Valencia je uštedjela 36 milijuna eura prelaskom na Linux

Razvijene europske zemlje ozbiljno su shvatile potencijal za uštedu koji donosi korištenje slobodnog softvera. U tim državama se polako počinju pojavljivati prvi plodovi višegodišnje strategije zamjene vlasničkog softvera slobodnim.

Iz Španjolske nam tako dolazi još jedan primjer. Naime, u njihovom školskom sustavu je tijekom devet godina na 110 000 računala instaliran Lliurex, distribucija Linuxa zasnovana na Edubuntuu.

Lliurex
Lliurex je španjolska distribucija zasnovana na Edubuntuu (Izvor: Wikipedia)

 

Distribucija je prilagođena radu u školama, te osim standardnog seta programa koje vidite i na svojim Linux distribucijama, Lliurex posjeduje i LliureX-Lab, program koji nastavniku olakšava prezentaciju korištenjem multimedijskih i interaktivnih elemenata, omogućava povezivanje računala u učionici u jednu videokonferenciju, te olakšava dijeljenje nečijeg (najčešće nastavnikovog) desktopa sa svim računalima u toj učionici. Takva programska rješenja se najčešće naplaćuju, a u Lliurexu ih svi dobiju besplatno.

Lliurex se u školama Valencije koristi devet godina, što je toj španjolskoj pokrajini donijelo uštedu od 36 milijuna eura. U vrijeme ekonomske recesije, ovaj novac im je zaista dobro došao.

Još jednom se pokazalo da  – uz dobro planiranje – uvođenje otvorenog i slobodnog softvera donosi sigurnu uštedu. Uz možda nešto veće početne troškove, a najčešće čak ni to, dugoročno se prelazak svakako isplati.

 

Izvor: Softpedia; joinup.ec

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (8 votes cast)
Valencia je uštedjela 36 milijuna eura prelaskom na Linux, 4.5 out of 5 based on 8 ratings

26 Komentara

Dodaj svoj

Što je još bitnije, djeca u školi uče koristiti slobodni softver. Bit će još veća ušteda kad jednog dana sadašnji španjolski školarci koji su odrasli na slobodnom softveru budu upravljali zemljom.

Dok će naša djeca Microsoftu plaćati taksu na budale dok je svijeta i vijeka.

A do tada će valjda i nvidia napraviti driver za linux, tako da se klinci mogu igrati.Prije toga možemo zaboraviti neku popularizaciju OS-a.
I da, kao što je netko primjetio dizajn je fakat zastario. A to je bitno tim prije što je
mlađarija zapravo ciljana skupina.

U principu Nvidia jos radi dobar posao s njihovim driverom, poglec samo kaj AMD radi… za ne-povjerovat. Katastrofa. Nadam se da ce se i AMD malo trgnuti, pa trebali bi s obzirom na Steam i Mantle.

@bad63r, možda je malo “out of date”, ali na raspolaganju nam stoji puno distribucija i sučelja koja se daju prilagoditi svačijem ukusu. Nadalje, programi koje koristimo su ono najvažnije i ono što nam treba za obavljanje svakodnevnih zadaća. Bitno je da su oni stabilni i pouzdani kao i sustav u cjelini. Zatim, filozofija FLOSS-a i ponašanje u duhu dobrog gospodara je ovdje bitnija od dizajna.
Ako ti klinci krenu tako rano u te vode, možda će i neki od njih sutra učestvovati u stvaranju “ljepšeg” dizajna te iste distre i na razvoju neke od distribucija, pa će tako svima u budučnosti biti bolje.

Ma znam, samo kazem, malo je bzvz :S
Ali ako su uradili 90% posla pa ajde jos tih 10 % 🙂
Meni tako sve jedno kako izgleda ja cu turiti gde god KDE i miran sam, ali zbog novajlija to kazem jer marketing je bitan 🙂

U jednom mahu su distribucije krenule na prepoznatljivost, ali su sad opet zapostavile taj segment. Zašto? Nemam pojma. A da je dizajn 90ih … pa sad za neke DE jeste za neke nije. Unity svakako ne deluje kao da je iz 90ih. KDE deluje pristojno, mada već godinama tapka u mestu.
Nije poenta samo u dizajnu, već i u funkcionalnosti. Mada i ja bih voleo da vidim KDE sa nekom modernijom Oxygen temom.

Ja mislim da svijetu opcenito fali malo puno vise pameti a ne dizajnera. Operativni sistem nije igracka nego stvar koja treba efikasno i pouzdano vrtiti aplikacije koje koristimo. <– tocka Previse je dizajnera koji zabriju pa onda dobijes DE koji nalazis jednostavno kontra-produktivnim.

Najnovija vijest je Minhen koje je u gubitku s linuxom jer ih puno kosta podrska i narucivanje programa koji su im potrebni, a na w. su dostupni besplatno. Nakon 10 godina na linuxu vracaju se windowsima i kupuju licence koje bi trebale biti jeftinije nego odrzavanje linuxa nazalost

Kao što je i rekao Dario… nažalost tportal nije izvor relevantnih vijesti a gadgeterija se već više puta proslavila sa netočnim informacijama. Naime sueddeutsche.de kaže http://www.sueddeutsche.de/muenchen/muenchner-stadtverwaltung-von-microsoft-zu-linux-und-zurueck-1.2090611 tako da igru dvojice neinformiranih političara i organizaciju grupe eksperata koji će proučavati razlike windowsa i linuxa nemožeš smatrati vraćanjem na Linux već trošenjem novaca poreznih obveznika savezne pokrajine Bavarske.

Kao što je rekao lutherus, ovo je jedna FUD kampanja koju su pokrenuli političari, a najvjerojatnije i pokoja tvrtka (hm, hm).
Evo jedan drugačiji tekst o ovoj problematici od strane joinup.ec portala. Dosad su se oni pokazali kao davatelji nepristranih i objektivnih informacija o ovoj ozbiljnoj temi.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/munich-city-council-shields-limux-against-mayor
Portali koji objavljuju takve click baitove su jedva dočekali objaviti ovu skandaloznu vijest, a kako negativne vijesti uvijek lakše nađu svoje čitatelje, tako sam o ovome zadnjih par dana razgovarao sa svojim prijateljima koji prije ove vijesti nikad nisu čuli za Linux. Na žalost, ovo će svi prožvakavati narednih nekoliko dana do sljedećeg skandala, a dugoročno ćemo vidjeti koliku štetu će nam prouzročiti.
Njemci nisu bedasti i prelaz na Linux su provodili godinama. Teško da su se sad odjednom šokirali nepredviđenim troškovima. Da se radi o Hrvatskoj, to bi shvatio. Ali ovakva priča ne drži vodu u civiliziranom svijetu.
Pokušati ćemo ovih dana ako pohvatamo relevantne informacije i tu na portalu objaviti objektivniji članak.

Ponekad valja i pročitati tekst a ne samo naslov pa raditi senzaciju izmišljanjem teksta kako to rade na tportalu. Dovoljno se podsjetit kako su svojevremeno Mustafu Nadarevića proglasili mrtvim a par tjedana prije njega i David Boreanaza.

Politika, nepotizam, mito i korupcija.. sezona kiselih krastavaca za medije.. eto, svega ima po malo 🙂

.. i tko kaže da se vraćaju i da LiMux ne valja? Prvi čovjek grada (političar) ili šef IT odjela (informatičar)?

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.