6.415 pregleda

Vlada Velike Britanije uvodi otvorene formate

11

Nakon što smo i sami u više navrata izvještavali da su neki gradovi, cijele regije ili samo pojedine državne službe članica EU prešle na otvoreni softver i otvoreni format, iz Velike Britanije je stigla službena objava da kompletna državna administracija prelazi na otvorene formate.

Whitehall, izvor: commons.wikimedia.org, Autor: Smuconlaw

Whitehall, izvor: commons.wikimedia.org, Autor: Smuconlaw

Naime, prema službenoj vijesti na web stranici www.gov.uk objavljenoj 22. srpnja 2014. godine, donesena je odluka da se za dijeljenje i pregledavanje državnih dokumenata koriste otvoreni formati među kojima ističemo PDF, HTML i ODT, a sve to da bi građanima i djelatnicima državnih tijela omogućili korištenje aplikacija koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

Drugim riječima, donošenjem odluke o obveznom korištenju otvorenih formata Vlada Velike Britanije je omogućila građanima, tvrtkama i drugim organizacijama da koriste njima povoljniji softver za otvaranje i obradu državnih dokumenata. Uz to, uvođenjem točno propisanih otvorenih formata (standarda) riješit će svima nam poznatu nekompatibilnost između otvorenih i vlasničkih formata, čime će se uvelike olakšati komunikacija građanima, a tako i rad državnim službama.

I najzanimljivije za kraj, odluka o uvođenju otvorenih formata na snagu stupa odmah, a više o svemu možete pronaći na službenim stranicama.

Izvor: gov.uk

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (10 votes cast)
Vlada Velike Britanije uvodi otvorene formate, 5.0 out of 5 based on 10 ratings

11 komentara

 1. shicy napisao:

  Vrhunska stvar! Još da naši shvate…

 2. bad63r napisao:

  Svidja mi se ovo uvodjenje standardnog formata, a ne svako sebi. Ne bi ja dao ni ovim mobilnim telefonima da svako ima svoj punjac, sve to mora da se standardizuje….

  • FoXCollective napisao:

   bad63r

   Nisi u pravu,Od Nove godine kod svih smart mobitela prilikom kupovine u kutiji nećeš dobit punjač,razlog je jednostavan jer je EU micro usb postavila ka standard za većinu mobitela zadnjih 3-4 godine.
   Naravno Ishit je sveta krava koja krši sve protokole…samo pitanje kada će EU udrit im kaznu.

   • lutherus napisao:

    Ukoliko ih kupuješ na području EU no ne samo da iphone tu odudara, tu je i Samsung, Nokia, Sagem i još par proizvođaća.

 3. Yorkin napisao:

  Downing Street goes open-source… ideš 😀

 4. Abnormal napisao:

  Ovo je najjednostavnije rješenje za problem nekompatibilnosti.

 5. Dario napisao:

  Prava prednost takve odluke zapravo leži u državnom poticaju bez uložene kune (funte).
  Naime, ukoliko građanin ili obrtnik za popunjavanje ili stvaranje nekog dokumenta koji ide prema državnoj upravi ne mora koristiti vlasnički već slobodni softver (format) onda će tom istom građaninu ili tvrtki moći ostati xy kuna (funti) jer neće morati koristiti vlasnički softver/format i njime će ili sebi podići standard ili će tvrtka ta sredstva moći uložiti u poslovanje..
  I tu bi naši vlastodršci mogli puno naučiti umjesto da kunskim državnim poticajima prazne ionako praznu državnu blagajnu.

 6. hrx napisao:

  pa i kod nas je na snazi po iso-u otvoreni odf format. imamo mi odlicne zakone, samo sto ih nitko ne postuje, pa cak niti oni koji ih donese, sabor, vlada, drzava …

 7. bikerbj napisao:

  mi takav potez vlade možemo samo sanjati…..za mog života sumnjam da će do toga doći a nisam baš prestar….

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.