Linux i konverzija videomaterijala

Kad spomenemo Linux i konverziju videa u istoj rečenici, mnogima padne mrak na oči i jednostavno odgovore nešto poput: „Ma kako se jedan Linux može mjeriti s programima za Windowse, poput MeGUI-a ili skriptnoga jezika Avisynth te s ostalim mnogobrojnim programima koji konverziju videa u Windowsima čine tako popularnom i lakom za upotrebu?“

Ako se na Windowsu slučajno ne snađete u određenom programu, lakim googlanjem nalazite stotine ako ne i tisuće zamjenskih programa od kojih će vam jedan sigurno biti po volji. Tu „zavjeru i praznovjerje“ u ovom ćemo članku pokušati pobiti nabrojivši neke programe koji rade iste stvari kao i njihovi „klonovi“ na Windowsima te ćemo vam pokušati prikazati da je i na Linuxu video encoding jednako moguć kao i na Windowsima. Pa krenimo redom od nekih najpopularnijih i korisnicima najpoznatijih aplikacija:
 

 • Handbrake

Za Handbrake ste sigurno svi čuli, ako ne izravno onda neizravno u nekom usputnom razgovoru bilo na nekom forumu, IRC-u ili jednostavno hodajući gradskim ulicama. handbrake   Handbrake je program koji trenutačno podržava H.264 (x264), MPEG-4 i MPEG-2 konverziju videa, dok je podrška za XviD kodek ukinuta jer ga je u neku ruku vrijeme pregazilo, te ga je zamijenio sve popularniji kodek x264. Od audio enkodera podržava gotovo svaki mogući kodek koji možete zamisliti, bio on AC3, DTS, AAC, MP3 ili što slično. Handbrake možete rabiti u GUI (handbrake-gtk) ili CLI (handbrake-cli) načinu rada, no primijetite da ne postoji handbrake-qt tako da bi program na grafičkom sučelju KDE mogao malo ružnije izgledati, ali i to se da srediti. Handbrake je podržan na svim većim operacijskim sustavima te ga možete potpuno besplatno preuzeti sa službenih stranica, no imajte na umu da za što bolji encoding redovito osvježujete biblioteku libx264 jer se x264 konstantno razvija i poboljšava. Za više informacija posjetiti njihovu službenu stranicu i proučite njegove ostale čari. S ovim  smo programom na neki način uklonili našega najvećeg neprijatelja, MeGUI, no paradoks je u tome što je i MeGUI open-source, ali ne postoji inačica za Linux, dok se s eksperimentiranjem preko Winea ruši a konačni videouradak nije nešto poseban.

 

 • Avidemux

Avidemux je uređivač videozapisa koji ne služi isključivo kao čisti videokonverter, poput Handbrakea, nego se može rabiti i kao uređivač kod završnoga rekodiranja videa te se u njemu može nešto dodatno spojiti, namjestiti i podesiti. Kao i Handbrake, dolazi na svim većim operacijskim sustavima i potpuno je besplatan, ali za razliku od Handbrakea, podržava i kodek XviD te uz avidemux-cli, avidemux-gtk postoji i avidemux-qt način rada, tako da ne morate brinuti za izgled sučelja. avidemux   Avidemux, kao i tutorijale za njega,  možete preuzeti sa službene stranice. Sve u svemu zgodna mala stvarčica.
 

 • MKVToolNIX (MKVMerge)

MKVToolNIX ili MKVMerge je program koji vam, dobro pogađate, ponajprije omogućuje detaljniji rad ili „razbijanje“ i rastavljanje vašega mkv uratka na dijelove i dodatno uređivanje. mkvtoolnix   Pomoću ovoga programa možete u vaš već finalni H.264 (x264) koji ste smjestili u mkv kontejner dodavati podnaslove tako da budu zalijepljeni unutar filma, možete vaditi ili dodavati dodatne audiozapise itd. MKVToolNIX je dostupan na svim većim operacijskim sustavima. Za detaljnije informacije o njemu i njegovu radu posjetite službenu stranicu.
 

 • DeVeDe

DeVeDe je alat za konverziju avi, mkv, mpeg i ostalih videoformata u prave DVD5 ili DVD9 filmove, uz dodavanje podnaslova i moguću konverziju zvuka. Jedini je nedostatak nemogućnost izrade potpuno interaktivnih DVD izbornika poput onih koje vidimo na profesionalno izrađenim DVD filmovima. devede   Za više detalja posjetite njegovu službenu stranicu.
 

 • 2ManDVD

2ManDVD je, po mojem sudu, naprednija inačica alata DeVeDe, tj. pruža više opcija poput izrade interaktivnih izbornika i podizbornika, dodavanje podnaslova, izrade videopoglavlja, konverzije zvuka i slično. Jedino što mu zamjeram jest to da je u film moguće dodati samo jedan podnaslov. 2mandvd   Za više informacija posjetite njegovu službenu marežnu stranicu.
 

 • DVDStyler

DVDStyler je ujedinio sve dobre strane spomenutih programa i isporučio ih pod svojim imenom. DVDStyler uz osnovne funkcije kao što su konverzija filmova iz avi, mkv, mpeg i ostalih video formata u DVD5 ili DVD9 format te konverzija zvuka u sve moguće audiokodeke, ide korak dalje i daje nam potpunu slobodu u izradi interaktivnih izbornika DVD-a. dvdstyler   Za svaki pojedini izbornik i podizbornik  možete dodati svoje pozadinske slike te ih međusobno povezati u hijerarhijsku strukturu. Na vaš DVD možete dodati gumbe, više audiozapisa te veći broj podnaslova. DVDStyler, kao i njegovi prethodnici, sam vodi računa o PAL, NTSC, 4:3 te 16:9 standardu tako da se za to ne morate brinuti. DVDStyler je podržan na svim većim operacijskim sustavima i potpuno je besplatan. Za proučavanje njegovih ostalih korisnih mogućnosti posjetite službenu stranicu.
 

 • xDVDShrink

xDVDShrink zove se gotovo identično kao i poznati program na Windowsima. Naravno, uz ime dijeli i funkciju, to jest konvertira originalni DVD video na 4.7 GB kako bi ovaj mogao stati na DVD5 disk. xdvdshrink   xDVDShrink ima GUI. Međutim, grafički se način rada kod mene ne pojavljuje u izborniku s ostalim aplikacijama, već ga je potrebno pokrenuti pomoću terminala naredbom xdvdshrink.
 

 • Ogmrip

Ogmrip je program koji obavlja sličnu zadaću kao i njegovi klonovi na Windowsima: DVD Decrypter i AnyDVD, tj. program skida zaštitu sa zaštićenih DVD filmova, izrađuje rezervnu kopiju filma te ju snima na tvrdi disk.

ogmrip

 

 • Ostatak ekipe

 • DVD95 koji konvertira DVD9 u DVD5, tj. ima sličnu zadaću kao xDVDShrink.
 • K9Copy je program koji je kombinacija Ogmripa, DVD95-a i xDVDShrinka, tj. pruža vam sve čari DVD-a u jednom programu.
 • WinFF je GUI sučelje za ffmpeg, vrlo moćan uređivač videozapisa i audiozpisa, a koji sigurno ulazi u kategoriju brenda.
 • Bombono DVD ima sličnu zadaću kao i DeVeDe, 2ManDVD i DVDStyler, tj. pripada grupi authoring aplikacija.
 • Kdenlive, Openshot i PiTiVi su također izvrsni uređivači videa za Linux koje treba spomenuti te uz ffmpeg sigurno tvore dodatan brend, no za samu konverziju videa na koju smo usredotočeni u ovom članku nisu toliko važni. Spomenuo bih i sve prisutniji uređivač videozapisa Lightworks koji će sigurno dodatno obogatiti obradu videa na Linuxu.
 • Za izradbu vlastitih ili podešavanje već postojećih podnaslova možete koristiti Subtitles Editor, Gnome Subtitles, submux-dvd ili vobsub2srt, a za vađenje detaljnijih informacija o samome video uratku možete upotrijebiti media-info ili jedan od standardnih preglednika filmova.

Ono što treba jedino uočiti je da se na Linuxu većinom upotrebljava ffmpeg i mencoder kao temelj za većinu aplikacija, dok se pri rekodiranju videa na Windowsima dobrim dijelom rabi skriptni jezik Avisynth. Postoje brojne rasprave diljem interneta koja je od ovih metoda bolja no u to sada nećemo ulaziti. Slično kao i na Windowsima, ako vam neki program ne odgovara, jednostavnim googlanjem možete naći hrpu drugih od kojih bi vam barem jedan morao biti po volji. Ako vam nešto ne bude jasno, slobodno otiđite na njihove forume ili IRC kanale i pitajte za neke dodatne smjernice. Sigurno će se naći netko tko će vam biti voljan pomoći.

Autor:Mijo

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (23 votes cast)
Linux i konverzija videomaterijala, 5.0 out of 5 based on 23 ratings

You may also like...

31 komentar

 1. Mario napisao:

  Super, čovječe! Nisam ni znao za pola njih.. 🙂

 2. Grof napisao:

  Za brze i dobre konverzije uvijek koristim Avidemux. Za jači rad, odnosno baš kreiranje video materijla s prijelazima i ostalim điđama definitivno – Kdenlive.

 3. Captain Hook napisao:

  Čista petica 🙂

 4. phil napisao:

  Odličan tekst. Da dodam i jednostavni Mobile Media Converter.

 5. hrc napisao:

  Ja isto koristim Avidemux stalno, MKVToolNix uglavnom kada integriram titlove u film, DeVeDe i DVDStyler kada si radim DVD-e… BTW zna li netko di je nesta dvdstyler iz Debianovog multimedia repozitorija? Jel sada samo u stableu i/ili testingu? Probat ću baš 2ManDVD, nisam znao za taj program. Inače ja sam još znao koristiti i K9Copy za ‘shrinkanje’. Ne znam ni u kakvom je stanju taj program sada…
  A svakako bi se trebalo spomenuti i ‘mencoder’ i ‘ffmpeg’ zapravo kada želim čistu konverziju ili spajanje više videa u jedan koristim samo njih preko CLI-a.

  • os7een napisao:

   dvdstyler postoji u debianovom multimedia repozitoriju, i to samo u stable grani mislim da je, no i kada se instalira opet se nista ne desava, tj. nula bodova pri pokretanju 😀

 6. lol napisao:

  e bgm jarane uzeo si mi rijec iz usta, samo ja ni blizu pole nisam znao, koristio sam samo open shot, i cuo za par nekih, a ostale nikad cuo. Ostaje mi da ih kasnije isprobam 🙂 dobar clanak

 7. mifi napisao:

  Arista Transcoder nije loš…

 8. Arista napisao:

  A gdje je Arista Transcoder?

 9. Nedeljko napisao:

  Maksimalno podržavam ovakve članke iz kojih narod nešto nauči.

 10. americhanac napisao:

  hmmm… Dobar clanak. Ništa manje, gdje je VLC? Konverzija putem jednostavnog bash-a cijelih foldera itd itd? Ovo su gotovi programi koji su isto toliko korisni kao i svi ti “google Win” programi. Sama lista je ok no bilo bi bolje nauciti ljude kako nesto raditi a ne sa cime. Zato ocjena 4 jer je ipak iznad prosjeka pa zato blize pohvali nego ne 😉

 11. alanford napisao:

  Ima nas masu kojima je Linux izazov. Kad postane potreba bit će prekasno za otkrivanje i učenje. Ovakvi tekstovi su za mene kao početnika izuzetno korisni ali ja kao i masa drugih nemamo vremena tražiti, čitati i učiti se jer ne mislim postati programer-samo korisnik. Trebalo bi poraditi na jednostavnijoj implementaciji programa u sami operativni sustav. Preskočiti “terminal” i upucati odmah ikonu na dash. Mijo tebi petica iz zalaganja, pratim vas i dalje.

 12. archer napisao:

  Ja koristim u zadnje vreme mnogo FF Multi Converter lagan program ali odrađuje posao.

 13. calisto053 napisao:

  Odličan članak, ovo nam je stvarno nedostajalo! 😀

 14. gigi migi napisao:

  Pitanje je jesu li programi za windowse klonovi ili je zapravo obrnuto

 15. drone napisao:

  Vrlo rijetko koristim takve programe pa sam na tom području priličan gušter. Ali ponekad zatreba. Baš zato mogu reći da mi je članak koristan.
  Ne razumijem komentare tipa: “što je s ovim ili onim programom, zašto nije spomenut xyz”. Pa autor je isprobao i opisao ove programe što ne znači da ih nema više. Meni je vlc dovoljan za sve, ali kao što rekoh, ja sam na ovom području njubčina.

 16. Vlada napisao:

  Ja koristim openshot jer obicno i editujem i vrsim neke izmene

 17. Tomo napisao:

  Mislim da FormatFactory radi prek Wine-a

 18. b4sh napisao:

  Malo sam ga preveo ovdje http://www.b4sh-blog.org/blog/index.php/tragtor/ koliko sam znao i mogo .

  LP b4sh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.