Isprobali smo: DreamLinux

DreamLinux je Brazilska Linux distribucija bazirana na Debian GNU/Linuxu. Dolazi kao live CD distribucija koja se može instalirati na disk. Nakon podužeg izostanka iz „arene“, DreamLinux se ponovno vratio uz popriličnu buku i poveće dizanje prašine pa nas je zanimalo da li je sva ta halabuka opravdana te može li nadoknaditi 18 mjeseci izbivanja sa scene.

DreamLinux 5.0 je baziran na Wheezyu te dolazi s XFCE 4.8 sučeljem i kernelom 3.1, a dostupan je samo u 32-bitnoj inačici.

Dreamlinux-desktop

Instalacija nije teška ni dugotrajna, ali zato je poprilično štura s opcijama. Zapravo gotovo da ih i nema. Nema podešavanja sata i vremenske zone, a niti podešavanja mreže.

Nakon boota dočekuje nas sučelje koje pokušava kopirati Mac OS X, kao i popriličan broj aplikacija od kojih dobar dio prosječnom korisniku, kojem je ova distribucija namijenjena, neće nikada ni zatrebati.

Sam desktop je jednostavan i elegantan te je, kao što je već ranije spomenuto, vidljivo kako uzor traži u OS X-u. No, za razliku od OS X docka i većine modernih dockova, dock u DreamLinuxu ne prikazuje imena programa iznad njihovih ikona niti omogućava isto te time svodi pokretanje programa na igru pogađanja za većinu korisnika.

DreamLinux ne dolazi sa softverom na kojeg smo navikli i softverom kojeg bi očekivali od većine distribucija već dolazi sa nekim drugim alternativnim aplikacijama. LibreOffice je zamijenjen s komercijalnim SoftMaker 2008 koji ne samo da je komercijalan i trial već je i debelo zastario. Zadani internetski preglednik je Chromium, a za pregled PDF datoteka se koristi Foxit Reader. DreamLinux dolazi s predinstaliranim velikim aplikacijama poput GIMP-a i Inkscapea, dok se obični e-mail klijent ne isporučuje s distribucijom.

Dreamlinux-xfce

U samom radu ovo je poprilično spora distribucija. Ponekad je trebalo proći i do 20 minuta od klika na ikonu do podizanja programa kojeg ista predstavlja te se povremeno i sustav znao srušiti. Dock također ima jedan omanji bug; svaki put kada bih podesio sat, on bi se ugasio. Jedna od pozitivnijih stvari, pogotovo kad je riječ o distribuciji za mase, je out-of-the-box flash i podrška za sve formate s kojima radi ffmpeg te driveri za većinu mrežnih i grafičkih kratica.

Sve u svemu, da ne duljim, pred autorima ove distribucije je još dug i mukotrpan posao prije nego se uspiju približiti većim distribucijama.

Distribuciju možete preuzeti na web adresi http://dreamlinux.net.

Autor: Velimir .B.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

12 komentara

 1. Shicy napisao:

  svojedobno sam imao dilemu probat ovo ili ne. sad je autor istu brutalno otklonio 😀

 2. justin dinber napisao:

  Piše vam: “Ponekad je trebalo proći i do 20 minuta od klika.. ”

  Jel to griješka ili je ovo čudo bloatano kao neki popularni vlasnički sustav(i)? 😀

  • Ivan Galgoci napisao:

   To je i mene zanimalo, pa sam pitao autora – kaže 20 minuta!

  • Ivan napisao:

   Auuuf majko mila ovo je stvarno previse. Da je 2 minute vec bi bilo to podosta previse, al 20 MINUTA, koma, dakako da ovo necu probati ni u virtualki a kamoli bilosta drugo. Btw mislim da bi trebali napraviti recenziju Dream Studio Linuxa. ubuntu based distre sa pun kufer programa za development i multimediju 🙂

 3. Filip Krmpotić napisao:

  Hmm,šteta. Šteta što gleda kako bolje kopirati Mac OS x… Ako je tako kao što piše,da se sat nakon naštimavanje ugasi,da pri instalaciji nemože se gotovo ništa podesit,stvarno ih čeka dugačak posao. A ovo sa 20 minuta čekanjem da se nešto pokrene neću komentirati,samo ću ovo poručiti autorima: WTF?

 4. lutherus napisao:

  ne ugasi se sat nakon naštimavanja. krepa gornji panel na kojem je sat.

 5. Ivan Galgoci napisao:

  Prije par godina isprobao ovu distribuciju (čak i recenzirao), nisu daleko dogurali (iako je onda radila prilično brzo zahvaljujući Xfceu, ali sjećam se da je bilo jako bugovito).

 6. lutherus napisao:

  Dosta sam razočaran jer se vidi i osjeti nezainteresiranost autora za sam projekt.

 7. Branko napisao:

  Steta.
  izgledalo je obecavajuce.

 8. Shicy napisao:

  kome uopće treba izdavanje ovakvog smeća? kako su uopće zaključili da trebaju ovo smeće izdat baš sada? zašto nisu čekali još neko vrijeme i sređivali ove ne muhe, slonove bokte…
  20 minuta, eeej…
  katastrofa

 9. Cooleech napisao:

  Ekipa iz Dream Linuxa je, izgleda, odlučila napravit naj distru.. kako nisu mogli napravit najbržu, napravili su najsporiju! Ipak je naj! 😀

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.