Spajaju se LXDE i Razor-Qt

U LXDE taboru su odlučili da LXDE-Qt spoje s Razor-Qt-om pri čemu će resursi iz oba projekta biti maksimalno iskorišteni. Ideja počiva na eksperimentu izrade Qt verzije LXDE-ovog upravitelja datotekama.

LXDE-RazorQT

 

Zbog ovog je u pitanje dovedena budućnost GTK-a u LXDE projektu, odnosno da li će uopće biti GTK+3 verzije, na kojoj se zasniva Gnome 3.

Osnivač LXDE projekta Hong Jen Yee, poznatiji kao “PCMan”,  je izjavio: “Budući da GTK+3 ruši kompatibilnost sa starijim verzijama, a uz to je gladan resursa i sporiji, trenutno ne vidim prednost GTK-a +3. GTK+ 2 je lagan, ali to više ne vrijedi za GTK+ 3. Gledajući unaprijed, GTK verzija LXDE-a će nestati, a sav trud će biti usmjeren na Qt port

Budući da će na GTK-u +3 ostati jedino Gnome 3 i XFCE, a uz to imamo još i MATE, koji će i dalje ostati na starom GTK-u +2, ljubiteljima GTK frameworka će biti sužena mogućnost odabira radnog sučelja.

U svakom slučaju, LXDE će i dalje ostati dobar odabir laganog radnog sučelja, te alternativno/backup sučelje kada glavno radno sučelje zakaže.

Autor:Dino O.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Spajaju se LXDE i Razor-Qt, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

8 Komentara

Dodaj svoj

svidja mi se u principu ideja, koliko shvatam i, mogu da shvatim kao “nedeveloper” cisto kao “suprotnost” trendu da se projekti dele, forkuju i slicno, i resursi potrebni dupliraju, tripliraju, a “napredak iz “velike slike”” time usporava (npr. gnome3 i svi njegovi forkovi u mom skromnom i ne previse strucnom misljenju mogli su se, uz bolji project management razviti kao jedna jedinstvena baza prosiriva i podesiva kroz extenzije i slicno, brze i kvalitetnije umesto sto imamo gomilu polugotovih opcija koji rade istu stvar, ogranicenog kvaliteta i sa nezaobilaznom konfuzijom i problemima sa kompatibilnosti i funkcionalnosti, kao bas relevantni za ovaj konkretan projekt, gtk3)
sam lxde meni licno nikada nije imao previse smisla jer je u biti openbox sa panelom i default osnovnim aplikacijama (radije slozim sebi openbox sa tint2 i stagod vec, #! inspirisan), razor sam probao iz “radoznalosti” vise puta kroz razne faze razvoja.. bla.. kako rekoh.. pozitivne predrasude iz mog ugla ka ovome i nade da ce se ostvariti jos jedan dobar de kao zdrava opcija..
kada vec, zanima me poprilicno i kylin odnosno “laki kde”..

Sto se tice samog projekta, autor se kune da je memory footprint Qt verzije tek neznatno povisen u odnosu na GTK+ verziju, tj 91 MB vs 86 MB pod istim okolnostima. Neka novih projekata, nema razloga zasto LXDE ne bi konacno postao DE sam za sebe.

Možda sad estetski postane prihvatljiviji široj populaciji.
I da u stilu azejdnice, tooo, upravo nam je to trebalo., Super, sad ce sve da bude odlicno. Apsolutno mi se dopada ovo spajanje.

Ma lxde se i dosada mogao podesit uz malo truda tako da bude tolko lijep da ga ne prepozna, samo sto je lxde defaulz koji dolazi u 99% posto distri ruzan do boli pa ga ljudi izbjegavaju. Ja zbog toga kad sam presao na linux dvije godine nisam probao lxde, mislio sam si: ma ovo je preruzno……A onda sam se natjerao, probao lubuntu, prckao, prckao i prcka i ne bi covijek vjerovao koliko dobar desktop se moze napraviti

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.