Kako do povrata novaca za neiskorištene Windowse

U vodiču kroz kupovinu laptopa za GNU/Linux spomenuo sam da je veliki problem što većina laptopa dolazi s predinstaliranim Windowsima. U pravilu kupci koji ne žele novu licencu Windowsa uz novo računalo jer već imaju zasebno kupljenu licencu ili koriste drugi OS imaju značajno suženu ponudu modela računala, barem u domaćim dućanima. Većina nas ipak odluči platiti i taj dodatni “namet” kako bi dobila željeni hardver.

Zbog takve situacije na tržištu na kojem ima faktički monopol, Microsoft je bio primoran dodati u svoj licencni ugovor OEM verzije Windowsa sljedeći pasus:

“Ako ne prihvatite ove uvjete i ne pridržavate ih se, nećete moći koristiti softver ili značajke. Umjesto toga, možete se obratiti proizvođaču ili strani koja je instalirala softver da biste saznali kakva su njihova pravila glede povrata i vratite im softver ili računalo u zamjenu za uplaćeni iznos sukladno tim pravilima. Morate se pridržavati tih pravila koja za povrat uplaćenog iznosa mogu od vas tražiti da vratite softver s cijelim računalom na koje u je softver instaliran.”

EULA_Win8

Nedavno sam kupio ASUS-ov laptop koji je došao sa svima omiljenim vlasničkim operacijskim sustavom (Windows 8). Isprva sam želio izbjeći laptop koji dolazi s Windowsima, no ubrzo sam shvatio da u ponudi ultrabooka takvoga kod nas nema. Odlučio sam stoga iskoristi gore navedeno pravo propisano EULA-om Windowsa: povrat novaca za neiskorištenu licencu Windowsa.

U prvi tren nisam znao kome da se obratim pa sam za informacije kontaktirao prvu logičnu adresu: Microsoft Hrvatska.

Nakon probijanja kroz šumu stranica Podrške jedva sam našao formu za kontakt koja je nažalost ograničena ukupnim brojem znakova zbog čega sam morao maksimalno sažeti svoj upit. Valjda je danas popularno izraziti se unutar jednog SMS-a ili tweeta. Od mail adrese za kontakt ni m pa tako ni od komfora slanja upita preko klasičnog maila.

windows refund

Pitao sam za više detalja vezano uz povrat zajamčen licencom, a dobio sam opet SMS-oliki odogovor da se obratim proizvođaču. Naravno, u nastavku mi je zahvaljeno što koristim Microsoftove proizvode. Isprva nisam znao na što se to odnosi, ali onda sam shvatio da vjerojatno misle na web formu koju sam ispunio na njihovim web stranicama. Po ovako informativnom odgovoru rekao bih da Microsoft nema veze s proizvodom što sam ga dobio s računalom iako u svakom kutu tog proizvoda piše Microsoft.

Čitajući druga iskustva zabrinulo me što se u nekim slučajevima mora vratiti cijeli uređaj nazad proizvođaču kako bi proizvođač bio siguran da je softver s računala uklonjen, stoga je najlogičnija sljedeća stanica bila ona geografski najbliža – zastupnik ASUS-a za Hrvatsku. Zastupnik je rekao da ne zna ništa o tome i odmah me uputio na točno određene stranice proizvođača.

Nakon ispunjavanja obrasca na ASUS-ovim stranicama nisam dobivao odgovor 2-3 dana. Zatim sam provjerio stanje upita “online”, na linku koji sam dobio u registracijskom mailu i odgovor je bio samo “Closed“. Popunio sam opet obrazac i nakon par dana isti nejasan odgovor – “Closed”. Inače piše prije slanja forme da će mi odgovoriti unutar 48 sati, no “Closed” mi se uopće ne čini kao ikakav odgovor, već kao automatska funkcija “ignore”.

Već sam se pomirio s time da neću ostvariti povrat jer lokalne ispostave ne žele imati ništa s time, a proizvođač me lako može ignorirati kad je na drugoj strani planete, no nakon tjedan dana dolazi mail od ASUS Service departmenta i to od čovjeka s bliskog ili da bolje kažem našeg govornog područja.

U tom sam trenu zbilja imao razloga za zadovoljstvo: čovjek iz ASUS-ove podrške sve mi je lijepo objasnio, pomogao ispuniti formulare koje mi je poslao i odgovorio na sva dodatna pitanja. Rekao bih da je to definicija dobre podrške.

Tehnički, sav se posao svodi na ispunjavanje obrasca u kojem se navodi datum i mjesto kupnje te serijski broj kupljenoga uređaja. Na temelju obrasca dobiva se RMA broj uz pomoć kojeg ASUS prati i obrađuje zahtjev za povratom. Nakon dobivenog RMA broja, taj ispunjeni i potpisani obrazac, presliku računa i jamstvenog lista te obrazac s informacijama o bankovnom računu na koji će se izvršiti povrat treba poslati na adresu danu u obrascu (mom slučaju radilo se o sjedištu ASUS-a u Nizozemskoj). Poštarina pisma koštala me ispod 10 kn i poslana je avionom, da slučajno ne zakasnim jer rok je 14 dana od dobivanja RMA broja i unutar 30 dana od dana kupnje proizvoda.

Uvjet je bio da obrišem i ne koristim operacijski sustav za koji tražim povrat. Pošteno, iako je već odavno bio obrisan. Uz to ASUS se ograđuje od softvera kojeg ću sam instalirati.

Jedna napomena: od Winowsa 8 više ne postoji standardna naljepnica sa serijskim brojem Windowsa, tzv. Microsoft Certificate of Authenticity, već se serijski broj nalazi upisan u UEFI-u. To me je zbunilo jer se taj serijski broj tražio u obrascu, no čovjek iz podrške mi ga je ispunio jer je serijskom broju laptopa pridružen serijski broj Windowsa. Ta nova MS-ova politika kontrole licenci nije benigna sa stajališta privatnosti – naljepnica se uvijek mogla odlijepiti, a ovo je ugrađeno u samo računalo i ne može se s njega maknuti!

Nakon skoro mjesec dana pojavila se suma od 42 eura na deviznom računu koliko je i pisalo u obrascu da ASUS refundira za OEM verziju Windowsa 8. Jest to puno manje od cijene tzv. OEM verzije u dućanu (oko 1000 kn), no to je bilo i za očekivati da proizvođači kupuju licence Windowsa od Microsofta po puno nižim cijenama. Sad možemo zaključiti i koliko nižim.

Tux and man

Ne znam trebam li hvaliti ASUS što sam uspio ostvariti svoje pravo na povrat novaca za neiskorištenu licencu Windowsa ili ne, no u usporedbi s iskustvima u drugim zemljama rekao bih da je cijela procedura prošla prilično glatko i da ASUS treba u tom kontekstu pohvaliti. Sudeći po informacijama dostupnim na internetu izgleda da je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj gdje je nekome povrat uspio!

Nadam se da ću ovim tekstom pomoći i drugima da materijaliziraju ovo slovo na digitalnom papiru i uštede tristotinjak kuna. Možda češći zahtjevi natjeraju proizvođače da nude više modela (ili čak sve modele) bez predinstaliranih Windowsa. Onda bi se vidjelo koliko ljudi zapravo žele Windowse, a koliko su im oni nametnuti.

Ako uspijete ostvariti povrat svakako javite kako bi mogli voditi bazu “dobrih” i “loših” proizvođača za računala kupljena u Hrvatskoj. Bilo bi dobro da javite i stranim organizacijama poput FSF-Europe koje na svojim stranicama prate takve slučajeve.

Sretno!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (57 votes cast)
Kako do povrata novaca za neiskorištene Windowse, 5.0 out of 5 based on 57 ratings

43 Komentara

Dodaj svoj

4ndy fenomenalan tekst!
Ne koristim Windowse i ako budem ikada morao kupiti računalo s predinstaliranim Winsima drago mi je da znam da mogu dobiti povrat novaca za neiskorišteni proizvod.
Svaka čast i Asusu koji je ispoštivao tvoja prava i vratio ti natrag novce!
Ekipi koja koristi dual boot s Winsima to nije problem, ali ima nas dosta koji već godinama nismo u kući imali MS-ov proizvod jer se sasvim dobro snalazimo s Linuxom na svojim računalima. Tako da će ovaj tekst mnogima dobro doći.

Izvrstan i poučan članak!
Svaka čast 4ndY! Drago mi je da sustav funkcionira (bar na ASUS-u) i da ovakav pozitivan primjer možemo dalje proklamirati.

Ja sam uz svoj laptop dobio linux pa nisam na sreću imao takvih problema, a do sljedećeg laptopa tko zna, možda windows više ni neće biti nametan.

Uz moj nije došlo ništa. Kasnije je gore bilo svašta :mgreen
Gledal nedavno onaj mali Dell ultrabook. 499$ je sa Windows8 a 599$ je sa Ubuntu. Prazan nema. Rađe uzmem sa W8 i uštedim 100$ a kasnije ionak imam gore kaj ja hoću.

Ako još realiziraš i povrat, to ti je 50-ak dolara više, dakle uštediš $150 😉

Btw jesi siguran da je hardver identičan? Ako jest, onda bi zbilja trebalo istražiti kako to da MS praktično subvencionira Dellove laptope? Uz još onih 2 milijarde dolara što ih je MS dao Dellu da kupi Dell… 🙂

Gdje je određen taj rok od 30 dana od kupnje proizvoda (jel moram gledat po korisničkoj dokumentaciji uz laptop ili negdje drugdje)?

Meni je pisalo u obrascu kojeg sam dobio nakon što sam prijavio da želim povrat. U dokumentaciji dobivenoj uz proizvod nema nikakvih informacija što se toga tiče.

Još neke informacije koje sam zaboravio spomenuti u članku: ASUS se obavezuje da će novac isplatiti u roku od mjesec dana nakon primitika dokumentacije ukoliko je sva dokumentacija valjana. Osim toga načelno se ne smije stisnuti “Prihvaćam”/”I agree” kod EULA-e jer upravo se povrat traži po osnovi da se ne slažeš s EULA-om, iako nisam shvatio kako bi to mogli provjeriti…

I da, najgluplja tehnička stvar u cijeloj priči koju sam trebao navesti i u članku: svi formulari koje sam morao ispuniti su doc/docx. No nisam se ništa ustručavao: kako sam ih otvorio u LibreOfficeu tako sam ih i poslao nazad… Layout se raspao, ali to je njihov problem, a ne moj 🙂

Još ću malo ovo provjeriti, ali ako je stvarno samo 30 dana onda mi je to nažalost već isteklo. Inače isto sam kupio Asus laptop s instaliranim Windows 8, izbrisao Windowse i stavio Ubuntu koji mi na tom laptopu super radi (čak i s Optimus tehnologijom).

Simpatično je kako je kod nas ista konfiguracija laptopa s windowsima i bez njih razlika u cijeni od 800-1000kn a povrat dobiješ 400kn…. tako da mi ovo baš i nije najbolje riješnje jer to je polovičan povrat, mislim da treba ganjati generalnog zastupnika i MS hrvatske. Mislim bolje išta nego ništa ali ovo mi nema smisla nimalo kako ga naši “Poduzetnici” (koji btw kasnije budu kukali na sva zvona a to što oni rade s ovim našim tržištem je užas) deru….

Da, mislim da je ta razlika između konfiguracije s Windowsima i bez njih napuhana kod naših preprodavača jer možda oni idu logikom: “Aha, Windowsi zasebno su 1000kn, a uz laptop su 300-400kn… dakle, mogu podići cijenu laptopa za 500kn bez da itko trepne.”

Neki pojedinci vani tražili su povrat sume koliko košta licenca u trgovini, no za to su morali ići na sud. Neki su veću sumu tako i uspjeli ostvariti. Meni je bio interes samo ostvariti to pravo, a ići dalje od toga (na sud) bio bi mi overkill (i vremena i novaca). Osim toga, žao mi je bilo čovjeka u ASUS-ovoj podršci koji se dosta potrudio oko svega da ga još tlačim s prijetnjama tužbom i sl. 🙂

slažem se samo kažem da usporedbom laptopa koje su mene interesirali s i bez windowsa od modela do modela razlika je bila cca 1000kn… što je očito previše i nije baš fer, ali da jedino da naplatiš sve je otić na sud hahahaha HR sudovi u <3 😀 btw super tekst i odlično za nešto u budućnosti 🙂

Dobar tekst, dakle zakljucak bi bio izbjegavati racunala sa predinstaliranim Windows OS, osim u slucaju ako iz nekog razloga jesu jeftinija od racunala sa Linuxom.

Ja imam stariji laptop koji je dosao mislim sa Windows Vista, ja sam rjesio to na slijedeci nacin, maknuo Windowse i “sastrugao” Windows naljepnicu sa laptopa.

Sad za ubudce sam pametniji zahvaljujuci ovom clanku.

Svaka čast na članku!
Ja kada sam kupovao svoj sada već 2 godine star laptop sam gledao da bude bez windowsa jer nam je fakultet omogućio besplatne studentske licence, a danas je na njemu i ubuntu :). Ugl. što sam htio naglasiti je da je razlika u cijeni računala bez OS-a koje sam kupio u web shopu i verzije sa windowsima u linksu bila oko 1500 kn (7200 naspram 8700kn). Nisam mogao vjerovati svojim očima, tako da treba imati širom otvorene oči prilikom kupnje bez obzira na pravo povrata novca za licencu.

Bravo majstore, svaka cast. Ovo mi puno znaci, jer imam MacBookPro, ali OS X ima vrlo slican EULA, pa bih mogao da to “razrijesim” sa Apple-om, posto ionako imam nabacen Gentoo.

hehe s mac os x-om ne budeš puno dobio jer je on dosta jeftin u trgovini, premda opet treba vidjeti uvijete korištenja samog uređaja itd jer apple mi je full sumnjiv…

4ndy svaka čast, odličan članak!
Eto i mojih 2 centa:
Asus Aspire E1-531 laptop, kupio u 6/2012 u Zg, bio predinstaliran weirdo Linpus “kao”-Linux, takav došao 2200kn umjesto 3100kn – verzije s Win7.
trivia: Puko Mint gore, (Maya 64-bit, Mate) i sve 5.
Da: stavio još gore 8GB rama umj. 2

Super članak 4ndY i super da si išao probati nešto što većini nas ne bi ni palo na pamet 🙂
Zapravo je nebitno koliko Asus/MS/ili netko treći vrača novca za predinstaliranu licencu OS-a, bitno je da krajnji korisnik ima mogućnost izbora što želi, a što ne želi da može vratiti.
Logiku cijena prijenosnika (računala) u Hr je nepotrebno komentirati jer nema logike kao što nema logike ni u preračunavanju $ u € kao 1:1.

Interesantan članak, evo za svoj laptop imam licencirane windowse koje sam protjerao u virtualnu mašinu a ljudi se čude kad vide windows naljepnicu a na kompu Linux jer na žalost većina njih misli da je bit Linuxa u tome što je besplatan, tu smo si možda i sami krivi jer često naglašavamo uštede upotrebom open sourca a ne kažemo da uštede nastaju i zbog njegove kvalitete (jednostavno održavanje) a ne samo zato što je besplatan.

Sve pohvale na članku. Iscrpno, informativno i (zašto ne:) edukativno u prvom redu gomili “novinara” koji u prezentacijama prepišu tuđe članke pri tom “zaborave” staviti ime orđiđi autora. Isti i ini se nikad ne bi sjetili ovakvog istraživanja (stvarno neću staviti besplatnu reklamu ni jedne od naših dičnih tiskovina!).
Da, u džungli koju zovemo EULA+trgovine+servisi+….+predstavništva teško je izvući suvislu informaciju, tako je ovaj članak toliko pogodio srž niza problema pa bih za nabrajanje hvala po stavkama trebao mjesec dana, negdje na mjestu NN nalazi se i zaštita potrošača, a ima tu mjesta i o prevari u namjeri i pokušaju.
Iskreno mi je žao što ovakvi informativni tekstovi ostaju skriveni a svi mi needucirani.

Eh… kad sam kupovao lap pre šest meseci, gledao sam da striktno bude bez ikakvog OS-a. Uzeh Toshiba L850 (13r), i uštedeh na tome nekih 50-ak €. Na njemu čitave dve nalepnice, jedna Intel, druga Radeon, nijedna nije veća od 1×1 cm, i potpuno se uklapaju u minimalisticki sklop uređaja.
Iako sam noob što se linuksa tiče, trenutno imam dual boot win7 koji sam prisiljen da koristim zbog fakulteta i Fuduntu-a (koji mi najviše leži jer je baš noob friendly).
Nije baš vezano za temu ovo što ispisah, htedoh samo reći da je moguće naći dobar hardver bez predinstaliranih prozorčića 🙂
autoru svaka čast na istrajnosti da ostvari svoja prava!

That is really cool!
Unfortunately I was not able to read your article.
Could you write a small summary of how you achieved that in English. I would like to buy a ASUS Laptop in Austria and don’t want to pay the Microsoft TAX.

Thank you

Hi InterestedReader,

in brief, you have to ask ASUS international support [1] (try local first) for Windows refund in 30 days from the day of the purchase (reason: you don’t agree with Windows EULA). They will guide you through the process in which you need the invoice, serial number of your computer and the warranty paper. You’ll need to fill some forms (refund request and bank account form for refund) and send all that (copies of the invoice and the warranty paper together with the filled forms signed by you) to a given address.

[1] http://vip.asus.com/eservice/techserv.aspx

Nažalost nakon 3 godine nema više povrata od Asusa. Na zahtjev podnesen prema uputama u članku dobio sam slijedeći odgovor:

Poštovani gospodine

Kupnjom ASUS računala prihvaćate uvjete koji su navedeni u jamstvenom listu i opće odredbe. ASUS NE vrši povrat sredstava za korisnike koji iz nekog razloga ne žele koristiti Windows operativni sustav. Svi modeli Zenbook serije među kojima je i Vaš (UX303UA) se isporučuju sa Windows operativnim sustavom, kompanija ASUS preporuča korištenje Windows operativnog sustava za nesmetan rad uređaja.

Nikola Bakula | ASUS West Balkans – System Business Group |

Izgleda da je Asus svojim uvjetima kupnje poništio M$ licencni ugovor.
Od sada izbjegavam Asus proizvode

Šteta. Može li slika/sken tog novog jamstvenog lista i općih odredbi jer to bi značilo da korisnik više nema MS-ovu EULA-u na ekranu pri prvom startu jer u suportnom bi ti tekstovi bili u međusobnoj koliziji.

Trenutno mi nije pri ruci, ali potražiti ću ga. Nažalost trebao sam računlo tako da sam obrisao sve preinstalirane particije bez da sam ga i pokrenuo sa njih. To je bilo za vrijeme dok sam čekao odgovor od Asusa. Promjena je i ta da se prvo javio Predrag Zivkovic predstavnik za zapadni Balkan i najavio odgovor od predstavnika za Hrvatsku Nikole Bakule.

EULA od windowsa 10 kaže “You may contact the device manufacturer or installer, or your retailer if you purchased the software directly, to determine its return policy and return the software or device for a refund or credit under that policy. You must comply with that policy, which might require you to return the software with the entire device on which the software is installed for a refund or credit, if any.” Ovo “if any” na kraju znači da proizvođač (u ovom slučaju Asus) i ne mora vratiti sredstva za licencu. Čini mi se korak nazad u odnosu na windowse 8.

Eh, znači nije samo do Asusa nego i do MS-a koji im je ostavio prostora da proizvoljno određuju iznos Windows licence, a to znači da će ga postaviti na nulu. Smiješno, ali očito je pritisak proizvođača išao prema MS-u da korigiraju EULA-u. Pitanje je znači li to da je i općenito zatvorena mogućnost povrata novca za neiskorištenu licencu Windowsa ili je to za sada samo do Asusa.

Pronašao sam i Asus jamstveni list. Uglavnom windowsi i licenca se uopće ne spominju. Asus se ograđuje i od softverskih problema, jamstvo se odnosi samo na hardver. Kao šećer na kraju Asus zadržava pravo tumačiti odredbe jamstva (kako njima odgovara) i jamstvo se može promijeniti bez prethodne najave (a kupac neka povremeno provjerava na njihovim stranicama što je aktuelno). Zaista kao što Asus kaže “In Search of Incredible”, samo ne u pozitivnom smislu.

Naknadna promjena jamstva mi nekako ne zvuči legalno – možda bi kratki upit udruzi Potrošač ili nekoj sličnoj organizaciji otkrio nešto više? Više ni drugdje na Internetu ne mogu naći neku informaciju o povratu novaca za Win10.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.