Isprobajte Firefox OS na svojem računalu

Nedavno smo pisali o Mozillinom operacijskom sustavu za mobilne uređaje za koji su sve više zainteresirani vodeći mobilni operateri diljem svijeta. Prve uređaje s Firefox OS-om možemo očekivati tek početkom sljedeće godine, a tko zna koliko će proći vremena dok ih vidimo na Hrvatskom ili regionalnom tržištu.

Za sve zainteresirane Mozilla svakodnevno obnavlja buildove Firefox OS-a koji se mogu pokrenuti na stolnom računalu. Ovo je izrazito korisno za developere i entuzijaste koji žele krenuti pisati aplikacije za Firefox OS, ali i za nas obične ljude koji samo želimo iskušati i vidjeti što je toliko posebno u Mozillinom sustavu. Pa ako imate volju i želju uputite se na Mozilline stranice i skinite najnoviji build Firefox OS-a, te ga raspakirajte u /home mapu. Morate skinuti arhivu naziva b2g-XX.0a1.en-US.linux-i686.tar.bz2. Nakon toga pokrenite Terminal pomoću kojega morate skinuti i instalirati Gaia korisničko sučelje, uz uvjet da imate predinstaliran git paket.

git clone git://github.com/mozilla-b2g/gaia

make -C gaia profile


Cijeli postupak će potrajati ovisno o brzini vaše internetske veze, jer se mora skinuti Gaia kŏd od oko 160 MB, a tijekom kompajliranja se skida xulrunner od oko 340 MB. Nakon završenog skidanja i kompajliranja unesite posljednju naredbu koja će pokrenuti Firefox OS:

/putanja/do/b2g/mape/b2g -profile /putanja/do/gaia/profile


Odn. ako ste radili po uputama trebali biste imati jednu b2g i jednu gaia mapu u vašem korisničkom direktoriju, pa bi ta naredba izgledala ovako:

/home/linuxzasve/b2g/b2g -profile /home/linuxzasve/gaia/profile

Firefox OS na Ubuntuu
Firefox OS na Ubuntuu


I to je to. Zapamtite da je ova platforma još u razvojnom ciklusu i ne znači da će konačna verzija OS-a koja će se nalaziti na mobitelima biti ista kao i ova.


Reference: Ubuntuvibes, Mozilla

Autor: Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

7 Komentara

Dodaj svoj

Zbilja je Mozilla iskoristila HAL ili si to samo ovako napisao?! Pa sve distre napuštaju HAL jer se više ne razvija niti je ikad bio pretjerano dobar u svom poslu…

Ne, HAL kao općenito HAL 🙂 .
Evo šta sam našo:
Gonk (to je njihov HAL…) consists of a linux kernel and userspace hardware abstraction layer (HAL). The kernel and several userspace libraries are common open-source projects: linux, libusb, bluez, etc. Some other parts of the HAL are shared with the android project: GPS, camera, among others. You could say that Gonk is an extremely simple linux distribution.

Dobro, ne moraš sitničariti, gonk je linux kernel + hal. Poanta je da su ti novi “OS-ovi” manje-više koriste istu osnovu kao i linux distribucije. Pitam se zašto nisu bazirani na windowsima 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.