Tanglu Linux

Tanglu Linux je nova distribucija bazirana na Debianu. Treba li nam još jedna takva distribucija? Ako nečega ima dovoljno, onda su to Debian-based distre.

Inače imam dual boot kojim sam zadovoljan (Bodhi i Arch) i nemam potrebu isprobavati nešto posve novo. Ipak, znatiželja je bila jača i već se nalazim na početnoj stranici Tanglu Linuxa. Tu doznajem da je nedavno objavljena verzija 1.0 kodnog imena Aequorea Victoria. Kad sam već ovdje, idem na stranicu s najčešće postavljanim pitanjima (FAQ). Preletim pogledom po stranici i zapne mi za oko da u razvoju sudjeluje nekoliko Debianovih razvijatelja. Slijedi objašnjenje kako razvojni tim vidi ovu distru:

“But we think that Tanglu might help Debian. We will sync the permissions of all Debian developers, so they can maintain their packages in Tanglu during a Debian freeze if they want to do that, so Tanglu and it’s users get the latest upstream software, while Debian can start the new release cycle with already tested packages from Tanglu. We believe that this will increase the package quality and result in a less rough start of Debian development after a freeze.”

(Smatramo da Tanglu može pomoći Debianu. Svim Debianovim razvijateljima dodijelit ćemo dozvole tako da, ako žele, mogu održavati svoje pakete u Tangluu tijekom Debianovog perioda “zamrzavanja”. Na taj način će Tanglu i njegovi korisnici imati pristup najnovijem upstream softveru, a Debian može započeti novi razvojni ciklus s paketima koji su već testirani u Tangluu. Vjerujemo da će ovo poboljšati kvalitetu paketa i olakšati početak razvoja Debiana nakon “zamrzavanja”.)

I taman kad sam pomislio kako će ova distra dobro doći Debianovim razvijateljima da se malo poigraju, oni kažu ovo:

“Tanglu is not a Debian experimental distribution or playground for untested software. Everything in Tanglu should be usable for its users and be released upstream software. We are in contact with Debian and try to keep the delta between Tanglu and Debian as low as possible, so we do not introduce incompatibilities.”

(Tanglu nije eksperimentalna distribucija Debiana niti poligon za netestirani softver. Svaki dio Tanglua mora biti upotrebljiv korisnicima i objavljen kao upstream softver. U kontaktu smo s Debianom i nastojimo održati razlike između Tanglua i Debiana što manjima da ne bismo uzrokovali nekompatibilnost.)

Za kraj ovog uvoda treba napomenuti da je većina paketa iz Debian testinga, velik dio iz Debian unstablea i nešto manji iz Debian experimentala. Odlučio sam – moram ovo probati. Na stranici za preuzimanje vidim da je Tanglu dostupan s KDE ili GNOME sučeljem u 32- i 64-bitnim verzijama. Izabrao sam 32-bitni KDE i preuzeo ISO sliku. Zavrtjet ću je u VirtualBoxu da steknem prve dojmove.

Tanglu Gnome - Izvor:Službena stranica
Tanglu Gnome – Izvor:Službena stranica

 

Tanglu KDE - Izvor:Službena stranica
Tanglu KDE – Izvor:Službena stranica

 

Instalacija

Ne postoje upute za instalaciju, wiki ili neki drugi dokument koji bi vam poslužio ako vam zatreba pomoć. Zato sam iskoristio mogućnost postavljanja pitanja na Tangluovom IRC kanalu #tanglu. Dakle, krenimo s instalacijom.

snimka31

 

Nakon uobičajenog odabira jezika, rasporeda tipkovnice i vremenske zone dolazimo do:

snimka71

 

Nakon ovoga koraka slijedi particioniranje diska. Tu sam naišao na prvi problem. Naime, ručno particioniranje nije moguće jer ta opcija ne radi. Postavio sam pitanje na #tanglu gdje su mi objasnili da još nije kasno da u terminal unesem:

za Gnome verziju

gksudo gparted

ili

kdesudo gparted

za KDE verziju.

Poslušao sam savjet i Gparted je tu. Budući da je instalacija u VBoxu, nisam mislio da je potrebno raditi /home i /swap particije.

snimka81

 

Nakon toga započinje instalacija, koja protiče brzo i bez ikakvih problema. Nije prošlo ni 20 minuta, a već smo stigli do kraja instalacije.

snimka121

 

Korištenje

Nakon reboota počinjem razgledavati što to imam. Tanglu dolazi s KDE 4.11 i kernelom 3.12. Nudi mi Libre Office 4.1, Amarok za audio i Dragon Player za video datoteke. Nema klijenta za torrente – OK, to se jednostavno može instalirati. Ubrzo shvaćam da nemam ni Flash, a ni sve fontove koje bih htio. Tražim Synaptic, ali ga nema. Umjesto njega pronalazim Apper.

snimka151

 

Nisam pretjerano oduševljen, jer sam dojma da svi noviji upravitelji paketima nalikuju jedan na drugi. Ista ideja uz male estetske razlike. Da vidimo kako Apper radi.

Kliknem na Nadogradnje i ponudi mi nadogradnju nekoliko paketa. Možda sam bio prestrog na neviđeno. Odlučim da neću tražiti pakete po grupama, već po imenu. Upisujem flashplugin-nonfree i doista nađe paket koji se s lakoćom instalira. Isto ponovim za ttf-mscorefonts-installer. Za torrent klijent sam izabrao Transmission jer ga već dulje vrijeme koristim i zadovoljan sam.

Uzalud tražim SMPlayer. Na #tanglu kanalu mi objašnjavaju da čak i Debian razmišlja o tome da izbaci SMPlayer, pa da ga zato ni oni nisu htjeli stavljati. Zašto je to tako, objašnjeno je ovdje. Instaliram VLC i sada imam glavninu stvari koje mi trebaju. Ostalo se može uvijek dodati “u hodu”.

 

Zaključak

Krenimo od nedostataka. Još uvijek na službenim stranicama nema vodiča za instalaciju ni wiki stranica. Pomoć možete dobiti putem mailing liste ili IRC-a. Što se tiče samog sustava, pokazalo se da instalacijski program ima problema koje treba što prije otkloniti. Nedostatak klijenta za torrente mi se također ne čini zgodnim rješenjem.

A sada lijepe stvari. Usprkos svim ovim nedostacima, instalacija je protekla brzo i bezbolno. Nakon toga ni nadogradnje nisu pravile problem. Moram priznati da Apper odrađuje svoj posao uredno. Za pohvalu je i činjenica da Tanglu ima vlastite repozitorije, što mi izgleda kao veliki plus. Onaj dual boot s početka članka (Bodhi & Arch) više ne postoji. Tanglu je zamijenio Bodhi i već nekoliko dana se bez ikakvih problema vrti na mom računalu.

 

Autor:dupin

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Tanglu Linux, 4.0 out of 5 based on 1 rating

11 Komentara

Dodaj svoj

Instalirao sam ga pre nekih 7-8 dana i mnogo mi se svideo, i dalje mi je na jednoj particiji na kompu ( na prostale dve su Antergos i Kali ). Ne vidim neku veliku razliku izmedju Tanglu i Debiana, nakon instalacije Debiana moguce ga je za sat vremena tweakovati da bude isti kao Tanglu

Čitajući po webu mnogima je promaklo to da je Tanglu zapravo ono što smo željeli da bude Ubuntu – Debian based distra u kojoj zajednica ima pravo glasa i još k tomu bez Unitya, Mira, prekomjernih patcheva i BDFL-a Marka. Tanglu nije pandan Ubuntuu samo zbog šestomjesečnih releaseova nego zbog cijele infrastrukture koja stoji iza njega a koja je zamišljena da omogući suradnju među razvijateljima. Nije bilo moguće portat Launchpad na Tanglu servere zato što je pretjerano hard-coded po mjeri Ubuntua tako da je u zadnjih 11 mjeseci mnogo posla odrađeno da bi se Debian i drugi alati uštimali da rade za Tanglu. Razvoj je otvoren i prilično aktivan, evo git repozitorija:
https://gitorious.org/tanglu
A sažetak korištenih alata je ovdje:
http://wiki.tanglu.org/Releases/AequoreaReleaseNotes#Tanglu_Infrastructure
Zanimljivo je da su ključne osobe u projektu Debian Developeri (DD), Kubuntu, KDE i neki nezavisni developeri, tako da imam zaista povjerenja da će Tanglu kao projekt opstati.
Do sada je Tanglu bio najčešće uspoređivan s distrama tipa LMDE i Solydxk ali bojim se da se ove dvije razvijaju iza zatvorenih vrata i da previše toga ovisi o samo jenoj ili dvije osobe. Nakon onog što se desilo s distrama Fuduntu, SolusOS i Cloverleaf razvoj zatvorenijeg tipa mi ulijeva sve manje povjerenja.
Tanglu je zaista zamišljen da bude što sličniji Debianu po načinu na koji se dolazi do nekih odluka i mogu iz vlastitog iskustva potvrditi da su neke odluke korektno prošle krug glasanja na mailing listi i da su neke moje primjedbe, unatoč tome što nisam programer ili nešto strašno tehnički potkovan, bile uzete u obzir za ovaj prvi release.
Počeo sam pratiti razvoj Tanglua još od nultog dana kad sam naišao na ova dva članka:
http://blog.tenstral.net/2013/03/a-new-debian-based-distribution.html
http://blog.tenstral.net/2013/03/tanglu.html
Imalo je utjecaja na mene to što sam baš nekoliko mjeseci prije toga pročitao članke i komentare glede Ununtua na Linuxzasve, prije svih “Moj pogled: Zašto je Ubuntu zao?” 🙂
Potaknut svime time uključio sam se kako sam mogao u Tanglu i mogu se pohvaliti da sam autor službenog logoa, plymouth boot animacije, a silom prilika i redizajna wallpapera.

Mnogi se pozivaju na FAQ, no “Release Announcement” i “Release Notes” su dva bitnija dokumenta, možda se čine kao puni buzzwordsa ali pažljivijim čitanjem moguće je iz njih izvući dosta smjernica o projektu:
http://lists.tanglu.org/pipermail/tanglu-announce/2014-February/000021.html
http://wiki.tanglu.org/Releases/AequoreaReleaseNotes

Wiki stranice su oduvijek bile online (iako treba još uvesti reda) a neke upute o instalaciji tipa ovo s gpartedom su ovdje:
http://wiki.tanglu.org/Releases/AequoreaReleaseNotes
Installer je modificirani LMDE-ov (sa pripadajućim nedostacima) ali to je samo privremeno rješenje, namjera je bila za Tanglu v1 portat originalni Debian Installer a među ciljevima za v2 je portat d-i ili Ubiquity.
Ako se ne varam, Apper je već defaultni alat na Debianu, openSUSEu i Fedori.
Potvrđujem da Tanglu radi stabilno, dio finalnog artworka je napravljen na samom Tangluu dok je još bio u ranoj Beti.
Izgleda da će službeni Tanglu forum biti online za nekoliko dana 🙂

@ Jazavac

Na liku za wiki nema nikakvih uputstava kako instalirati Tanglu.Drago mi je čuti da će zaživiti Tanglu forum. 🙂

@dupin
Imaš pravo, treba malo presložiti neke stvari, bile bi dobre i neke post-install upute nadohvat ruke, npr. dodao bih za gamere da je Steam u repoima ali samo za i386, na 64-bitnom Tanglu treba prvo enablirat multi-arch:
$ sudo dpkg –add-architecture i386
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install steam
Hvala ti na poštenim kritikama i recenziji.

joooj … da krenem redom ili da kažem uopšteno?
Protiv same distribucije i njenog enginea nemam nista, ali zar nisu mogli malo da porade na prepoznatljivosti? Da uvedu neke novine tipa, nešto po čemu će se razlikovati od hrpe drugih, nešto što će privući nove korisnike, nešto zbog čega cemo pozeleti bas Tanglu da instaliramo?
Mene za sad nije privukla nicim, sve mi je topricam ti pricu, koje je vec hiljadu puta bilo izvakano, progutano i na kraju … ostane 10 distribucija koje i dalje drze cvrsto svoja mesta.
Hteli oni to da priznaju ili ne, ali moraju da daju neki vizuelni identitet distribuciji, a gola resenja KDEa i GNOMEa nisu neki inovativni pravac.
Druga stvar, sve je više ekrana na dodir, a ja ne vidim, da je ova distribucija prilagođena njima. Možda bi to bilo rešenje, da ponude neko novo iskustvo. (pisem ovo jer kaze Jazavac da je deo tima)
Mislim da su trebali da se odluče za jedno okruženje KDE, GNOME … nebitno, i da izvuku maksimum iz njega, da ga ispoliraju, da mu dodaju funkcionalnost, koja će biti samo njima svojstvena … Da produže podršku barem na 5 godina i da vreme izlaska produze na 2 godine. Na taj način bi imali priliku da postignu nešto više. A na ovakav način su samo konkurencija Ubuntuu a to automatski znaci da neće imati nekog velikog uspeha.
I jel mogu ja u zadnje vreme da isčitam o nekoj distribuciji koja se ne uklapa u već postojeće klišee, da bude inovativna, barem tolko kolko je Ubuntu sa Unityem ili Rosa Linux ili Elementary, ili Mint (sa cinamonom ili mate nebitno) … ? Jednostavno da rade nešto svoje.

…kada raspolažeš sa tako “raskošnim” IT znanjem, zašto sam ne napraviš svoju “savršenu” distribuciju i svima im pokažeš kako bi trebali raditi?? 😀
Mislim ne mogu vjerovati da postoje ljudi poput tebe koji imaju potrebu svaki projekt (osim usranog Ubuntua) i svačiji trud popljucati. Sorry ali ne sjećam se da si bio aktivan na forumu i da si pomagao zajednici a uvijek se nađeš pametovati. Isto tako ne vjerujem da si na ijednom forumu aktivan i da na bilo koji način pomažeš zajednici osim što ovako uvijek provociraš sa komentarima – takvi ljudi kao ti nikad ne naprave ništa konstruktivno, samo furaju destrukciju.

Bezveze se raspravljate oko nebitnih stvari. Uopće nebitno da li se distra koristi vanilla paketima, da li koristi Novellov patch set, Gentoo hard patch ili Debian pakete, bitno da se stvari kreću. Bitan je moving. Da li nam treba još jedna distribucija? Da treba nam. Doduše bilo bi super da se radi više neovisnih distribucija distribucija no svakako nam treba još više distribucija. Ako ništa onda radi konkurencije. Ni SteamOS nije savršen. Big clums Debian stable sa čudom od Gnome 3 koj dolazi sa predinstaliranim Steam klientom te je nestabilan ako se Steam klient uključi kao default desktop a problemi sa driverima su preveliki ( na novijim AMD i Nvidia karticama ( unutar 7 mjeseci ) jako jako često puno problema jer su driveri za prethodnu generaciju drivera i neznaju kaj početi sa novom karticom. No još je beta i stvari idu na bolje. Svaki dan se sve više pokrpavaju i ispeglavaju i kroz 5 godina SteamOS ima šanse biti najpoznatija i najkorištenija Linux distribucija. Uostalom ni svemoćan Ubuntu nije u početku bil nimalo orginalan već je bil Debian sa instalacijom za bedake.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.