Blender 2.65 je stabilniji nego ikada

The Blender Foundation je ovih dana objavio Blender 2.65, a prema njihovim riječima ova inačica donosi preko 200 ispravaka bugova što ju čini jednom od najstabilnijih dosad. Osim poliranja i ispravaka bugova, ovo izdanje donosi i nove mogućnosti.

 

Simulator dima

 

Simulator dima je primio nekoliko poboljšanja, a ono najvažnije je simulacija vatre. Osim toga dim sada može biti emitiran s mrežnih površina bez potrebe za sustavom čestica. Uz to je omogućeno bojanje dima, a interakcija dima s drugim objektima je znatno poboljšana.

 

smokeexplosion

 

 

Modeliranje mreže

 

“Bevel” alat sada omogućava zaokruživanje, a također je poboljšan u nekoliko smjerova. Dodan je i i novi alat za poravnavanje za usklađivanje mrežne topologije i podataka.

 

bevel-alat

 

Modifikatori

 

Decimator je ponovno napisan, te sada čuva boje UV i vertex koordinata, te je dodana opcija za poništenje djeljenja u grupe. Dodan je i tzv. “laplacian smooth modifier” kojim možemo smanjiti buku ili izgladiti mrežu uz čuvanje rubova i volumena.

decimator

Ostalo

 

Od ostalih novosti nabrojati ćemo novi alat za prenošenje težine vertex točaka s jedne mreže na drugu, poboljšano čitanje i pisanje DPX datoteka, povezano proporcionalno uređivanje u UV editoru, veća kontrola nad alatom za sužavanje krivulja i još druge novosti koje možete pronaći u službenoj objavi. Novi Blender skinite ovdje.

 

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

5 Komentara

Dodaj svoj

kao dugogodisnji korisnik, posle tri dana (zlo)upotrebe, potvrdjujem naslov..
bitan novi feature: osl u cycles..
znam da ovo nije site posvecen 3d, skrecem paznju zainteresovanima..
http://www.openshading.com
josmalo pa alati tipa keyshot mogu u penziju.. 🙂 blend on!!

Blender usudio bih se reci profesionalni alat za sve namjene u 3d modeliranju, moze konkurirati svim komercijalnim alatima koji se placaju. svi ostali alati mogu komotno u mirovinu. naveo bih da i svi ostali LINUX programi tipa GIMP itd.. postaju sve bolji tako da ce vjerovatno uskoro dozivjeti toliko poboljšanja da ce svi ostali komercijalni alati komotno moci otici u mirovinu.

u modelirenju vec duze vreme.. kako cycles sazreva, kao i vfx alati implementirani u prethodnoj verziji i demonstrirani u tears of steel, blender postaje zaokruzen i kompletan sistem za produkciju 3d sadrzaja..
za mene i mnoge kojima je realtime rendering neophodan, sada polako (a i ne previse polako:) predstavlja stvarnu mogucnost potpune migracije na slobodni software.. sa osl u trunk- u, brzina razvoja ali bas svega vezanog za ovaj fascinantni realtime engine skace exponencialno jer zajednica i pojedinac imaju direktan pristup..
to je na vise nacina puno vrednije od cuinjenice da “ne kosta nista”..
i da, definitivno profesionalni alat, ne treba se sramiti toga.. 😉

Može se reći da stvarno neki alati na linux stasaju u prave profi alate. Nažalost nisam programer, pa nemogu pomoći. Bilo bi još bolje kad bi bilo ipak malo manje forka, a više udruženog rada na nekim alatima.

Blender je bio profi alat od svog početka i bio je komercijalan. Sam autor ga je otkupio uz pomoć zajednice nakon bankrota njegove firme.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.