[Prvotravanjska šala] Vlada RH potpisala ekskluzivni ugovor s Canonicalom

Vlada Republike Hrvatske potpisala je ekskluzivni ugovor s Canonicalom i jednim neimenovanim proizvođačem elektronike o nabavi četrnaest računala s predinstaliranim Ubuntuom!

Računala bi trebala stići u Hrvatsku krajem godine, a koristit će se u školama diljem Lijepe naše. Svih četrnaest računala će se seliti iz škole u školu tijekom cijele godine kako bi se svi klinci mogli upoznati s Linuxom.

Prvi set računala je već proizveden i čeka isporuku

Prvi set računala je već proizveden i čeka isporuku

 

Za ovaj projekt dobili smo dvanaest milijuna eura od Europske unije. Predviđa se da će najveći dio troškova nabavke ovih sjajnih strojeva biti pokriven iz tog izvora, a ostalo će se namiriti ubacivanjem reklama u aplikaciju HZZ-a za Android.

Većina ministara podržava ovu akciju, ali iz pouzdanog izvora doznajemo da postoji mala frakcija nezadovoljnika u Vladi koji su neuspješno lobirali za Arch Linux. Tako jedan ministar (koji je želio ostati anoniman) kaže: “Zašto Ubuntu, kad s Cooleechovom skriptom sada i dijete može instalirati Arch na svoje računalo?!”

Iako se slažemo da bi Arch možda bio sretniji izbor jer bi djeca bolje upoznala funkcioniranje Linuxa, pozdravljamo ovu akciju jer znamo da će sada i u udaljenim krajevima Hrvatske u koje još nije stigao internet djeca dobiti priliku upoznati ovaj egzotični operativni sustav.

Na kraju dodajemo, u naizgled nepovezanoj vijesti, da je jedan Hrvat uspio poslati dokument u ODF formatu na natječaj za zapošljavanje i nije dobio “WTF” odgovor. Još ne znamo je li njegov e-mail pročitan, ali to nije ni važno, jer ovakav presedan otvara put stotinama takvih e-mailova i možda prvom zapošljavanju pri kojem nije korišten piratski softver!

Jure Z.: "Slučajno sam stisnuo da se snimi u odf formatu i poslao!"

Jure Š: “Slučajno sam stisnuo da se snimi u odf formatu i poslao!”

 

Sve ovo pokazuje da se klima u Hrvatskoj polako mijenja i da se državne institucije sve više zagrijavaju za otvoreni softver. Očekuje nas uistinu uzbudljiva godina!

Kao što ste već svi shvatili, ova vijest je bila prvotravanjska šala. Na žalost, Jure je zamolbu za zapošljavanje poslao u docx formatu, a Vlada RH je narudžbu računala s Ubuntuom otkazala. Novci od EU fondova su se preusmjerili u neki drugi projekt. Ostala nam je samo opozicija u Vladi koja podržava Arch. Možda od njih na kraju nešto i bude. 😉

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (20 votes cast)
[Prvotravanjska šala] Vlada RH potpisala ekskluzivni ugovor s Canonicalom, 5.0 out of 5 based on 20 ratings

You may also like...

27 komentara

 1. Nino napisao:

  Heheheheheeeeeeeeeeee.
  Aprilililililllliiiiiii

 2. mifux napisao:

  Da, 14 računala. 12 mil. Eur-a. Cool. B-)

 3. Yorkin napisao:

  Jedna lasta ne čini proljeće, ali hajde, bitno da je krenulo 🙂

 4. Cooleech napisao:

  Hvala neimenovanom ministru na spomenu mog mukotrpnog rada. I puno sreće s Ubuntuom, klinci! 😉

 5. t2r napisao:

  Haha. ..dvanaest milijuna eura… – na ovo sam prvo poludio (di je opet nestao novac)..al ovo je bila tocka na i – …tako jedan ministar (koji je želio ostati anoniman) kaže: “Zašto Ubuntu, kad s Cooleechovom skriptom sada i dijete može instalirati Arch na svoje računalo?!”…super vijest

 6. gogo napisao:

  1. April
  Hahahahahah
  Sto posto!!!!

 7. Vl@do napisao:

  Slijedece referendumsko pitanje bi moglo biti “Da li ste za to da se u ustav ugradi obavezna instalacija Arch Linuxa na sva racunala?”

 8. lutherus napisao:

  Dakle Facebook kupil Ubuntu a Vlada potpisala ugovor sa Canonicalom. Al će se RedHat napokon progurati.

 9. Petar Kružić napisao:

  Ovo je najbolja prvotravanjska šala do sada!

 10. Petar Kružić napisao:

  Iako bih od sveg srca želio da linux krene unutar državnih institucija, jasno mi je – k’o dan – da to nije moguće. Previše zlih i priglupih ljudi odlučuje o stvarima koje ne razumiju. Neka ih đav’o nosi…, i odnijet će ih na kraju. To mi je jedina utjeha. Za sada.
  U međuvremenu, uživam blagodati open sourcea a oni neka se misle što će poslije 08. 04. 2014.
  Netko shvati na vrijeme a netko tek kad mu staviš omču oko vrata, samo što je tada kasno…

 11. Brok napisao:

  Tih, gde ne videh ovo prvog… 🙁

 12. Vivi napisao:

  Ja sam u svom razredu na računala stavio Ubuntu i djeca se uredno upoznaju sa Linuxom. Naravno, zbog planova i programa moram imati i Win. Ali pošto imam pravo mijenjati 30 posto plana uveo sam cjelinu Open source programi.

  • Dario napisao:

   A jesi našao članak (temu) gdje ćeš se pohvaliti 😉

  • Branko napisao:

   Bas lijepo od tebe Vivi!
   Drago mi je da ima takvih ucitelja koji imaju volje pokazati djeci i onu drugu stranu. Tvojim ucenicima Linux nece biti stran pojam. A vjerujem i da ce neki od njih postati i stalni korisnici Linuxa.
   Svaka cast!
   Ako budes ikada imao volje opisati svoje iskustvo koristenja Linuxa u nastavi, nama ce biti izuzetno drago to objaviti na LZS-u.
   Slobodno nam se javi ako si zainteresiran za takav clanak.

   • Dario napisao:

    U potpunosti podržavam ovo što je Branko napisao jer bih baš želio (a vjerujem i mnogi čitatelji) pročitati nešto na tu temu iz prve ruke, pogotovo kako su klinci to prihvatili.
    PS. moj prethodni komentar shvati samo u šaljivom tonu jer je i članak takav 😉

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.