ESRF prelazi na Debian

ESRF ili European Synchotron Radiation Facility je znanstvena ustanova smještena u Grenobleu. U ustanovi se nalazi najveći sinkrotron u Europi. Ova posebna vrsta ubrzavača čestica služi kao “supermikroskop”. Svake godine tamo dolaze tisuće znanstvenika koji koriste sinkrotron za istraživanja na područjima medicine, kemije, biologije, meteroologije, arheologije, mikroelektronike, molekularne biologije i brojnih drugih grana znanosti.

ESRF

 

Kao i u većini takvih ustanova, za kritične poslove se koriste Linux ili Unix računala. Do sada su računala u ESRF-u koristila RedHat4 i CentOS5. Međutim, izgleda da su znanstvenici u toj ustanovi veliki ljubitelji Debiana. Upravo je u tijeku migracija na Debian 6. Računalo koje kontrolira ubrzivač čestica, nekoliko servera za obradu baza podataka i dio računala u klasteru su već prebačeni na ovu Linux distribuciju. Ostatak računala će se prebaciti do kraja godine. ESRF organizira radionice korištenja Debiana za svoje zaposlenike i IT osoblje, a u planu je i suradnja s ljudima iz Debian Science projekta.

Osim stabilnosti i pouzdanosti Debiana vjerojatni razlog za ovaj prelazak je i Debian Science projekt. Radi se o posebnom projektu u okviru Debiana koji ima za cilj olakšati znanstvenicima korištenje ove distribucije. Projekt sakuplja, održava i distribuira slobodni softver koristan znanstvenicima, te pruža podršku u korištenju tog softvera. Dostupni su paketi za brojne znanstvene grane poput fizike, matematike, kemije, elektronike, statistike ili biologije.

Izvor:Debian

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
ESRF prelazi na Debian, 5.0 out of 5 based on 1 rating

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.