BiH inspektori tvrtkama savjetuju prelazak na Linux

Federalna uprava za inspekcijske poslove u BiH nedavno je prezentirala rezultate pojačanog inspekcijskog nadzora nad zaštitom autorskih prava, korištenja i prometa kompjuterskih programa, izvještava klix.ba.

Pirate_softwarePrema riječima Ibrahima Tirka, direktora Uprave, do sada su bila 304 inspekcijska pregleda, a izrečena su samo dva prekršajna naloga. U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove kažu da su postigli efekt i samim tim što su imali upute firmi koje su tražile savjete te koje nisu znale da koriste nelicencirani softver, jer su ga kupili misleći da je licenciran.

 

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona Besim Duraković kazao je da je cilj, i kada je u pitanju edukacija, u potpunosti postignut:

Podignuta je svijest kod subjekata nadzora koji nelicencirane softvere koriste u komercijalne svrhe. Mi nismo išli nigdje gdje subjekti nadzora nemaju ekstra dobit. Cilj je bio povećati porezne prihode, ali i prihode u sektoru IT-a. Ovim smo ostvarili cilj i mogućnosti zapošljavanja u IT sektoru”, rekao je Duraković, te pozvao korisnike koji nemaju potrebu da koriste licencirani softver i čije poslovanje zadovoljavaju tehničke pretpostavke besplatnog softvera kao što su operacijski sustavi Linux i FreeDOS, da njih i koriste.

Referenca: klix.ba

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

8 Komentara

Dodaj svoj

Đez ba ,šta ima malo penđra za siću bi vi ,a …’
E nemere moraš platit pa penđere mlatit….

If you don’t know there is already OpenSource – Microsoft solution for
small companies…

OpenSource i Microsoft ne mogu istodobno stajat u istoj rečenici dok god ta rečenija nije “OpenSource i Microsoft ne mogu istodobno….”
rekurzija brate 😀

Ja kod nas jos nisam ni vidio inspektore nit legalan software u firmama a bogami nit linuxa bilo gdje a da nije server il neki ruter itd.
A mos mislit sto nisu znali da imaju ilegalu, pa u BiH su gori od nas po tom pitanju.

Kod nas u Tuzli su krenule inspekcije neki dan mi prica covjek koji drzi internetclub.
Kako on kaze treba mu oko 10 000 samo za windows da to sve rijesi .Najvjerovatnije ce zatvoriti jer nema tolike zarade da licencira windows i plus kasnije jos sve igre…

“Rade” i kod nas inspektori, provjerava se, pišu se kazne (i to prilično velike)… Naravno, sve ovisi kakve “gazda” ima veze. Znam za firmu gdje su se par dana ranije najavili da će doći, a ovi ipak nisu stigli zamijeniti kopije s originalima na vrijeme (ne na svim računalima), pa je pala kazna unatoč “vezama”.

Inače, imao sam prilike gledati ispektore na djelu (ne ove za softver, ali nije bitno),to je baš da se zamisliš u kakvoj mi to državi živimo 🙁

Neko je dobro podmazao da se ova akcija sprovede,pored ovliko rada na crno,koji oni (inspektori)bukvalno aminuju svojom korupcijom,neispravni objekata bez i osnovni funkcija…itd oni našli ovu akciju provesti.Rezultat je naravno licenca windosa 450KM ,a lično sam bio prisutan kada su inspektori tražili licencu za linux pos-kasu 🙂 .Nemože mi niko reči da se nisu pripremili i da nisu znali da postoje free,open source…GPU licence,naravno ovo je smišljeno kako bi firme nastavile s istim softwerom s tim da ga plate 450 KM (windows 7 start sam lično vidio sada košta u zenici 250-280Km a ultimate 450KM).
Preporučujem samo ljudima i vlasnicima firmi da plačaju licence po ovim astronomski cjenama i tako nuliraju i pravu namjenu ove akcije,mogu licence kupiti pa i legalizirati piratske verzije online po 50-60% nižim cjenama.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.