Objavljen Linux Mint 13 “Maya”, dostupan s MATE i Cinnamon grafičkim sučeljima

Objavljena je nova verzija izrazito popularne GNU/Linux distribucije Linux Mint, pod brojčanom oznakom 13 i kodnog imena “Maya”. Novi Mint dostupan je u dva izdanja.

Za one koji traže stabilno i produktivno okruženje, tu je verzija sa sada već stabilnim MATE 1.2 grafičkim okruženjem, dok će izdanje sa Cinnamonom 1.4 prigrliti oni željni modernijeg i uzbudljivog desktopa. Oba okruženja su savršeno integrirana s Linux Mint distribucijom i predstavljaju odličnu alternativu svim GNOME 2 korisnicima, navode na službenom Mint blogu.

Linux Mint 13 "Cinnamon Edition"

Važno je naglasiti kako je Linux Mint 13 zapravo LTS (Long Term Support) izdanje i biti će podržan sve do travnja 2017. godine.

Što se tiče hardverskih zahtjeva, podržane su 32 i 64 bitne procesorske arhitekture, 512 MB radne memorije je navedeno kao minimum, dok ćete za ugodan rad ipak trebati barem duplo toliko, odnosno 1 GB. Instalacija zauzima 5 GB prostora na tvrdom disku.

Više detalja o novoj verziji kao i detaljan popis novosti možete pročitati ovdje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

18 Komentara

Dodaj svoj

Upravo pokušana nadogradnja putem apt. Nadogradnja neuspješna. Skršilo Mint i lsb_release pokazuje da nije napravljena. Problem je s mint-search-addon

Zato uvijek treba radit clean install da se izbjegnu ovakvi nemili događaji. Backup i md5 checksum provjera obavezno!

najbolje je čistu instalaciju, upgrade nije 100% sigurno rješenje. Uvjek postoji mogučnost da se stari paketi izmiješaju sa novim i na kraju se skrši sve.
Meni instalacija preko usb stick-a traje 5 minuta, to nije puno i zato pamet u glavu i čistu instalaciju 🙂

Imam jedan problem sve je ok do trenutka kad biram username i password jednostavno nisam u mogucnosti da upisem nista; kad kliknem u polje predvideno za usernmae ne desava se nista dok opcije Login in automatically i require my password to login rade uredno. Znal tko do cega bi moglo biti.

Prije izlaska 13-ke sam koristio Mint 12 Cinnamon i dobro se držao. Na VB sam isprobao Mint 13 MATE rc i imao sam problema sa nekim aplikacijama. Moj prvi izbor Mint 13 je bio Cinnamon (clean install), međutim, nije se baš najbolje snalazio sa nekim Gnome aplikacijama, čak sam imao problema sa LibreOffice Writer-om. S obzirom da je LTS, bio sam blago zatečen, očekivao sam manje smetnji. Odlučio sam isprobati i clean install MATE verziju i prijatno sam “iznenađen” (s obzirom na rc), dosad sve radi savršeno, radi brže i uglađenije i jako mi se dopadaju nove opcije podešavanja panela. Topla preporuka za sve koji žele blago unaprijeđen Gnome 2 sa svim mogućnostima koje je pružao “stari” Gnome 2.

Iako je ovo LTS, za mene je problem što će se već ove jeseni pojaviti Mint 14 i tako redom. Uvijek će biti neki privlačni, noviji sadržaj koji će korisnik htjeti instalirati, pogledati i tako omesti radnu rutinu. Približno šest mjeseci koristio sam Mint 11, da bih vidio kako to sve izgleda i radi, a onda sam prešao na Linux Mint Debian, baš zato jer ne želim stalne promjene (rolling editions). Ako koga zanima, može naći više korisnih detalja o Mintu na http://linux.slim-rijeka.com/about/

Yeeeeeeeey konačno imam sučelje koje mi se sviđa. Nakon “smrti” gnoma 2 – bila je pustoš. Sad imam i cinnamon i mate – i oba su super. (mala prednost mati, mata je zakon :D)

Ja imam problema sa Mintom 13. Do sada sam koristio mint 12 i odlucio sam prijeci na mint 13 i napraviti fresh install. I to se pokazalo, za sada, kao jako losa odluka. Hybridna grafika mi ne radi. Amd/intel kombinacija je na staroj verziji radila bez problema. Mozda je problem u 3.2 kernelu, a mozda su u sumi. Izgubio sam cijeli dan pokusavajuci sloziti grafiku koja ce raditi u necemo drugom osim u vesa-i, ali za sada jos uvijek nisam uspio.

Property driver je skinut sa stranica proizvodaca, verzija 12 cini mi se, buildani paketi, patchirani fglrx, u skladu sa uputama, jer koristiim pae kernel i najdalje sto sam uspio doci je pokretanje gui-a uz malo hmm tvikanja. Naime, ne zeli se na ekranu pokazati login screen ako ne otvorim i zatvorim ekran. Ali na kraju je gui opet zavrsio u black screenu. To samo po sebi me ne bi toliko smetalo da mogu svitcat u terminal prompt, ali ne mogu niti to. Cijeli sustav se jednostavno smrzne. Tako da ovo postaje malo frustrirajuce.

Nakon dosta muke i prolivenog znoja utvrdio sam da je problem do kernela. Sa 3.0.28 kernelom gui radi out of the box bez ikakvih boot parametara.
lspci | grep VGA

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Seymour [Radeon HD 6400M Series]

Preporuke koje su se mogle naci na forumu oko unosenja boot parametara “i915.modeset=0” ili “radeon.modeset=0” kod 3.2 kernela pokrecu xserver sa vesa driverom pod 3.2 kernelom a isto cine pod 3.0.28. kernelom. Jedina stvar koja mi jos ne radi je suspend to ram, pa cu stoga probati downgrejdati kernel na neki 3.0.15 – hope it help.

Ne znam kakva je situacija sa 3.4 kernelom, pa ako netko ima ovakve kartice moze javiti.

Probao sam i odličan je..No ipak ostajem na Ubuntu 12.04 . Inače ubunty i cinnamon 1.4 su extra kombinacija.. Probajte 😀

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.