Dvorak u Linuxu vidi jedinu alternativu Windowsima 8

John C. Dvorak u kolumni za časopis BUG (broj 241, prosinac 2012.)

Veteran računalnog novinarstva, John C. Dvorak još jednom se osvrnuo na Linux u nedavnoj kolumni za hrvatski časopis BUG.


John C. Dvorak
, poznat po svojim uspješnim ali ponekad i očajno krivim prognozama, u nedavnoj kolumni za najnoviji primjerak hrvatskog časopisa BUG (broj 241, prosinac 2012.) govori o Windowsima 8 kao katastrofalnom Microsoftovom potezu. Iako niti za Linux nema previše riječi hvale, kaže da je isti jedina sigurna alternativa.

“Mislim da će ovo biti kraj za Windowse općenito, ali to očito nije tako sve dok Adobe ne prebaci sve svoje aplikacije na Linux. To se pak neće dogoditi sve dok je u upravnom odboru John Warnock, jedan od osnivača tvrtke i veliki mrzitelj otvorenog koda. Koliko ja vidim, Adobe i još nekolicina velikih korporacija jedino su što još Microsoftu daje razlog za postojanje.”

“Ne osjećam se ugodno na Linuxu, ali siguran sam da se mogu prisiliti ako budem morao i ako svi drugi prijeđu na Linux. Osobno, da upravljam velikom tvrtkom, vjerojatno bih natjerao sve da rade na Linuxu – ako ni zbog čega, onda zbog štednje. Rekavši to, nadam se da će se pojaviti tvrtka koja bi mogla donijeti prave promjene na ovom polju, a pritom mislim na Google.”

Dvorak se i u prošlosti znao osvrnuti na Linux, pamtimo kada je 2009. godine izjavio “vrijeme je da svi probaju Ubuntu” i u kolumni za PCmag.com nahvalio ovu GNU/Linux distribuciju. Čini se da ga i dalje ima instaliranog, ali kao što kaže: “na jednom računalu koje zapravo nikada ne koristim“.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Dvorak u Linuxu vidi jedinu alternativu Windowsima 8, 5.0 out of 5 based on 1 rating

5 Komentara

Dodaj svoj

Ali pritom laprda gluposti. Prvo google (npr. android) nije nikakav dobročinitelj, već isti igrač kao i MS i Apple. Taj Win 8 možda bude i pogodak, ako WP8 počne uzimat značajniji dio tržišta.

Tako je, a pokoncepciji mu se lagano pridružuje i Canonical. Canonical od Ubuntua stvara isto ono što je Google stvorio od Androida iskoristivši Linux

Tresla se brda, rodio se miš.

Windows 8 nije ni Windows Me ni Vista. Windows Me je najgori OS ikada izašao iz Microsofta a Vista je “resource hog” kojemu ni service pack puno ne pomaže.

Windows 7 je dostojni zamjenik Windowsa XP i nesreća po Windows 8 je što dolazi na mjesto svojeg uspješnog i kvalitetnog prethodnika i korisnici 7-ice nemaju puno
razloga prelaziti na Windows 8 kao kada su prelazili s XP-a na 7, jednim dijelom su bili primorani budući da novi hardver sve manje podržava XP i službena podrška mu uskoro prestaje.

Nes(p)retno tablet “Metro” sučelje je također jedan od kamena spoticanja i nezadovoljstva jednog dijela korisnika. Međutim, Metro izgleda kao dorađeniji GNOME 3 s kvalitetni(ji)m ekstenzijama odnosno “tile-sima”, o stabilnosti ekstenzija u odnosu na GNOME 3 ekstenzije je bespredmetno razgovarati.

Windows 8 se brzo boot-a (npr. poput Arch linux-a), subjektivno, radi brže od 7-ice i ima neke dobrodošle mogućnosti iskopirane iz GNU/Linux svijeta. Neke sitnice poput odlično dorađenog task managera je lijepo za vidjeti, sređeni dijalog za kopiranje s mogućnošću pauziranja, poput viđenog na KDE 4 itd.

Ako John priča o prelasku na GNU/Linux, bilo bi dobro na koji “Linux” misli od tisuće ponuđenih, pretpostavljam Ubuntu.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.