Chrome OS sada izgleda kao pravi operativni sustav

Chrome OS je prisutan već duže vremena. Iako nikom nije jasno koja je ciljana publika za ovaj operativni sustav činjenica je da su proizvođači poput Samsunga, Sonya i Acera ipak uspjeli prodati par laptopa pogonjenih Chromeom. Većini se ipak nije svidjela ideja operativnog sustava koji se pokreće u internetskom pregledniku tako da je ciljani uspjeh izostao. U Googleu su izgleda toga svjesni. Ne želeći izgubiti dio desktop tržišta, odlučili su se promijeniti službeni stav i pružiti iskustvo korištenja na koje smo svi navikli.

Ekipa koja razvija Chrome OS je objavila najnoviju verziju ovog operativnog sustava. Ova verzija koristi window manager nazvan Aura tako da sada Chrome OS izgleda kao pravi operativni sustav. Korisnici imaju pravi desktop, podršku za wallpapere, taskbar i višestruke prozore, a prečaci za pokretanje aplikacija se sada mogu postaviti i na desktop.

 

Chrome OS 19 sada izgleda jako zanimljivo

 

Pokretanje aplikacija s desktopa

 

Podrška za preklapanje više prozora

 

Možda je to trebalo ovako izgledati od samog početka

 

Ova verzija Chrome OS-a se za sada nudi samo za pojedine modele laptopa koji su već došli s tim operativnim sustavom, ali možemo računati da će uskoro biti dostupna i kao otvoreni Chromium OS  koju ćemo moći instalirati i na računala koja nisu službeno podržana. Vjerujemo da će i ekipa koja razvija Chromium OS Lime uskoro ponuditi i ovu verziju za isprobavanje.

Iako smo mislili da je Chrome OS propao i napušten projekt, Google se ipak odlučio revitalizirati ovaj operativni sustav i pružiti njegovim korisnicima ono što su oduvijek željeli – iskustvo pravog desktop operativnog sustava. Uz povećanu svjesnost korisnika da Windowsi nisu jedini operativni sustav, te Googleovu infrastrukturu i financije, Google bi se mogao ugurati i na desktop tržište. Svakako treba pratiti njihove buduće poteze. Priča bi uskoro mogla postati jako zanimljiva.

 

Izvor:googlesystem

Autor:Branko S.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

12 Komentara

Dodaj svoj

Desktop tržište je previše jako, ljudi se teško navikavaju na promjene – pootovo u radu. Ovo je zanimljiva ideja, pratim od početka. Cloud computing u punom smislu riječi! Budućnost danas, pomicanje granica projekata, dostupnost, ser, kenj….
A onda se eto slučajno dogodi krah diva poput Sonyja – kompromitiranje podataka 80-ak milijuna ljudi, zataškavanje, masovna otpuštanja, pad Megauploada i njemu sličnih, nova Google politika “privatnosti”…. Tko uopće kontrolira kontolore???
Koristm par servisa, ali podaci su najsigurniji na mojim particijama i eksternim diskovima!

potpuno se slazem sto se tice licnih podataka, mada je ipak vrlo korisno za baze filmova i drugih krupnih svari… mozda nekad i mi u srbiji budemo mogli da igramo igriice preko neta(velike 3d)…

Po meni Chromium OS ne donosi ništa revolucionarno, bila je prava senzacionalnost njegova brzina butovanja, no Asus je davno imao Express Gate.
Cloud Computing, pa to možemo izvesti iz svakog OS-a?!

Tako je! Uz manje tweakove, prijavu na par servisa ili postavljanjem jednostavnog kućnog servera se može dobiti isto. Ipak, brzina jest impresivna…. Ovo je jedini pravi izazov postojećem BIOS-u

u čitavoj priči me jedino zanima odgovor na pitanje “hoće li sad proizvođači hardvera otvoriti drivere ili barem početi raditi normalne za gnu/linux”…a samo će vrijeme pokazat…

Mislim da je Midori brzi i bolji od Chrome a sto se tice privatnosti u vezi svojih korisnika misilm da netrebamo pricati jer toga nema kod googla i to nam je poznato vec odavno stoga mislim da bi trebalo mozda par rijeci napisati o Midori a ne o “Big Brother is watching you” .

Pozdrav b4sh

Chrome OS je cijeli operativni sustav a ne samo browser. Budući da koristi Linux kernel zanimljivo je pratiti razvoj ovog operativnog sustava. Potencijalno nešto iz razvoja ovog operativnog sustava može okoristiti i nama GNU/Linux korisnicima. Vjerojatno će nešto od drivera upasti u Linux kernel. Možda proizvođači hardvera počnu shvaćati Linux ozbiljnije ako ovaj projekt ozbiljnije zaživi.
Možda Google uspije razbiti stav običnog korisnika da je PC=Windows i da ništa drugo ne postoji ili ako postoji ne valja ništa.
Google svakako ima dvojbenu politiku što se tiče privatnosti podataka ali je dao izvorni kod ovog operativnog sustava svima na korištenje. Ako ne želite koristiti Googleove servise, Chromium OS slobodno možete prilagoditi da koristi vaše mrežne resurse.
Uglavnom, zanimljivo je pratiti razvoj ovog operativnog sustava jer se dugoročno može značajno odraziti i na nama zanimljive GNU/Linux distribucije.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.