openSUSE Leap 42.1: Uvjeri me da ga koristim

Zvuči li vam poznato fraza iz naslova? Ako ste openSUSE korisnik – vjerojatno da. Svako novo izdanje ove distre motivira mnoge korisnike da je skinu, isprobaju i (možda) instaliraju, dok vjerni sljedbenici zelenog guštera potvrđuju da se radi o najboljem izdanju dosad – i tako iz godine u godinu.

Izlaskom Leapa stvari su se drastično promijenile (na bolje – dakako), a ja tražim nešto novo, kvalitetno i upotrebljivo na duže staze. Moglo bi se reći da sam potragu započeo u pravo vrijeme ali jesam li što pronašao? Doznajte u nastavku teksta.

Instalacija

Za instalaciju nam je potrebna ISO preslika (ova je veličine 4.3 GB). Preuzimam je putem terminala naredbom wget i opcijom -c u slučaju prekida internetske veze, a snimam na USB naredbom dd uz bs=4M parametar. Pored DVD-a postoji i Net izdanje namijenjeno nešto iskusnijim korisnicima.

Prvo, nije baš sve išlo “glatko”. Čitam po netu da je potrebno ručno konfigurirati WiFi tijekom instalacije. Budući da imam žičanu vezu (da, 20 metara kabla od rutera), tijekom instalacije mi – očekivano – ne postavlja nikakav upit za mrežu. Ipak, kasnije sam testirao proces instalacije preko WiFi-a i sve što sam trebao napraviti je odabrati dinamičnu adresu, skenirati mreže (pri čemu je odmah prepoznao moju), unijeti lozinku i nastaviti dalje. Ali da završimo s ovim – nije mi ništa koristilo što imam mrežu, o čemu će kasnije biti riječi.

Dashboard

Druga stvar je dijalog za particioniranje. Super stvar za početnike kao i za neke naprednije korisnike je što im nudi već gotov raspored particija. Međutim, u mom slučaju, baš i nije tako super. Imam tri particije na disku i sve su primarne: na prvoj je Slackware, druga je za openSUSE i treća je namijenjena za dijeljenu /home particiju. Swap ne koristim iako imam “samo” 4 GB RAM-a jer za poslove koje obavljam to je sasvim dovoljno. U instalaciji mi nudi brisanje druge particije, kreiranje proširene particije te pametnu raspodjelu tog prostora u dodatne 3 logičke particije (swap, root, /home). Sve pohvale, ali da bih u potpunosti prilagodio particije onako kako ja želim treba odabrati opciju “Create Partition Setup”. U čemu je problem? U zbunjujućim nazivima opcija. Prvo sam odabrao ponuđenu opciju “Expert Partitioner” koja me je navela na pogrešan put – u dijalog za prilagođavanje postojećih particija. Očekivao bih da će ta opcija ipak dopustiti kreiranje vlastitog rasporeda particija. Posipam se pepelom. Ne zaboravljam dodati noatime opcije na particije.

Dolphin

Treće je izbor grafičkog okruženja; mogu odabrati samo jedno okruženje od ponuđenih. Plan mi je bio dodati i GNOME pored KDE Plasme 5 ali i bolje što je tako ispalo. Ako mi zatreba, lako ću povući pakete iz repozitorija, kad već ovako nisam mogao.

I zadnja stvar – nimalo nebitna – u sažetku zadanih postavki prije početka instalacije, vrlo lako je previdjeti opcije za instalaciju bootloadera. Osim što možete izabrati gdje će se instalirati bootloader, postoji mogućnost da se on ne instalira, na što ćete ipak biti upozoreni. I to je to, instalacija traje relativno kratko (bez nadogradnji).

Desktop

openSUSE mi je imao uvijek najljepši GRUB izbornik (uz Fedorin) s prepoznatljivom tamnom pozadinom. Kod Leapa je ugodna zelena pozadina, uredno prepoznat drugi sustav, Plasma splash se nakon par sekundi pojavljuje i…

I…

I ništa – crn ekran i vidljiv pointer. Blago razočaran, odlazim u tty4 pa gasim laptop. Ponovno pokrećem openSUSE i – sve radi. Pitam se što mu je bilo. Pa, imam hardver na kojem može bez problema raditi!

Imat ću obraza i upitati: Zar nije moglo biti većeg izbora desktop pozadina? Mislim da mi je to bila prva stvar koju sam provjerio i promijenio u neku s neta. No dobro, većini korisnika će to vjerojatno biti nebitno.

Odmah nakon instalacije ne bi bilo loše obaviti nadogradnju sustava, osim ako već nije izvršena tijekom instalacije. Na internet sam spojen (žicom) ali od Appera ne dobivam nikakve obavijesti o dostupnim nadogradnjama. Firefox normalno otvara stranice ali u Terminalu nadogradnja ne prolazi. Javlja se jednaka greška koja se pojavila i tijekom instalacije:

Code: Select all
Error code: Connection failed
Error message: Failed to connect to download.opensuse.org port 80: Network is unreachable

Errors

Na openSUSE stranicama pronalazim dostupne mirrore. Biram jedan i uređujem repozitorije pomoću YaST-a. Mogao sam i kroz terminal ali ovako mi je preglednije; kad već imam GUI, zašto ga ne koristiti. Istu stvar radim i za Packman. Nakon spremanja postavki ažuriram repozitorije, skidam prvu nadogradnju i restartam računalo. Sve 5.

KDE Plasma 5.4.2

Plasma 5.4.2 donosi ispravke bugova, fino je ispolirana (novija verzija, Plasma 5.4.3, donosi i neke manje promjene) i rekao bih da sve savršeno radi. Istina, osim system traya, odnosno xembed tray ikonica koje imaju crnu/plavu pozadinu ili potpuno neprepoznatljive ikonice. Uočavam i zanimljiv propust: ako se ponovno prijavim u desktop, ne mogu normalno ugasiti računalo jer me vraća u SDDM login odakle mogu normalno izvršiti gašenje. Napominjem, ovo se događalo samo ako tijekom rada na računalu imam potrebu ponovno se ulogirati – inače radi odlično. Nakon par nadogradnji ovaj bug više nije prisutan.

Plasma_5.4.2

Mnogi koji prelaze na Plasmu 5 žale se na dosadni KWallet koji, ako ignorirate, morate unositi ponovno lozinku, a ako ga podesite trebate unositi lozinku da ga otključate…ili ipak ne?

Moguće je da ćete dobiti poruku kakvu sam ja dobio – da je KWallet onemogućen. Potrebno je urediti datoteku u ~/.kde4/share/config/kwalletrc, pronaći liniju “Enabled=” i postaviti ju kao “true”. Nakon toga će vas kod dodavanja računa u KMailu ili nekom drugom programu KWallet pitati kakvu vrstu zaštite želite. Ako vam nije toliko stalo do sigurnosti, ostavite prazna polja za lozinku i stvar je riješena. U slučaju Network Managera i lozinke za WiFi, lozinku (ako nije pohranjena u KWallet) trebate unijeti u postavke Network Managera.

Za mail koristim KMail; naravno, podešen da surađuje sa system trayom. U postavkama system traya sam odredio da ikonica bude stalno vidljiva. Tražio sam u postavkama je li moguće da se KMail pokreće pri podizanju desktopa ali da samo stoji u trayu i provjerava poštu. U Thunderbirdu se ovo rješava instalacijom FireTray dodatka, a u KMailu je rješenje vrlo jednostavno: ne gasiti ga (pri čemu ga nemam među startup aplikacijama). Prednost KMaila je i to da na kraju radnog dana zauzima svega 29 MB radne memorije za razliku od Thunderbirda koji zna zauzeti do 150 MB. Osim toga, zbog problema s xembed tray ikonicama Thunderbirdov FileTray ne radi, jer ne mogu kliknuti na ikonicu. Dakle, KMail se nameće kao logičan izbor e-mail klijenta.

Od widgeta sam dodao Thermal Monitor i Weather Widget. Što se tiče prvog widgeta, poželjno je u Terminalu s root ovlastima pokrenuti naredbu sensors-detect. Za vremensku prognozu možete naći upute u postavkama tog widgeta. Nemam više što dodati za Plasmu, Dolphin radi sa svim funkcijama, uz poneko rušenje i restart Plasme dok sam pregledavao Kicker. Kakogod, zadovoljan sam napretkom razvoja ovog desktop okruženja.

Multimedija i aplikacije

Objašnjenje i upute za instalaciju kodeka nalaze se na ovoj stranici. Je li zaista problem što kodeci nisu instalirani po defaultu, ili što nema opcije za njihovo preuzimanje tijekom instalacije Leapa? Iskreno, meni i nije neki problem pročitati par redaka dokumentacije i naknadno instalirati potrebne pakete.

Vlc

Ovdje ću napisati i koju riječ o aplikacijama. K3b je predinstaliran u verziji 2.0.3, a pri pokretanju izbacuje grešku da ne može pronaći kodeke, iako su instalirani. Instalacijom dodatnih kodeka koji zahtijevaju novu verziju K3b-a ili jednostavno nadogradnjom K3b-a na verziju 2.0.80 – problemi nestaju.

Kodi Entertainment Center (bivši XBMC) neće raditi po defaultu jer je potrebno instalirati ffmpeg iz Packmana, a negdje će potrebno biti instalirati i paket libcec3 (u mom slučaju nije bilo potrebno). Da bi se MOC (Music On Console) uspješno pokrenuo, potrebno je instalirati Timidity paket, ali ne mogu slušati radiopostaje koje streamaju u AAC formatu. Pored svih kodeka koji su potrebni, ne uspijevam naći rješenje, a kompajliranje iz izvornog koda ne prolazi zbog nekih grešaka. Zanimljivo je da i Amarok odbija reproducirati taj format, dok VLC ili SMPlayer nemaju problema s njim.

YaST2

Pokrećemo ga na dva načina: grafički ili u terminalu. Pitam se što vam više odgovara. YaST sadrži hrpu postavki koje možete podesiti kroz GUI; naravno, sve promjene morate izvršavati s root ovlastima. Slično YaST-u, na nekim RPM-baziranim distrama, možete naći aplikaciju drakconf koja potječe iz Mandrive. Moram priznati da nisam previše koristio YaST osim za podešavanje repozitorija, traženje i instalaciju programa, dodavanje korisnika u vboxusers grupu te za postavke firewalla.

Yast2

Iznenadio sam se sjajnom, opsežnom dokumentacijom koju nudi openSUSE, gdje možete pronaći upute i objašnjenje za svaku postavku. Snapper nisam koristio jer sam odabrao ext4 za particije. Nemam više ništa pametnog za dodati; držim se onoga “dok radi, ne diraj”.

Usporedba Tumbleweeda i Leapa

Na eksternom disku mi je već nekoliko mjeseci instaliran openSUSE Tumbleweed (izvorno 13.2). U početku bijaše to pozitivno iskustvo ali kasnije su se pojavili problemi s nadogradnjama. Nove verzije Plasme 5 nikako nisu prolazile bez poteškoća, o čemu svjedoče moji postovi na forumu. U zadnje vrijeme Plymouth radi samo u tekstualnom modu. Međutim, nije me do sad nijednom izbacio u konzolu, niti se rušio, niti sam morao ponovno instalirati Tumbleweed. Sve što imam instalirano – radi; istina, uz često paljenje coolera.

Uz KDE Plasmu 5 koja je glavno okruženje, na Tumbleweedu imam i Enlightenment. Mnogi se žale da im je to okruženje previše nestabilno, no kod mene radi bez ikakvih problema. Instalirao sam ga još u 13.2 paralelno s KDE-om 4. Enlightenment mi ne odgovara baš savršeno, iako postoji mnogo opcija za prilagođavanje. Ipak, nisam ga obrisao i preživio je sve avanture. Tim više, dobro mi je došao dok sam popravljao Plasmu 5.

Najnovija nadogradnja Tumbleweeda donijela mi je kernel 4.3.x i mnogo ažuriranih paketa, za što je trebalo 1.4 GB internetskog prometa i 640 MB prostora na disku. Velike nadogradnje je najbolje tj. najsigurnije raditi iz konzole (bez X-a).

Prednost Tumbleweeda vidim u tome što je “kotrljajuća” distra i što uvijek imam svježe “testirane” pakete. S druge strane, krajnjem korisniku kojem je važno da ima pristup internetu i da mu aplikacije rade, odnosno, da ima stabilan sustav, Leap 42.1 bi trebao biti bolji izbor. Kad vam dosadi, promijenite repozitorije i neka zabava počne.

Što na jednom hardveru radi na drugom je katastrofa

Kažu da je to uobičajeno za openSUSE ali ne vjeruješ dok ne vidiš svojim očima. Zato sam odlučio instalirati Leap 42.1 na MSI laptop i malo ga koristiti – tek toliko da produljim ovu recenziju i da vidim kako će raditi s integriranom ATI HD 4200 grafikom. Za instalaciju sam koristio isti medij (USB stik) s podešenom bežičnom vezom. Instalacija je trajala oko 50 minuta zbog preuzimanja ažuriranih paketa. Sve prolazi bez problema. U GRUB-u je uredno prepoznata druga distra ali pokretanje Leapa završava smrzavanjem – i to na samom početku. Što god uradio i kako god promijenio parametre u GRUB-u, rezultat je bio isti: prisilno gašenje laptopa. Pokušao sam ponoviti instalaciju – ovaj put bez interneta, a pokazalo se i bez sreće. Dok sam vraćao GRUB distri koja na tom laptopu živi već duže vrijeme, Leapova /home mapa prikazivala se kao prazna, odnosno kao da sadrži samo dvije ili tri skrivene mape. Nešto je krenulo naopako iako sam u instalaciji sve pravilno postavio. Ostaje mi da istražujem i pokušam ponovno.

S ovim završavam svoju recenziju. Nisam “napredni korisnik” i ograničen sam hardverom koji mi je dostupan, zbog čega ne mogu u cijelosti predstaviti sve mogućnosti koje nudi openSUSE, kao ni pokriti sve moguće scenarije korištenja Leapa.

Nadogradnje, problemi, i dojam nakon dva tjedna

Možemo reći da nema dana da se ne pojavi neka nadogradnja. Uredno provjeravam i, bez odgađanja i straha da će se nešto skršiti, otvaram terminal. Par mjeseci s Tumbleweedom uvjerilo me da openSUSE može biti kvalitetna distra (barem u svojoj “stable” inkarnaciji) pa neću mijenjati mišljenje dok se ne “opečem”.

Na Tumbleweedu kao i na Leapu je dostupna Plasma 5.3 koja i dalje povremeno upozorava na nekakve probleme, a neka podešavanja odbija (npr. vidljivost system tray ikonica). KWrite ima pravu zbrku u svojim alatnim trakama, i tako dalje. Imam dojam da se vrtim u krug, ali funkcionalno je. Vidljiva su poboljšanja, a krajem dana zauzeće radne memorije je 1 GB ili čak manje. KDE 4 nisam dovoljno koristio da bih mogao usporediti ali Plasma 5 mi se doima kao napredak.

Što se tiče problema nevezanih uz desktop okruženje, često su se javljale obavijesti o neuspjelom ažuriranju repozitorija. VLC uporno otvara video u drugom prozoru iako sam u postavkama sve pravilno podesio, a Kodi nakon nekoliko nadogradnji ima problema sa zvukom. I to bi bilo sve.

Završna misao

Tražio sam stabilan sustav koji ima dovoljno svježe pakete, odnosno sustav kojem se mogu vratiti nakon avantura u Slackwareu (Current) ili openSUSE Tumbleweedu. Zbog ove recenzije Leap mi je postao glavni OS i zadovoljan sam kako radi ali uvijek može bolje. Ljubitelj sam otvorenog koda, a ne neke specifične distre, pa neću biti presubjektivan ili nešto prešućivati: problema ima, nađe se uvijek ponešto što zahtijeva popravak. No, da li bih drugim korisnicima Linuxa preporučio Leap?

Apsolutno.

ISO presliku možete preuzeti ovdje i započeti druženje s Leapom već danas.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 3.7/5 (17 votes cast)
openSUSE Leap 42.1: Uvjeri me da ga koristim, 3.7 out of 5 based on 17 ratings

You may also like...

24 komentara

 1. Orkh napisao:

  Svaka cast Vision,stvarno super napisano. Ne sjecam se da sam skoro procitao ovako dobro odradjenu recenziju. I ne, ne kazem ovo kao suse freak ili slicno, jednostavno mi se svidja.

 2. vision napisao:

  Zahvaljujem se lektoru koji je ovu recenziju učinio zaista posebnom i kvalitetnom, kao i ostalim sudionicima koji su pomogli u uređivanju. Ovo je i prvi put da nakon recenzije ne tražim drugu distru nego i dalje koristim openSUSE.

 3. shicy napisao:

  svaka čast na recenziji. da nisam našao svoju “mirnu luku”, čak bi isprobao Liip 😀
  ovako ništa 🙂

 4. ok napisao:

  Ako ne radi dobro na AMD apu onda bolje da ne pokušavam sa ovom distrom

 5. Mato napisao:

  Jel moze cijela wget naredba sa opcijom -c i dd=4M parametrom? Hvala!

 6. ,,Мато napisao:

  И ЗНАО САМ ДА НЕЋЕТЕ ОБЈАВИТ КОМЕНТАР.

  • Dario napisao:

   Jesi li možda pomislio da se svi komentari ne objavljuju automatski i odmah?

  • mikisid napisao:

   Мани се глупирања, није ни место ни време за екстремизам. Национализам поштујем, свако треба и мора да воли своје али и да поштује туђе али стичем утисак да ти немаш неког поштовања а и скрнавиш нам нашу лепу ћирилицу тиме што је користиш у погрешне сврхе.
   Иначе прочитао сам читаву рецензију и имам само речи хвале, дуго нисам нешто квалитетно као ово прочитао. И сам тражим добру дистрибуцију али увек се враћам добром старом земелбаћу… 🙂 Проблем је што сам одувек користио .деб дистрибуције 😉
   Свака част Vision 😉 капа доле 😉

 7. dupin napisao:

  Temeljita i dobro napisana recenzija. Što još reći? Upravo problem sa AAC formatom je razlog što ne koristim Leap, a nemam snage obrisati ga sa particije.

 8. rudar napisao:

  Bravo, @vision, zaslužene pohvale za tebe.

  U cijeloj priči ipak me jedan element čudi: problem koji autor članka opisuje pod podnaslovom ‘Što na jednom hardveru radi, na drugom je katastrofa’. Ako nije u pitanju nešto jako rijetko (jako staro, jako novo ili jako egzotično…) u svijetu hardvera, onda bi ova distra, načelno namijenjena širokom krugu ne osobito upućenih korisnika, trebala ispunjavati puno šira očekivanja. Isti sam dojam stekao čitajući recenziju koju je potpisao Dedoimedo, vrlo kritički raspoložen.

  Priznajem da nemam gotovo nikakvih iskustava s OpenSuseom i njegovim varijantama, ali čini mi se da, u usporedbi s njim, distre bliske Debianu bolje rade na širem hardverskom spektru. Je li zbilja tako i (ako jest) može li komentar zašto?

  • Cooleech napisao:

   Iz osobnog iskustva mogu reći da je doista tako. Ne samo s OpenSUSEom već i sa svim RPM-baziranim distrama. Tamo gdje DEB-based distre failaju, RPM distre rade dobro. A DEB-based distre rade gotovo na svemu. Imao sam tu sreću da na mom ex laptopu je radilo sve i tako sam isprobao OpenSUSE dok je još bio na KDE trici. Radilo je dobro dok nisam odradio update. Kao tadašnjem početniku to mi se niti malo nije svidjelo, a sljedeći fail je bila Fedora. Od tada imam odbojnost prema svim RPM distrama.

   • rudar napisao:

    Vjerujem tvojem iskustvu i hvala ti. Ipak, zanima me zašto misliš da se to događa? U čemu je taj problem (ako se o problemu može govoriti) s RPM distrama? Zašto DEB distre bolje reagiraju?

    • Cooleech napisao:

     Vjerujem da su jedine razilke u parametrima koje primaju kerneli i pojedinim konfiguracijskim datotekama. Sve bi se trebalo dati “natjerati” da radi na svemu, samo, pretpostavljam, onda neke stvari negdje rade lošije ili sporije. :/

   • hrx napisao:

    I ja imam slična iskustva. Strašno sam htio da mi se opensuse svidi, ali kao početniku uvijek bi me neka prepreka vraćala na ubuntu/mint. Npr. strašno me živciralo kad sam na opensuseu nakon instalacije na mom prometom ograničenim wifi sporom internetu pokušao nadograditi neki paket, a on mi povuče kompletni update sustava od 1GB što ja nisam želio, jer je bilo kasno, update sporo ide, a ja bih išao spavati itd.

    K3b mi je znao javljati da nema potrebne datoteke za npr. mp3. I onda ja kliknem da se to instalira, a on mi javi konflikt paketa gdje ja kao početnik trebam izabrati od tri ponuđene opcije. Naravno, nemam pojma koju opciju odabrati i koji paket.

    Nadalje, možda sam se navikao na apt, ali jako mi je zbunjujuć bio softver za dodavanje repozitorija, paketa. Jedan se kosi s drugim, upali ovaj, nemoj onaj istovremeno. Je li to dio yast-a koliko se sjećam? Čak mi se dodavanje repozitorija u sources.list s geditom činilo puno jednostavnije.

    I za kraj, kad godi bi opensuse izašao, još tjedan dva ne bi bilo vlasničkih drivera za gpu u repozitoriju. Leap nisam probao, a mogao bih. Samo ne znam zašto. Bolje od ovog što imam ne može.

  • vision napisao:

   Možda ste gledali serijal “Sekunde do katastrofe”. Evo citata sa wikipedie:

   “U uvodu pripovjedač kaže: “Katastrofe se ne događaju tek tako, one su lanac kritičnih događaja.”

   • rudar napisao:

    Da, poznat serijal… i u njemu se uvijek raspliće što je izazvalo svaku konkretnu katastrofu. Pretpostavljam da se ne može tako generalizirati u ovom slučaju. Ili…?

 9. Orkh napisao:

  @rudar
  Djelimicno si sam odgovorio na pitanje, biti će da je zaista bas to problem “jako staro, jako novo ili jako egzotično…” a suse zaista ,suprotno tvrdnjama, nije baš distra za početnike.
  Ja pak imam potpuno suprotna iskustva,deb distre mi jednostavno ne rade po volji. Ali nije problem u njima,bit će da je jednostavno stvar ukusa.

  • rudar napisao:

   U redu je to, @Orkh, ukusi jesu osobna stvar, a znam i da Suse nije distra za početnike (iako je bilo ideja, kako sam shvatio čitajući drugdje, da baš Leap bude ozbiljna zamjena za MS Win po svojoj univerzalnosti, pa bi samim tim trebao biti malo ‘pristupačniji’, bez obzira što sve srodne ideje da GNU/Linux treba biti zamjena za MS Win smatram promašenim).

   Međutim, ostaje problem njegove slabije kompatibilnosti s hardverom. U ovom dobro napisanom prikazu @vision nije testirao Leap na nekoj posebnoj kombinaciji hardvera koja bi se mogla ubrojiti u gore spomenute rijetke kategorije, nego na manje-više standardnoj konfiguraciji. Problema je ipak bilo, kao što je prije napisao i Dedoimedo. Znači, neka ozbiljnija nevolja postoji i samo me zanima mišljenje korisnika s iskustvom iz Suse i OpenSuse svijeta što ih izaziva. To mišljenje, dakako, ne mora značiti i trajno i potpuno rješenje problema, jer bi u tom slučaju OpenSuse bio apsolutno idealna distra, s ključnim doprinosom naših ljudi.

 10. I love hard rock napisao:

  Opensuse leap mi je priskrbio tjedan dana grčenja i raznih tweakova da bih dobio upotrebljiv sistem i ništa od toga nije urodilo plodom. Kada bi se radilo o linux distribuciji iza koje stoji omanji tim entuzijasta onda nebih imao im što prigovarat. No kako iza opensusea stoji stoji pozamašna poslovna komercijalna infrastruktura, onda ovaj njihov proizvod ne zaslužuje samilost i suzdržanost u pohvalama ili kritikama.

  Ukratko, leap je teža pušiona glede kvalitete, upotrebljivosti, user-frendly filozofije te pouzdanosti. Skoro sve probleme koje je autor članka iskusio sam i ja doživio , radeći paralelnu istalaciju na tri različite kombinacije hardvera ( manja firmica , u entuzijastičkom pokušaju da na svim kompovima imaju isti os da bi se zaposlenici mogli koristiti bez obzira za koji pc sjednu ujutro ) .

  A osim tih problema, imao sam još i dodatnih čarolija , od toga da multimedija ( mp3,mp4 ) nije nikako htjela proraditi , pa do toga da skener aplikacija je uporno pokretala web kameru iako su i pisači i skeneri bilo uredno instalirani i podešeni.

  Hplip nije nikako htio pokazivati statuse i količinu preostale boje , nadogradnje su znale pucati iz nepoznatog razloga, sistem je znao zamrznuti usred najveće neaktivnosti pod screensaverom ,

  Opensuse leap je više kao neki expriment ili neka prelazna faza a jako jako je daleko od toga da bi mogao biti ravnopravan takmac jednom ubuntu ili windowsima. Na ubuntu sve te nevolje jednostavno nepostoje , a sistem radi od prve onako kako bi se i očekivalo da jedan operativni sistem treba odrađivati svoje zadatke Za windowse nema niti potrebe spominjati da također sve radi odprve i bez najmanjeg problema.

  Nisam ni ljubitelj ni mrzitelj nijednog sistema ili filozofije, već sam teški pragmatik koji očekuje od proizvoda da radi onako kako stoji u službenoj dokumentaciji i u popratnim tekstovima na matičnim web sjedištima.

  Sretno svima koji se odluče na gnjavažu sa leap-om, umjesto da to vrijeme iskoriste za ono čemu je pc i namijenjen : rad, edukacija , školovanje, zabava.

 11. Filip napisao:

  http://q4os.org/

  http://xpq4.sourceforge.net/

  Software za transformaciju u style od windowsa. Zna se što su windowsi. Ali po meni nekako mi je style windowsa izgledom najprivlaćniji za sada.

  Moja glavna distra ovo čudo 32 bitni i 64 bitni sustav

  HW requirements is defined as Pentium 300MHz CPU / 128MB RAM / 3GB disk.

  A može sve što i ostale distre.

  Distra je temeljena na debianu. E sad na mom računalu radi savršeno. Gotovo da i ne osjetim bagove. Brzina stabilnost… Sve što sam ikam mogao i želim poželjeti od jedne linux distribucije