8.859 pregleda

U posjetu Prvoj gimnaziji u Varaždinu

20

Da LZS-ovci ne djeluju samo u virtualnom svijetu dokaz je nedavno održano predavanje i radionica u Varaždinu.

Na poziv profesora fizike Marka Petrica, u utorak smo se zaputili prema varaždinskoj Prvoj gimnaziji prezenzirati zainteresiranim učenicima i profesorima GNU/Linux i slobodan softver. Gotovo praznom autocestom dovezli smo se komotno prije početka predavanja iz Zagreba, pripremili tehnikalije te u 14:15 sati započeli predavanje pred nekolicinom profesora i učenika. Mali broj učenika vjerojatno je posljedica kraja školske godine kad su društvene aktivnosti (pogotovo dani maturanata) nakon nastave po lijepom vremenu ipak prioritet 🙂

Predavanje u Varaždinu

Na predavanju smo objasnili da postoji alternativa vlasničkom softveru i da se s nekima primjercima alternative vjerojatno svakodnevno susreću (Wikipedija, Firefox, OpenOffice/LibreOffice i dr.). Ta je alternativa slobodan softver, koji za razliku od vlasničkog ne ograničava korisnike i ne tretira ih kao puke konzumente već nudi sve ono što je zapravo prirodno za čovjeka kao djelatno i znatiželjno biće: korištenje u svakoj prilici, slobodno proučavanje, stvaranje i dijeljenje s ostalima. Takve slobode pogotovo su važne za djecu koja tek razvijaju svoje potencijale i znanja. Sebični razlozi ne mogu biti opravdanje za ograničavanje njihove znatiželje.

Drugi dio predavanja posvetili smo GNU/Linuxu – što je to, što nam donosi i omogućuje, koje prepreke s njime postoje, u kojem obliku dolazi i kako ga nabaviti. Spomenuli smo i da ih već danas Linux zapravo svakodnevno okružuje, samo ne na osobnim računalima već na mobitelima, routerima i drugoj elektronici.

Na kraju su krenula pitanja i mala diskusija gdje smo pojasnili neke detalje i zanimljivosti koje nismo spominjali u predavanju.

Mini-installfest

Oni odvažniji željeli su isprobati GNU/Linux na svom računalu

Poslije predavanja demonstrirali smo kako uživo GNU/Linux radi i kakve sve programe za edukaciju nudi, a za radoznale zamislili smo i mini installfest. Tu pogodnost iskoristila je samo jedna mlada, ali hrabra profesorica matematike koja je na svoj laptop odlučila staviti Linux Mint 🙂

Do 19h vratili smo se u Zagreb zadovoljni što smo napravili promociju slobodnog softvera na mjestu gdje je to možda najvažnije – u školi jer se upravo u školi stječu znanja i vrijednosti koja se kasnije koriste kroz cijeli život.

Plakat za predavanje i radionicu

Plakat za predavanje i radionicu

Ovim putem zahvaljujemo Prvoj gimnaziji u Varaždinu što su nas ugostili i Marku koji je organizirao cijeli događaj.

Dežurni LZS-ovci ovaj put bili su Igadmile i 4ndY.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (20 votes cast)
U posjetu Prvoj gimnaziji u Varaždinu, 5.0 out of 5 based on 20 ratings

20 komentara

 1. linux napisao:

  Jel se to meni cini ili je bilo vise zena od muskih?

 2. acinic napisao:

  Bravo!!! To je pravi nacin za promociju Gnu Linuxa!!!

 3. Branko napisao:

  Bravo ekipa! Svaka čast na trudu!
  (A učiteljici želim da ju Mint lijepo služi. 😉 )

 4. shicy napisao:

  pogotovo je odlična stvar to što su profesori poslušali predavanje 😉
  ako im je ubačena buba u uho, zakon 🙂

  • Cooleech napisao:

   Evo, to je ono što sam govorio u SOK-u, triba ić po školama.

   • shicy napisao:

    pa da, nešto smo u srijedu spominjali da bi pokrenili raspravu sa ZTK-om i vidili šta se i kako da napravit, kad krenit u upoznavanje profesora sa slobodnim/otvorenim kodom… bit će zanimljive nadolazeće Razmjene 🙂

 5. 4ndY napisao:

  Nakon radionice, ne bi bili g33kovi da nismo pokušali osposobiti pametnu ploču InterWrite koju imaju u učionici da radi pod Linuxom. Driveri su ovdje:

  http://sourceforge.net/projects/iwld/

  ali su već dugi niz godina neodržavani pa nažalost nismo uspjeli osposobiti ploču pod Linuxom u prvom pokušaju. Dobili smo da je prepoznata kao joystick te je trebalo samo još mapirati joystick na miša i to bi bila osnovna funkcionalnost, no nismo stigli… 🙁

  Step iz KDEedua bio bi savršen program za tu ploču i nastavu fizike.

 6. max360se napisao:

  Bravo! Tako treba, samo naprijed 😀

 7. Ivan Galgoci napisao:

  Tako se to radi, svaka čast! Nadam se da ćemo nastaviti s predavanjima ovog tipa.

 8. Matha napisao:

  Bome moram priznati da se u Varaždinu na fakultetu dosta koriste open suource rješenja. Svaka čast na predavanjima!

 9. Dario napisao:

  Svaka čast majstori .. 🙂

 10. jurastublic napisao:

  To je pravi put. Svaka čast.

 11. Captain Hook napisao:

  Može prijedlog… povežite se sa Obrtničkom komorom pa neka oni sazovu sastanak obrtnika i tamo njima malo to sve pokažite.. Ima ljudi kojima je teško odvojiti za licencu a još teže krenut sa novim OS-om bez poduke.. Pošto sam i Sam poduzetnik znam kako svi razmišljaju u vezi toga..

  • Branko napisao:

   Nije loša ideja!
   Sigurno bi računala s Linuxom mogla obavljati velik dio posla a skupe licence bi se tada kupovale samo ondje gdje je nužno, odnosno kada to zahtjeva specifični softver ili hardver.

  • 4ndY napisao:

   Mislim da to HROpen već radi, odnosno već imaju takve projekte koordinacije i savjetovanja gospodarskih subjekata:
   http://centar.open.hr/centar/o_centru

   Između ostaloga, gospodarska je komora sponzor i DORS/CLUC-a:
   http://2013.dorscluc.org/hr/

   Što se tiče Obrtničke komore, ne znam surađuju li i s njima.

  • alanford napisao:

   Očito je da nisi probao ostvariti suradnju sa komorom (ja sam probao sa obrtničkom, gospodarskom i udrugom poslodavaca), oni postoje samo zbog sebe. Pripremio sam besplatno predavanja sa literaturom koju sam sam napisao iz područja marketinga. Napravimo pilot projekt da ocijene odaziv članova i moju stručnost. Sve prodje besprijekorno, ocjene posjetitelja-petice, mentora-petice a daljnje suradnje nema. Većina tih institucija su političke a političare treba mijenjati kao i pelene. Iz istog razloga, postanu “onečišćeni” da ne kažem što drugo. Tamo gdje ima novaca ima i podmazivanja a gdje su volonteri sve škripi ili stoji.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.