Francuska vlada je potpisala dva milijuna eura vrijedan ugovor za održavanje svojih open source sustava

Francuska vlada je potpisala dva milijuna eura vrijedan ugovor s tri softverske tvrtke. Tvrtke se obvezuju da će kroz tri do četiri godine održavati vladine open source sustave. Ovaj ugovor je samo dio planiranih nastojanja francuske vlade da u što većoj mjeri integrira otvorene programske sustave u svoj rad. Prije osam godina Francuzi su ušli u sličan projekt koji je bio loše isplaniran i koji je propao. Zbog toga su bili prisiljeni koristiti skupa vlasnička rješenja. Očito svjesni količine novaca koje su izgubili na vlasničkim rješenjima, te ograničenjima takvih sustava ovaj puta ulaze u cijeli projekt puno opreznije s ciljem da projekt svakako uspije.

Zgrada francuskog parlamenta

 

Ovaj ugovor vrijedi samo za održavanje sustava i ispravljanje bugova, a kasnije će biti raspisan novi natječaj za tvrtke koje će razvijati nova rješenja i pružati edukaciju u korištenju programa.
Alter Way, Capgemini i Zenika će u početku raditi samo s Ministarstvom unutarnjih poslova, te Odjelom za nabavu uz mogućnost kasnijeg proširenja ugovora na ostala ministarstva kako bi se izbjeglo dupliciranje posla.

Te tri tvrtke će održavati sustave pogonjene Debianom, Ubuntuom i CentOS-om. Održavati će OpenOffice i LibreOffice pakete, GLPI i OpenERP alate za upravljanje resursima, Cacti i Nagios alate za upravljanje mrežom, Drupal i SPIP, te naravno Firefox i Thunderbird. Ono što je zanimljivo u ugovoru se tvrtke obvezuju svoja rješenja dostaviti upstream developerima.

Ovo je jedan od prvih takvih ugovora i uskoro slijede još takvi slični. Izgleda da je francuska vlada ozbiljno shvatila prelazak na otvorene sustave. Iako se u početku predviđaju povećani troškovi, prelazak na otvorena rješenja sasvim sigurno donosi kasnije uštede na sustavima koji se osim što su najčešće besplatni, mogu individualno prilagođavati i optimizirati. Nije nevažno niti to što se izbjegava kasnija ovisnost o zatvorenim rješenjima samo jedne tvrtke, te nejasna budućnost dokumenata nakon eventualne propasti te tvrtke.

Mnoge Europske i svjetske vlade ozbiljno rade na migraciji na otvorene sustave. I naša vlada je sramežljivo najavila sličan projekt ali s obzirom da smo tek započeli, prve rezultate bi mogli vidjeti eventualno kroz koju godinu ako se vlada bude držala svojih planova. Suprotno mišljenju većine radi se o prilično zahtjevnim projektima koji traže jako dobro planiranje i koji mogu odnijeti prilično novaca ako se ne provedu kako treba.

 

Izvor:Joinup.cc

Autor:Branko S.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

9 komentara

 1. lutherus napisao:

  di su komentatori?

 2. Branko napisao:

  Razocarani stanjem u zemlji odustali su od komentiranja.

 3. calisto053 napisao:

  Vidio sam čim je izašlo! Odličan članak i fantastična vijest!
  Primjer Berlina i Francuske (vjerojatno i Rusije i Brazila) pokazuje kako uspješno promicati i implementirati otvoreni kod u velikom sustavu, zaposliti ljude i dugoročno uštedjeti!
  Ovo je sigurno snažan vjetar u leđa Linux zajednici!

 4. Shicy napisao:

  Svaka čast! Nedavno je i Minhen objavio da su uštedili podosta novca koristeći open-source 😉 Također, relativno nedavno je Extramadura, španjolska pokrajina, objavila da prelazi na open-source (Debian čini mi se, ali nisam 100% siguran). Čini se da sve skupa lijepo napreduje 🙂

 5. Goran napisao:

  A što je s našom vladom? Mi plivamo u lovi, pa treba koristiti licence?

 1. 3. rujna 2012.

  […] Francuska vlada je potpisala dva milijuna vrijedan ugovor za održavanja svojih otvorenih sustava  […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.