Signal – pobjeda nad Golijatom?

Signal je aplikacija za sigurnu i kriptiranu komunikaciju koja je u posljednjih nekoliko tjedana postala najpopularnija aplikacija na svijetu. U gotovo svim zemljama svijeta je na mjestu broj jedan po broju skidanja te se članci o njoj mogu pronaći u svim medijima. Zašto je to tako? Prije mjesec dana nije bila previše popularna “općoj populaciji” jer nije imala veliki broj korisnika a titulu najpopularnije aplikacije za komunikaciju nosio je Facebookov WhatsApp (Golijat iz naslova članka).

Signal je definitivno jedna od najsigurnijih aplikacija za dopisivanje i pričanje (end-to-end enkripcija poruka, video poziva i slanja dokumenata kao i kriptirane sigurnosne kopije). U odnosu na svoje konkurente (WhatsApp i Telegram), Signal je više fokusiran na privatnost i sigurnost a manje na veliki broj značajki (statusi i slično). Najveća razlika između navedenih aplikacija je u tome što je Signal aplikacija otvorenog koda iza koje stoji “Signal Technology Foundation”, neprofitna organizacija, dok su Telegram i WhatsApp freeware aplikacije koje nisu potpuno otvorenog koda te obje planiraju uvesti oglase i reklame unutar svojih grafičkih sučelja. Signal se može koristiti i kao aplikacija za “obične” pozive i SMS-ove te se čak mogu slati i poruke/dokumenti koji se mogu samouništiti nakon nekog vremena. Do kraja 2021, planirana je i nova mogućnost prijave bez telefonskog broja što je još jedna dobrodošla značajka za korisnike koji cijene privatnost i anonimnost. Također, moguće je instalirati na gotovo svim većim mobilnim i desktop platformama poput Androida, iOS-a, Windowsa te na velikom broju GNU/Linux distribucija (službena aplikacija ili neslužbeni flatpak). Ako pak želite zaobići Apple ili Google na svom mobilnom uređaju te stoga koristite neki od Custom ROM-ova poput LineageOS-a ili Graphene OS-a, postoji i službena .apk verzija Signala koja ne ovisi o Googleovim servisima.

Izvor: signal.org

To su samo neki od razloga zašto je Signal obožavan u određenom krugu ljudi poput Elona Muska (Tesla, SpaceX, Boring Company), Jacka Dorseya (CEO Twittera), Edwarda Snowdena (NSA i CIA zviždač) te velikog broja novinara, entuzijasta, prosvjednika ali i državljana zemalja gdje nemaju svi pravo govora ili pravo na privatnost. Potvrda tome je i činjenica kako je Europska komisija u veljači prošle godine preporučila upravo Signal kao idealnu aplikaciju za povećanje sigurnosti komunikacije.

Danas, Signal postaje sve omiljeniji i običnom puku zbog svoje jednostavnosti i fokusiranosti na korisnike, a ne na privlačenje novih korisnika. Pomaže naravno i val novih korisnika koji su frustrirani Facebookovom odlukom o promjeni Pravila privatnosti, koja je prvi dio uvezivanja nekoliko njihovih aplikacija u jednu (Facebook, WhatsApp, Instagram i Messenger). Čak je i Elon Musk na svom Twitter računu pozvao pratitelje da prijeđu na Signal. Na našu sreću, građani Europske unije sigurni su od gore navedenih promjena privatnosti zbog GDPR-a… Za sada.

Priljev nevjerojatnog broja novih korisnika preopteretio je Signalove servere prijašnjih dana te njihov tim radi neprestano na stabiliziranju i proširenju usluga. Postoje razni podaci na internetu ali pretpostavlja se kako je Signal instaliralo preko 10 milijuna novih korisnika samo prošloga tjedna… I nema naznaka kako će se taj trend usporiti.

Što na to kaže tim koji stoji iza Signala?

Poznati su kao šaljivi profesionalci te redovito možete vidjeti nešto smiješno u njihovim izjavama o ažuriranjima ili izjavama za medije.

Izvor: https://twitter.com/signalapp/status/13 … 32/photo/1

Osim što imaju dobar smisao za humor, ekipa iza Signala pokazala je kako dobro funkcioniraju pod stresom jer su osim održavanja i nadograđivanja servera (zbog prevelike potražnje za aplikacijom) uspjeli dodati brojne nove značajke u kratkom vremenskom razdoblju. Posljednja nadogradnja omogućila je postavljanje pozadinske slike u razgovorima, automatsko skidanje multimedije i spremanje u memoriju uređaja, animirane naljepnice, promjenu boje poruka, itd… Signal postaje bolji svakim danom te privlači sve veći broj korisnika. :thmbs-up

Što na to kaže Golijat?

Facebook je dao izjavu kako ipak odgađa stupanje na snagu novih Pravila privatnosti za tri mjeseca, s veljače na svibanj 2021. Nažalost, promjena je i dalje obvezna te će se svim korisnicima koji ne žele prihvatiti nova Pravila uskratiti mogućnost korištenja aplikacije WhatsApp. Kako bi korisnici spavali mirnije (ili možda sami Golijat?), WhatsApp je počeo stavljati statuse unutar aplikacije u kojima jamči kako im je privatnost na prvom mjestu…

Očito je kako je gubitak broja korisnika WhatsAppa dobro “zabolio” Facebook kada su se odlučili na ovaj potez. U međuvremenu se i dalje mogu truditi opravdati povjerenje svojih korisnika i možda ispraviti “krivi” dojam koji prati tu kompaniju već neko vrijeme (od skandala s “Cambridge Analyticom”?). Bilo kako bilo, mi korisnici profitiramo svakako jer je ovo dokaz kako je scenarij “Davida i Golijata” ipak moguć u svijetu velikih korporacija, kupovanja medijskih članaka, utjecaja na cjelokupno tržište i skrivanja iza tisuća stranica sumnjivo pisanih Pravila privatnosti…

Pravi pobjednik je sami korisnik i FOSS (free and open source software).

Što Vi mislite? Hoćete li dati šansu Signalu ili ćete uzeti plavu pilulu i ostati unutar svoje zone ugode?

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (11 votes cast)
Signal - pobjeda nad Golijatom?, 5.0 out of 5 based on 11 ratings

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.