Dostupna nova verzija Sabayona

Objavljena je nova verzija Sabayona, popularne Linux distribucije bazirane na Gentoou.
Sabayon 8 donosi pregršt noviteta, od kojih izdvajamo:
Linux kernel 3.2 (eksperimentalne “Fusion” verzije kernela je moguće instalirati iz repozitorija), GNOME 3.2.2, KDE 4.7.4, Xfce 4.8, LibreOffice 3.4.4, podršku za btfrs datotečni sustav, libav umjesto ffmpega te podršku za nelatinična pisma i jezike. U Sabayonovim repozitorijima možete pronaći više od 12 000 paketa, među kojima se nalaze i dva nova lica u svijetu grafičkih okruženja – Cinnamon i Razor Qt.

 

Sabayon 8 KDE

 

Pri razvijanju Sabayona 8 fokus je bio na optimizaciji paketa i responzivnosti sustava, pa su u skladu s tim ispravljeni kritični bugovi iz prethodne verzije. Autori Sabayona 8 svoj proizvod nazivaju najstabilnijom ali i “ekstremnom” rolling-release distribucijom. To isprva možda zvuči kontradiktorno, no zahvaljujući sustavu za nadogradnju Entropy, Entropy Matter trackeru novih verzija (ebuildova) i njegovoj potpunoj kompatibilnosti s Gentoovim Portageom, Sabayon 8 uspijeva držati korak s najnovijim aplikacijama istovremeno osiguravajući stabilnost sustava.

Novi Sabayon preuzmite ovdje, a možete birati između GNOME, KDE, Xfce, SpinBase (osnova za izradu vlastitih ISO slika), ServerBase (osnova s kernelom optimiziranim za servere) i CoreCDX (Fluxbox) verzija ove dinamične distribucije.

Provjerite je li uistinu tako stabilna kao što se hvali i prenesite nam svoje dojmove u komentarima.

 

Autorica:I.D.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

4 komentara

 1. Shicy napisao:

  Heh, davnih dana sam ga imao na desktopu, ali se nikako nisam snalazio…a kad sam ga pokušao instalirati na laptop, najblaže rečeno, nije radio 🙂
  bilo bi zanimljivo pročitat recenziju 🙂

 2. acinic napisao:

  U prvom pokusaju nisam ga uspeo instalirati na jednom kompu! Instalacija jednostavno staje. Idem sa drugim pokusajem na drugom kompu. Mozda je do diska i optickog uredjaja.

 3. retsam napisao:

  Jako loša integracija gnome shella, vrlo malo ekstenzija u samom repozitoriju (iako to i nije toliki problem). Entropy store također nije najbolji GUI front-end za package manager, nezgodan za rukovanje i manjak opcija. Također mi se na Sabayonu gnome shell bez ikakvih modifikacija nakon instalacije poprilično vukao na 3 GB stroju s i3 procesorom iako je na ostalim distribucijama (Arch, Debian, Fedora i OpenSuse) radio poprilično responzivno. Također me zasmetalo hrpa junka u applications activityu, tj. linkova na njihove web stranice(kadkad je vrlo teško razaznati link na stranicu od update managera i Entropy Sotorea jer imaju istu ikonu). KDE verzija je dosta ispoliranije od Gnome verzije i radi fluidnije (idalje ostaju klasične Sabayon boljke). Imam dojam da su sami sa dosta rezerve ušli u izradu distribucije bazirane na Gnome Shellu, jer su i sami donedavno planirali ići s cinnamonom (što smatram da bi bilo još gore) pa su se u zadnji čas odlučili za GS iako su i sami izrazili nezadovoljstvom istim, tako da ne bi preporučio Sabayon gnome verziju, možda je bolje pričekati par mjeseci jer bi slijedeća verzija trebala doći s cinnamonom koji bi do tada treba sazijeti i ponuditi nešto više mogućnosti (više sutra kad dovršim recenziju 🙂 ).

 4. štef napisao:

  Imam ga, izvrstan je!!! Najbolja distra!!!!
  Ispravili su kod update-a da instalira nestabilne pakete. Tako da sada ide sve u savršenom redu. Najbolji Linux koji sam ikada imao instaliran na kompu,
  Svaka čast dečkima koji su ga napravili, izvrstan posao!!
  Imam sabayon 8 amd64bit KDE!!!!
  Radi savršeno, kako i Linux znade raditi!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.