Korištenje tableta u edukacijske svrhe – upoznajte glavnog konkurenta iPadu

Kada dođe vrijeme da knjige i bilježnice vašeg djeteta zamijenite s tabletom, vraški se potrudite da isti ne dolazi s vlasničkim softverom.

Upravo u ovo vrijeme kad smo zatrpani snijegom, do izražaja dolaze mali prvašići, gacajući kroz snijeg u školu i noseći torbe veće od njih samih. Danas nije teško zamisliti drugačiji scenarij, posebno ako uzmemo u obzir sveopću dostupnost tableta čije se cijene kreću čak i ispod 100€. Vrlo je vjerojatno da će u skoroj budućnosti hrpu knjiga i bilježnica zamijeniti lagani i prenosiv tablet, te učenje učiniti lakšim, interaktivnijim a samim time i zabavnijim (da ne spominjemo jeftinijim).

U određenim zemljama ovaj pristup počinje biti praksa ali kako se čini, nažalost, Apple iPad je trenutno jedan od prvih izbora. Prepustiti znanje, misli, crteže, maštu i ostali sadržaj djetetovog tableta u ruke jedne korporacije, s vlasničkim softverom za koji ne znamo što radi i koje informacije koristi je krajnje nepromišljen potez.

Kuno tablet

Tranziciju s papira na računalo u školskim učionicama možemo očekivati bilo kada i bitno je da budemo pripremljeni.

Alternativa je mnogo, posebno u vidu rješenja s Androidom kao što je recimo Kuno. Ovaj tablet proglašen je od strane Cneta najvećim konkurentom iPadu kad su edukacijske svrhe u pitanju a pojavio se u mnogim školama širom SAD-a. Članak o njemu možete pročitati ovdje.

Kako se bliže blagdani, web stranica unixmen.com donosi pregled devet tablet računala s Androidom namijenih djeci; većina ima prilično puno procesorske snage, HDMI, microUSB pa čak i USB 2.0 priključke. Pogledajte ako planirate skori šoping.

Ima li vaše dijete tablet računalo?

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

3 komentara

 1. rony napisao:

  to će naši političari u bosni uvest u škole da ne zarade puno na udžbenicima 🙂

 2. Uroš napisao:

  U Beogradu se u 3 gradske opštine eksperimentalno uveo laptop po učeniku, ne baš tablet nego Intel Classmate II sa Edubuntu, naravno. Svaki učenik 1. razreda je dobio po jedan na korišćenje uz obavezu da ga vrati na kraju 8. razreda, i sa aplikacijom za kolaborativno učenje.
  Rezultati su različiti, ali je ideja dobra, do sada okvirno oko 5000 učenika ima kompjuter i koristi ga u nastavi.

  Eto bar nešto.

 3. Igor napisao:

  Jedino što će se više kvariti su oči, svakako bi ovome pridodao i neki EBOOK e-ink čitač, koji nisu preskupi, cca 600-1000kom. Usporedimo li ovo sa knjigama, iduće godine su knjige gratis.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.