Ubuntu uskoro u automobilima

Još u petom mjesecu ove godine Canonical se pridružio GENIVI Alliance – neprofitnom industrijskom savezu posvećenom prihvaćanju rješenja otvorenog koda na In-Vehicle Infotainment (IVI) platformi. Tada je Canonical najavio vlastiti IVI produkt, pod nazivom Ubuntu IVI Remix.

Radi se o specifičnom izdanju Ubuntu operacijskog sustava baziranom na osnovnom setu Ubuntu tehnologije, koji bi trebao olakšati posao IVI proizvođačima u izradi uređaja ovog tipa. Canonical ovim potezom industriji pruža otvorenu platformu, koja ima dugu i stabilnu povijest na tržištu, stajalo je u tadašnjoj najavi.

Ubuntu podržava dvije glave arhitekture na ovoj platformi – ARM i Intel, i time daje GENIVI članovima slobodu izbora arhitektura i hardverskih komponenti za svoje uređaje. Također, Ubuntu bi trebao pružiti puno kvalitetnije iskustvo pristupa internetu na ovom tržištu; sadrži podršku za touch, sinkronizacijske servise kao što je Ubuntu One, Online servise za glazbu, video i druge specifične servise koje možemo naći u modernim vozilima.

“Ubuntu IVI Remix je izvrstan temelj za sljedeću generaciju IVI uređaja”, izjavio je tada Chris Kenyon, potpredsjednik OEM servisa u Canonicalu.

Oglasili su se i proizvođači embedded uređaja; direktor Freescale automotive microcontroller products, Ray Cornyn objasnio je kako rade na novim uređajima koji će se isporučivati sa Ubuntu Linuxom. “Bez sumnje, Ubuntu IVI Remix će poboljšati mogućnosti automobila budućnosti“, kazao je.

IVI sustav u automobilila

 

Ovoga mjeseca objavljeno je novo razvojno izdanje Ubuntu IVI Remixa, koje donosi razna poboljšanja i ispravke grešaka, te je sada potpuno sinkronizirano sa Ubuntu Desktop i server izdanjima (razvijatelji sada mogu koristiti iste biblioteke i alate za razvoj na desktopu kao i na IVI sustavima). Ovo izdanje veličine je 508 megabajta, a boota se duplo brže od Beta 1 izdanja. Najavu možete pronaći na Canonical blogu.

Mi jedva čekamo sjesti za upravljač gdje će nas dočekati dobro poznati sustav.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Odličan potez! Ima smisla jer proizvođači neće morati plaćati licence za operativni sustav a moći će iskoristiti dobru bazu i prilagoditi ju svojim potrebama.
Sigurno stabilnija platforma nego Windowsi koji nemaju neku očitu prednost u ovoj industriji.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.