Kako nešto pronaći na Linuxu?

Naravno koristeći Search funkciju koja možete naći na svakoj iole poštenoj Linux distribuciji. Ali, kao pravi Linuxaši znate da mora postojati CLI način koji je sto puta bolji i fleksibilniji. Jer nikada se ne zna kakve će vam sve pretrage ustrebati tijekom rada na vašem Linux stroju.

Za pretragu koristimo find, grep i awk naredbe. Neki koriste i locate, ali zbog nekog razloga ju autor dolje navedenog članka nije spomenuo. Valjda ju ne voli.

U sljedećem članku možete naučiti koliko vam mogućnosti daju te CLI naredbe.

Opisano je kako naći najveće, najnovije fajlove, kako pretraživati više direktorija odjednom, kako isključiti neke direktorije iz pretrage, kako pronaći određene tipove datoteka, kako naći duplikate, pretraživati tekst unutar fileova, pronalaziti odsječke teksta u fileovima, te kako organizirati različite korisnike računala.

Teško ćete ovo napraviti pomoću Search opcije u vašem grafičkom sučelju. Dobro je znati da Linux ima ovako moćne alate za pretragu. Nikada se ne zna kada će vam zatrebati.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

1 Response

  1. Štef napisao:

    E, ovo mi je falilo! Mogu reći na prvi pogled da se dosta u sintaksi razlikuje od DOS-a.
    Naredbe su sasvim drugačije. Huh, mislim da će ovo biti samoubojstvo mene. Ali neću se dati. Šteta što nisam mlađi. Pa da imam više volje. Mislim da će i ovako (nekako) ići.
    Dečki, hvala vam. razmišljao sam već gdje da dođem do takvih stvari?
    Nego jedno pitanje, da li slučajno ima kakvi sličan (pomoćni) program, kao što je u DOS-u bio NC(Norton Commander). Mislim da ga se stariji članovi sigurno sjećaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.