Aplikacije: DeaDBeeF

Amarok, najbolji glazbeni svirač na koji sam ikada naišao, svirač kojeg sam sa oduševljenjem preporučivao prijateljima, svirač koji je mogao postati samo bolji… Eh, Amarok.

Dolaskom nove verzije posebno napravljene za moderno KDE SC 4.x radno okruženje, Amarok je vjernim korisnicima lupio teški šamar. U početku sam bio uvjeren kako je to samo prilagodba; prolazno razdoblje nedovršenosti i bugova, tako svojevrsno prvim izdanjima moderniziranog KDE-a, ali kako vrijeme prolazi, a brojčane oznake rastu, taj nekada slavni glazbeni svirač tako je daleko od pijedestala gdje je ponosno stajao.

MP3 datoteke, kojih nemam pretjerano mnogo, ali taman u dovoljnom broju da bi ih mogli nazvati „kolekcijom”, trebalo je negdje smjestiti. Isprobao sam svašta; prilično dobar Exaile, Rhytmbox, Banshee, a čak sam se i prisjetio kako je to bilo slušati glazbu krajem devedesetih uz Audacious (napomena, ne radi se o lošem sviraču, dapače).

Nedugo zatim, sasvim slučajno na LZS forumu naiđem na preporuku za DeadBeef, meni (a vjerujem i velikoj većini) do tada nepoznati svirač, pomalo neuglednog ali ujedno i kul imena. Šture web stranice odale su poneku informaciju i screenshot iz kojeg se dalo zaključiti kako se radi o minimalističnom korisničkom sučelju – baš ono za čime sam tragao.

Na web stranici nalaze se pripremljeni paketi za par najkorištenijih GNU/Linux distribucija, kao i onaj sa izvornim kôdom (provjerite i repozitorije, upravo iz njih sam povukao svoj primjerak).

Minimalističko korisničko sučelje

 

DeadBeef je napisan za X11, što u praksi znači da se ne dijeli u tabore, odnosno nije ovisan o GNOME niti KDE bibliotekama. Gore spomenuti screenshot je bio u pravu – aplikaciju „krasi“ minimalističko i „lagano“ (eng. lightweight) sučelje, sa osnovnim informacijama i kontrolama na dohvat klika. Izgled svirača može biti ujedno plus ili minus, ovisno o vašim osobnim preferencijama (znam da ima ekipe kojoj glazbeni svirač mora nalikovati na HiFi uređaj, inače valjda nestaje čarolija ili što već).

“Generički” izgled, sa izbornikom na vrhu, kontrolama tik ispod i naravno, playlistom, garantiraju trenutno snalaženje novim korisnicima (morate voljeti KISS princip). Dosta o izgledu, idemo pogledati koje mogućnosti nam ovaj svirač pruža.

deadbeef_ubuntu
Svirač se uklapa u sva radna okruženja

 

Prvo i najvažnije, DeadBeef posjeduje, i uspješno barata s tabovima. Da, tabovima – ako ih imaju svi mogući web preglednici, kao i upravitelji datotekama, ne vidim razlog zašto bi takva korisna funkcija zaobišla glazbene svirače. Zamislite samo, kompletna diskografija vašeg omiljenog banda, podijeljena u albume po tabovima. Zgodno, zar ne?

Baratanje s pjesmama je logično i jednostavno – drag & drop funkcionira unutar playliste, između tabova i iz upravitelja datotekama, a spuštanjem programa u tray sve osnovne kontrole ostaju dostupne uz desni klik miša, dok korištenjem kotačića možemo pojačavati odnosno stišavati ton.

Što se tiče podrške za audio formate, autori kažu da će DeadBeef uspješno odsvirati mp3, ogg vorbis, flac, ape, wv, wav, m4a, mpc, cd audio i još poneki format, pri ćemu prikazuje tagove ID3v1, ID3v2.2, ID3v2.3, ID3v2.4, APEv2, xing/info I dr. Nećemo lagati pa reći da smo ih sve isprobali, ali nekolicinu jesmo, i radi kako je zamišljeno.

Navedimo i ostale, ništa manje bitne mogućnosti:

  • upravljanje iz komandne linije
  • prikaz album artworka
  • grafički ekvalajzer
  • podcast i radio podrška za ogg vorbis, mp3 i aac streamove
  • gapless playback
  • podrška za ekstenzije
  • detekcija znakova za non-unicode ID3 tagove
  • podrška za cuesheet (.cue datoteke)
deadbeef_plugins
DeadBeef je proširiv ekstenzijama

 

DeadBeef se u radu pokazao stabilnim; koristim ga već izvjesno vrijeme i nisam naišao na rušenja niti greške u radu. Možda ne donosi nikakve revolucionarne inovacije, možda nema sve opcije koje bi vam mogle zatrebati, ali zato bez pogreške radi ono što se od njega očekuje – sviranje glazbe.

Ovaj maleni svirač za mene je pravo otkriće, a nadam se i za vas poslije ovog teksta – pronaći ga možete na web adresi http://deadbeef.sf.net. Komentare I vlastita zapažanja možete ostaviti ovdje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
Aplikacije: DeaDBeeF, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.