9.042 pregleda

Uredite Grub s lakoćom: Super Boot Manager

5

Vjerojatno se sjećate instalacije svoje prve Linux distribucije, i to vjerojatno kao dualboot uz Microsft Windows. Nakon nekog vremena dosadio vam je izgled početnog Grub izbornika pa ste poželjeli promijeniti pozadinsku sliku ili zadani sustav za pokretanje. U najgorem slučaju ste morali nešto popravljati i uređivati unose u Grub izborniku (ali vam je pao mrak na oči kad ste počeli tražiti datoteke koje treba uređivati i koju liniju izmijeniti).

Ako se radi o prvoj verziji Gruba, odn. Grub Legacy bootloaderu, onda je najčešće bilo potrebno urediti /boot/grub/menu.lst datoteku, dok je kod Grub 2 bootloadera cijela priča malo složenija. Ako želimo dodavati nove unose onda uređujemo /etc/grub.d/40_custom datoteku, a za ostala podešavanja uređujemo /etc/default/grub datoteku. Ovdje treba znati koju liniju urediti, što dodati, izbrisati, a ako želimo postaviti vlastitu pozadinu, prvo je moramo smjestiti u posebnu mapu (/usr/share/images/desktop-base), a nakon toga obaviti još par stvari.

Sve u svemu to je previše posla i istraživanja za početnika, a postoji mogućnost da nešto ne podesimo kako treba i završimo sa sustavom koji se odbija pokrenuti. Ovakvi problemi su iza nas, zahvaljujući aplikaciji koja olakšava čitav postupak. Super Boot Manager omogućuje podešavanje Grub 2 bootloadera, Burg bootloadera kao i Plymouth teme.

Uz par klikova možete podesiti zadani sustav za pokretanje, promijeniti rezoluciju izbornika, povećati vrijeme čekanja, ukloniti prijašnje verzije kernela i nepotrebne stavke, podešavati i dodavati potrebne argumente, promijeniti pozadinu itd.

Ista je stvar i s Burg bootloaderom – možete ga instalirati, promijeniti rezoluciju, postaviti zadani sustav, promijeniti i instalirati različite teme i dr. Pored svega, možemo upravljati i Plymouthom (ako ne želite nikakvu grafiku tijekom pokretanja sustava jednostavno isključite Plymouth).

Burg-Manager

Ako vam ne smeta poduže pokretanje sustava, možete odabrati jednu od brojnih Plymouth tema (između ostalih, tu je i emulacija Windows 7 operacijskog sustava).

Plymouth-manager

Web stranica Super Boot Managera nalazi se na adresi http://www.sourceslist.eu, gdje ćete naći Debian pakete i pakete sa izvornim kodom kojeg je potrebno kompilirati. Za korisnike Debiana i drugih distribucija temeljenih na njemu, potrebno je skinuti *.deb pakete, ili dodati repozitorij:

sudo add-apt-repository ppa:ingalex/super-boot-manager
sudo apt-get update
sudo apt-get install super-boot-manager

To bi bilo to – možete krenuti u akciju, uredite Grub na jednostavan način putem grafičkog sučelja.

Super Boot Manager 0.7.13
Platforma
: GNU/Linux
Licenca: GPL v3
Veličina: 15 MB
Cijena: Besplatno
Adresahttp://www.sourceslist.eu

Autor: M. T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

5 komentara

 1. Marko napisao:

  meni nije jasno čemu windows tema na linuxu ?

 2. Branko napisao:

  Ako hoces nekog zbuniti. Uvalis mu Windows temu kod boota i onda on misli da radi na Windowsima.
  Ili instaliras Linux na poslu a tvoj sef misli da radis na Windowsima.
  Eto, bar dva razloga za Windows temu. 😉

 3. Ivan Galgoci napisao:

  Postoje ljudi koji preferiraju Windows izgled kroz razne teme, pa će im dobro doći i ovaj boot izgled.

 4. sudo napisao:

  na Ubuntu 10.4 LTS ne radi…

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.