Recenzija: Asus EeePC

Na prvi pogled se čini premalen (tipke i zaslon), ali kad se uzme u ruke i počne tipkati i baci pogled na prikaz zaslona, začuđujuće su dovoljno veliki! Tipke se lako pogađaju u ugodne su na dodir, a slova na zaslonu dobro se vide (s udaljenosti od 50-ak centimetara bez škiljenja (ovaj tekst pišem na njemu s 12-icom). Jedna zamjerka mu je što su tipke za naša slova malo manja od ostalih, ali opet dovoljno velike da se pogađaju bez greške.

Prije toga morao sam editirati xorg.conf da bi dobio hrvatska slova; jednostavno se umjesto “us” upiše “hr”. Svi administratorski poslovi obavljaju se preko terminala sa “sudo” naredbom u jednostavnom sučelju, a u naprednom s grafičkim alatima bez traženja lozinke i, naravno, s terminalom. U jednostavnom sučelju gotovo se i ne primjećuje da je ispod haube punokrvni linux. Iz jednostavnog u napredno se prelazi klikanjem gumba u prozoru za gašenje, a iz naprednog u jednostavno biranjem stavke iz menija.

Jednostavno sučelje je prilagođeo svima, a posebno onima nenaviklima na računala i onima naviklima na Windowse (okviri prozora npr.). A u tome se otišlo tako daleko su u OpenOffice.org-u podrazumijevani formati za spremanje .doc, .xls i .ppt. To me kao linuxaša pomalo frustrira jer uopće ne koristim te formate za svoj rad, ali dobro… Ja vjerojatno nisam ciljana skupina. Windowsove formate otvara na dvoklik, a od njegovih samo .odt i .ods dok .odp treba otvarati preko “open with” dijaloga.

Kupio sam ga u ponedjeljak, i odmah sljedeći dan sam ga isprobao na poslu za koji sam ga namjenio; za prezentacije na nastavi! Taj posao je odradio vrlo uspješno, nisam naišao jedan ozbiljniji problem, zastoj ili slično. Jedino se je malo “mučio” s prezentacijama koje su sadržavale puno velikih slika, oko 30 slajdova. Možda je do njega zbog slabog hardveraja, a možda do Open Office.org-a zbog gladi za resursima. Ne bi znao reći!

A sad neke njegove karakteristike:

 • Sustav se buta za 27 sekundi (svejedno da li u jednostavno ili napredno sučelje).
 • 2Mješovitim opterećenjem izdrži čak 3 sata i 11 minuta (gledanje filma i slušanje muzike preko vanjskog optičkog pogona, ripanje nekoliko stvari s CD-a, malo pisanja u OpenOffice.org-u, malo igranja, malo surfanja preko kabla, i sve to bez bežičnog spajanja; bežično troši oko 20% energije u 20-ak minuta).
 • Potpuno prazna, baterija se napuni za 2 i pol sata.
 • Baterija je Li-ionska, 7.4V i 5200 mAh.
 • Za otvaranje nema nikakvog gumba.
 • Čini mi se da ugrađena Intelova grafika vrti 3D akceleraciju; programčić 3ddesktop fino obavlja svoj zadatak, bez trzanja.
 • Zvučnici daju poprilično ugodan, jasan i dovoljno glasan zvuk.
 • Područja s obje strane touchpada se malo jače griju, pa za vrijeme pisanja malo malo može pojačati znojenje dlanova.
 • Nema Win tipke (ni lijeve ni desne), umjesto nje sljeva je Home tipka (sličica kućice, ipak je unutra linux).
 • Ugrađeni mikrofon slabo hvata jer se nalazi s prednje strane ispod gumba na touchpadu pa treba glasnije pričati.
 • Tri USB priključka su iznimno brzi (nije mi jasno kako na svom stolnom računalu ne mogu postići takvu brzinu iako su priključci deklarirani na USB 2.0 brzinu, a i kernel to već dugo podržava???)
 • Miševi, žičani i bluetooth rade bez greške (jedino su malo preosjetljivi, ali to se lako da namjestiti).
 • Bluetooth adapter nije radio, ni prijateljev ni moj, treba dodatno podešavati.
 • Kernel je 2.6.21.
 • Verzija KDE-a je 3.4.2, nešto starija, ali izgleda stabilnija.
 • Open Office.org je verzije 2.0.0.4, ali radi besprijekorno, poreznu prijavu u .xls formatu otvara i prikazuje bez ikakve greške.
 • Bežična mreža radi vrlo dobro (detekcija), samo mi nije jasno zašto ga nisam na Jelačić placu mogao spojiti ni na jednu od prikaznih vrućih točaka.
 • Općenito, rad s njim je jako ugodan, lagan je, po prenosivosti je usporediv s mobitelom (prijatelj mi je s pravom primjetio da su mu komotno mogli staviti utor za SIM karticu jer bi lako mogao poslužiti i kao mobillni telefon i ugraditi GPS).
 • Nema procedura kao kod punokrvnih prijenosnika što se tiće izbjegavanja trešnje za vrijeme rada (dio ovog testa napisao sam u autobusu na polici, ne u krilu, na putu kroz Liku).

I sad ono najažnije pitanje: kome to treba? Onima kojima računalo služi za gledanje filmova, igranje i rad s grafikom te za kolekcionare sigurno ne. Meni kao nastavniku i putniku je dobro došao, koristim ga za gotovo sve i za što koristim i svoje stolno računalo. Linuxaše bi trebalo razveseliti da je ovo prvo računalo u Hrvatskoj s tvornički instaliranim i optimiziranim GNU/Linux OS-om s kompletnom hardverskom podrškom.

Dobar je osjećaj ne vidjeti Win tipku na tipkovnici i vidjeti u opisu: Linux OS installed, Windows compatible! Vjerujem da će to pomoći popularizaciji i širenju Linuxa čak i među sadašnjim korisnicima naviklima na Windows okruženje, jer zaista nema potrebe za instaliranjem Windowsa (iako je u kutiji i DVD s driverima za Windowse). Isto tako lijepo je vidjeti da su ovu stvarčicu nahvalili i u Pcchipu, a i u donedavno linuxu nesklonom Bug-u.

Prednosti:

Masa, prenosivost, lakoća korištenja, sučelje, otpornost na udarce, dobra kamera, trajanje baterije, univerzalni punjač jednako primjenjiv u Americi, Kini, Britaniji i Evropi, veličina (osim zaslona), izgled, jednostavnost podešavanja mreže, cijena

Mane:

Veličina zaslona, manja veličina tipki za naša slova, potreba naknadnog podešavanja hrvatskih slova (iz menija nije moguće, mora se preko terminala), prozori znaju biti veći (po širini ili visini, a ponekad oboje) od zaslona tako da se najdonji gumbi moraju “gađati” tab tipkom (ovo mi je poznato kod KDE-a i otprije); nepostojanje swap particije, količina memorije.

 

Autor: Oliver Mucafir

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.