Mozilla objavila Thunderbird 13 s pregršt novosti koje bi mogle vaše mail iskustvo vratiti na desktop

Jednostavnost korištenja, pristup s bilo koje platforme, veliki prostor za pohranu pošte i sl. mogućnosti današnjih web servisa za e-poštu, omogućili su dominaciju nad standardnim desktop klijentima koje smo nekada svi koristili. Posljednjim izdanjem Thunderbirda, Mozilla bi mogla dobar dio korisnika vratiti natrag na desktop.

Mozilla je objavila novu verziju svog popularnog više-platformskog klijenta za e-poštu. Thunderbird brojčane oznake 13 spreman je za preuzimanje i donosi prilično zanimljive novosti. Definitivno jedna od najvažnijih je Filelink – alat koji korisnicima omogućuje upload datoteka na udaljeni server, dok se prijateljima šalje samo poveznica na datoteku koju potom mogu preuzeti. Izuzetno korisna mogućnost, posebno ako šaljemo veće datoteke koje nisu pogodne za e-mail komunikaciju. Alat trenutno surađuje s youSENDit servisom a novi partneri su u najavi.

thunderbird download

Kod desktop klijenata bilo je za pretpostaviti da već imate nalog za e-poštu, čije podatke unesemo nakon instalacije. Ali što ako nemamo svoj sandučić ili želimo drugi? Mozilla se i za to pobrinula – u suradnji sa servisima Gandi i Hover, direktno iz Thunderbirda možete otvoriti novi nalog s pripadajućom e-mail adresom, a Thunderbird će se pobrinuti oko podešavanja svih postavki kako bi vas dočekao spreman sandučić.

Ne zaboravimo napomenuti da je ispravljena hrpa bugova i sigurnosnih propusta, za detalje najbolje zavirite u popis izmjena. Što se tiče preuzimanja, pričekajte da se pojavi u repozitorijima vaše distribucije ili posjetite službenu web stranicu.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

12 komentara

 1. calisto053 napisao:

  Vrhunski mail client s bezbroj mogućnosti upravo postaje bolji! 😉

 2. 4ndY napisao:

  Kad bi se ovo s uploadom priloga moglo spojiti s ownCloud servisom…

 3. Big Muzzy napisao:

  koristim e-mail servis koji može raditi samo pomoću Thunderbird-a, pa se još “prikači” i mail sa posla i sve pregledno, dostupno na jedan klik i jedan password radi bez greške.

  poboljšanja koja dolaze sa novom verzijom su zaista fantastična na radost svih sadašnjih i budućih korisnika 😀

 4. lutherus napisao:

  Mutt mi je sasvim dosta

 5. max360se napisao:

  Mutt vidis to moram probat. S Alpine nisam bas imao srece. Uglavnom se premo weba prijavljujem na mail

 6. Marko napisao:

  Mene malo čudi zašto te takve aplikacije još uvjek prave, što vas privlači kod njih ? Ja sam odavno prešao na webmailove zato jer mi jednostavnije, takoder volim sve poruke imati spremljene na serveru pa da mogu kasnije pogledati kada poželim na bilokojem kompu.

  • Deki napisao:

   Kriptirani mailovi.

  • 4ndY napisao:

   Pa IMAP je već godinama standard tako da i dalje mogu poruke pogledati na bilo kojem kompu unatoč desktop klijentima kao Thunderbird.

   Za razliku od webmailova, desktop klijenti nude puno veći komfor u korištenju tipkovničkih kratica, radu s više prozora, brži su (ne moram svaki put gledati “loading…”) te su superiorni u mogućnostima i podešavanju. I već spomenuta kriptografija i potpisivanje (PGP).

   Dakako da webmail dobro dođe kad si na tuđem računalu, ali u svakodnevnom radu webmailovi još uvijek ozbiljno zaostaju za desktop klijentima.

   • calisto053 napisao:

    Tako je! Jednostavno odabereš POP ili IMAP i uživaš u udobnosti i jednostavnosti. Da stvar bude bolja, Thunderbird omogućava promjenu već raznije odabranih posttavki (postaviš POP, a želiš prijeću na IMAP). Sve je dostupno na jednom mjestu. Onaj tko ima 6-7 mail accounta i 10-ak news feeds koje prati, taj i razumije ovakve stvari

 7. Big Muzzy napisao:

  koristim mail servis koji ZAHTJEVA Thunderbird da bi radio … e ako već koristim Thunderbird, onda i da iskoristim njegove mogućnosti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.