Objavljen Gnome 3.12 – Stazama uspjeha svog prethodnika

Nakon 6 mjeseci rada, službeno je objavljeno novo izdanje popularnog Gnome okruženja u inačici 3.12.0. Donosi nove značajke koje se odnose na korisnike i razvijatelje, te brojna poboljšanja i ispravke. Nova verzija Gnome 3 okruženja nastavlja poboljšavati iskustva korisnika i uskoro će biti dostupna u repozitorijima većine distribucija, dok jedna distra zasad neće isporučivati ovu verziju.

Gnome Software

Uveden u verziji 3.10, ovaj program je sada poboljšan tako da je pregledavanje, traženje i instaliranje programa mnogo brže. Dodane su nove opcije poput snimki programa, automatskog ocjenjivanja programa, mogućnosti instalacije pojedinih programa (npr. skinuti programi) i upravljanja repozitorijima. Poboljšana je provjera i instalacija nadogradnji, a dodana je mogućnost gašenja računala nakon instalacije nadogradnje te prikaz zadnje provjere i ručno obavljanje nadogradnje.

gnome-software

 

Video

Video program (Totem) dobio je svjež, moderan izgled i nove opcije poput pretraživanja videa s vašeg računala ili online videokanala. Neki kanali su već implementirani, a razvijatelji sada mogu lakše dodati svoje. Kontrole gledanja videa su redizajnirane i korisnik ih može sakriti po potrebi, a prikaz videa preko cijelog ekrana je mnogo bolji.

gnome-videos

 

Gedit

Zaboravite na stari izgled ovog korisnog tekstualnog editora. Novo, kompaktno sučelje omogućava više prostora za rad, a ljepši tabovi i pop-over “balončići” za odabir formata i širinu tabova čine ovaj program mnogo efikasnijim od prethodnih verzija.

gedit

 

Podrška visoke rezolucije

U odnosu na verziju 3.10 kada je ova značajka uvedena, sada obuhvaća ključne aspekte Gnome 3 sučelja kao što su: Pregled aktivnosti, gornju radnu traku (top bar), zaključavanje ekrana i dijalog sustava.

hi-res-displays

 

Stvaranje vlastite Application mape

Od sada je moguće napraviti vlastitu mapu u kojoj možete organizirati programe po želji i njihovo traženje učiniti lakšim. Osim dosadašnjih automatskih mapa u Gnome 3 (a to su bile Utilities i Sundry), novu mapu možemo napraviti u programu Software.

app-folders

 

Ostale novosti su:

 • integracija s oblakom (Google Cloud Print) koja omogućava printanje iz Gnome okruženja na printer spojen preko Google Cloud Print servisa, kao i mogućnost dodavanja dokumenata u Google Drive;
 • nadograđene opcije geolokacije (dodane kontrole i povratne informacije, prikaz ikonice kada program koristi uslugu lokacije);
 • Wayland (sljedeća generacija tehnologije za prikaz i unos na GNU/Linux sustavima) je dobio nove funkcije za logiranje i obradu unosa, a poboljšana je stabilnost i kompatibilnost sa starijim X11 programima;
 • novo podešavanje Bluetootha (lakše uparivanje uređaja);
 • poboljšana brzina pokretanja, uvedeno efikasnije korištenje resursa.

 

Ubuntu 14.04 LTS neće se isporučivati sa Gnomeom 3.12

Prema izjavama razvijatelja ove distribucije, novo izdanje Gnomea će ipak pričekati, jer je razvoj novih značajki, paketa i API-ja prekinut 20. veljače, nakon čega slijedi period rješavanja propusta koji traje do službenog izlaska verzije 14.04, dakle, do 17. travnja 2014. Budući da je Gnome 3.12 objavljen 26. ožujka, jasno je da u ovom periodu razvijatelji ne mogu uvesti novu verziju, ali korisnici će ju moći instalirati putem PPA. Više o ovome pročitajte ovdje.

 

Izvor: help.gnome.org; softpedia

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Objavljen Gnome 3.12 – Stazama uspjeha svog prethodnika, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

You may also like...

9 komentara

 1. Marin Sagovac napisao:

  Umjesto “sljedeća generacija tehnologije za prikaz i unos” bi možda bilo bolje “nova generacija tehnologije” odnosnosno “za prikaz i unos” bi trebalo biti “zajednički sustav za prikazivanje slike pod unix/linux okruženjem”.

  Druga stvar, dosta dugo sam na xubuntu (prije toga sam bio u gnome 3.0) ali vidim da je sada gnome 3.12 dosta respect jer mi nekako xubuntu djeluje staromodno. Da li su popravili po pitanju performansi i koliko zauzima ram-a nakon što se instalira (ubuntu gnome)?

 2. blast beat napisao:

  Ne znam baš da li je naslov tačan, nije baš da se GNOME 3 proslavio nešto, nego naprotiv. Mada mi deluju kao da idu 2 koraka napred pa tri nazad – jedno izdanje super, onda u sledećem ukinu pola novouvedenih stvari.

  • vision napisao:

   Podrazumijeva se da se kreće tim pravcem (kao Gnome 2) ali dokle će stići, vidjećemo. U odnosu na prvu verziju Gnome 3 i ovu 3.12 vidi se napredak.

   • blast beat napisao:

    Pa za 3 godine su mogli malo više napraviti, ali hajde, videćemo kako će napredovati, moraju da se potrude pošteno u buduće.

    • Zlatko napisao:

     Mogli su, ali nisu … a zašto nisu? Jer su lutali. Tek zadnjih par izdanja mislim da od 3.10 dobija neki svoj oblik i namenu. Zaista, pratim sad i počinje sve više da me oduševljavaju. Zaista postaju napredan desktop, čak u nekim segmentima daleko prevazilaze KDE4. Bravo za GNOME3. Nadam se da će i dalje nastaviti da se razvijaju u pozitivnom smeru.

 3. lutherus napisao:

  Ajde ajde, malo više entuzijazma. GNOME je community driven project pa bi malo entuzijazma oko njega pomoglo. Ako nađete bugove prijavite ih.

  • Z0K4 napisao:

   Uistinu mi nisu jasne osobe koje konstantno zvocaju oko open source projekata! Ako nekome ne odgovara smjer kojim projekt ide, ili se aktivno uključi u razvoj (šalji zakrpe ili nove funkcionalnosti) ili promjeni projekt… u Linux svijetu sigurno ima nešto što nekome odgovara.

   Kao što Lutherus kaže, prijavljujte bugove, a možete poneki i riješiti 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.