Objavljen Linux Mint 8 KDE

Linux Mint 8 (Helena) u svojoj KDE inkarnaciji ugledao je svjetlo dana te se može pohvaliti brojnim novitetima. Konačna verzija bazirana je na 2.6.31 kernelu, uljepšavaju je KDE 4.3.4 i Xorg 7.4 a temelj svega je Kubuntu 9.10 koji donosi brži boot, podršku za ext4 datotečni sustav te Ubiquity instalacijsko sučelje.

Značajne promjene vidljive su u samom izgledu novog Minta. Software Manager i Update Manager su vizualno osvježeni, a Oxygen temu zamijenila je Air, zbog koje će sada velik broj widgeta raditi bolje. Osim već uobičajenih aplikacija (Amarok, Totem, Mplayer, OpenOffice, Thunderbird, Firefox, GIMP, Tomboy i Rhythmbox) Mint KDE nudi i Minitube koji omogućava izravan stream s YouTubea, Guarddog za firewall zaštitu te Wine za emulaciju Windowsa.

Tu su još i KDE-ov Partition Manager, Google Widgets, Tucan i Songbird. Zanimljivo je primijetiti da umjesto knetwork-manage paketa Mint KDE koristi network-manager-gnome.

Nadalje, MintUpload sada funkcionira u dvije, odvojene instance – Upload Manager za FTP, SFTP i SCP servise, te File Uploader pomoću kojeg možete jednostavno uploadati više datoteka istovremeno. U Software Manageru su dostupne razne informacije o aplikacijama, primjerice veličina i verzija, dok se Update Manager povezuje sa Synapticom prilikom instalacije novih paketa, pa je sada moguće odabrati koje pakete (ili grupe paketa) ne želite obnavljati.

Za kraj napominjemo da je instalaciju sada moguće pokrenuti izravno iz LiveCD boot izbornika, u što se možete uvjeriti i sami nakon što preuzmete LiveCD ovdje. Više informacija možete pronaći ovdje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.