Objavljen Linux kernel 3.2

Linus Torvalds, sa par dana zakašnjenja, najavio je dostupnost Linux kernela 3.2. Novi kernel donosi brojne novosti a glavni fokus mu je na datotečnim sustavima.

Popularni Ext4 sada podržava velike alokacijske blokove – tehnika kojom se 4K blokovi koriste za spremanje podataka u clustere veličine do 1MB, što rezultira olakšanim spremanjem velikih datoteka i povećanim performansama u specifičnim scenarijima. Također, napravljena su poboljšanja glede Btrfs i CIFS datotečnih sustava.

Što se tiče grafike, od ove verzije pa na dalje, DRM/KMS upravljački programi za Intelove grafičke čipove po defaultu će uključivati vrlo efikasnu, i za Intel specifičnu – RC6 tehniku kontrole potrošnje energije, što bi trebalo rezultirati duljim trajanjem baterije na prijenosnicima. Što se tiče Nvidijinih grafičkih kartica, Noveau upravljački programi otvorenog kôda sada koriste akceleracijske funkcije dostupne na Fermi graphic jezgrama.

Dodani su upravljački programi za Broadcomove WiFI čipove (Brcmsmac, Brcmfmac – Brcm80211), što uključuje i Ath6kl WiFi upravljačke programe za Atheros AR6003 čip. Također, napravljena su i određena poboljšanja što se tiče umrežavanja – dodana je PRR (Proportional Rate Reduction) podrška, čiji algoritam je prvotno predstavljen od strane Googleovog zaposlenika, a sada se nalazi kao dio kernela.

Dodani su upravljački programi za Broadcomove čipove

 

Osvrnimo se i na procesorske arhitekture; dodana je podrška za Qualcomm Hexagon procesor, ispravljeni su propusti vezani uz L1 cache na AMD Bulldozer procesorima, a kod nadolazeće Intelove platforme Ivy Bridge ispravljen je generator slučajnih brojeva.

Kao što vidite, napravljeno je mnogo (uglavnom zahvaljujući višku vremena zbog odgode kernela 3.1), a svi ćemo imati pomalo koristi, bilo da ste običan PC korisnik kojem će dobro doći novi i poboljšani upravljački programi za grafičke kartice ili WiFi; sistem administratori biti će zainteresirani oko poboljšanja vezanih uz spremanje podataka i datotečne sustave, dok ćemo od raznih memorijskih optimizacija koristi imati svi.

Detalje možete, kao i uvijek, pogledati na Kernel.log, dok preuzimanje možete obaviti ovdje.

Informacija: Ako ste Intel korisnik koji je prilikom nadogradnje na Linux kernel 3.2 naišao na probleme vezane uz podizanje sustava, na sljedećoj poveznici možete pronaći uputstva za rješavanje problema.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

1 Response

  1. Armin napisao:

    Super, iz verzije u verziju sve bolje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.