Objavljen Linux Mint 9 “Isadora”

Željno iščekivana nova verzija Linux Minta, kodnog imena Isadora, službeno je objavljena danas. Bazira se na Ubuntu 10.04, pa su verzije kernela (2.6.32) i GNOME korisničkog sučelja (2.30) iste kao i na Ubuntuu, a instalacijski postupak je sada gotovo identičan Ubuntuovom. Nove korisnike će zasigurno obradovati činjenica da je Isadora, baš kao i Lucid Lynx, LTS izdanje, što znači da će desktop verzija biti podržana sljedeće tri godine, a verzija za server čak pet godina.

Linux Mint 9 donosi pregršt noviteta i poboljšanja, od kojih se najviše ističe u potpunosti redizajniran Software Manager s 30 000 aplikacija u katalogu. Sada možete pisati recenzije aplikacija koje koristite u samom Software Manageru i na taj način ih podijeliti s ostalim korisnicima. Instalacija novog softvera odvija se u pozadini, pa neometano možete raditi na računalu. Alat za backup također je izmijenjen, a mint4win je vraćen u kolekciju alata.

MintMenu sada može biti transparentan, a svaku aplikaciju u njemu možete posebno prilagođavati ili desnim klikom jednostavno dodati na desktop ili panel. Tu su još i novi wallpaperi, redizajniran Welcome Screen, a u znak sjećanja na nedavno preminulog dugogodišnjeg suradnika Matsa Geiera, na Mint forumu poznatijeg kao Husse, u Terminal su kao citati dodane neke njegove izjave.

Live CD i DVD preslike možete preuzeti ovdje; DVD sadrži neke aplikacije koje su uklonjene sa CD-a zbog uštede prostora (Java, Samba, VLC, OpenOffice, F-Spot i DejaVu fontovi). Dostupne su i 32 i 64-bitna verzija, pa svi mogu uživati u novom Mint okusu.

Više informacija o novom izdanju možete pronaći na službenim stranicama.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.