19.617 pregleda

Pear Linux 7 – Linux s okusom odgrizene kruške.

32

Početkom mjeseca ova Linux distribucija s logom odgrizene kruške postala je dostupna za preuzimanje u svojoj sedmoj inačici, što me zbog pozitivnih iskustava koje sam imao s prethodnom inačicom nagnalo da je isprobam, a nakon par dana korištenja u live modu i instaliram.

Za početak, Pear Linux 7 uopće ne krije da je inspiraciju našao u OS X-u, kako u samom izgledu pojedinih dijelova desktop okruženja, tako i u ponašanju određenih dijelova OS-a te nemogućnosti “jednostavnog” podešavanja parametara sučelja ili određenih opcija. Je li to dobro ili loše ovisi o načinu na koji pristupite pojedinom OS-u. Kod mene je uobičajeni način razmišljanja nakon dva dana korištenja doveo do potpunog rušenja sustava. Međutim, promijenio sam pristup i ponovno instalirao Pear te ga nastavio koristiti uz minimalne izmjene, onako kako su njegovi tvorci najvjerojatnije i zamislili.

Pear je Linux distribucija zasnovana na Debianu (preciznije, njegovom derivatu – Ubuntu 12.10) koja prvenstveno izgledom, a možda i nekim funkcijama te filozofijom korištenja, naginje OS X-u (pri čemu se “filozofija” odnosi na to da korisnik koristi OS onakav kakav jest i ne zadire pod površinu).

Pear Linux 7 – Desktop

Pear Linux 7 - desktop

Pear Linux 7 – desktop

 

Par riječi o samom OS-u. Pear Linux 7 se, kako sam već naveo, temelji na Ubuntu 12.10 te je dostupan isključivo u 64-bitnoj verziji, što je ograničavajući faktor za sve koji bi ga poželjeli instalirati na računalo s 32-bitnim procesorom. Sama distribucija se temelji na Gnome 3.6 u kombinaciji s Linux kernelom 3.5.0 (malo stariji kernel koji se bez problema nadogradi na novije 3.7.10. ili 3.8.5.). Od softvera koji dolazi instaliran uz OS vrijedi izdvojiti Libre Office 4.0.2.1, Firefox 20, Empathy IM, Geary mail, Shotwell photo menager, VLC2, On Air music player, Brasero CD/DVD writer, Gedit editor, Time Back te još par uobičajenih aplikacija kao što su Calculator, Contacts, Screenshot, Terminal i sl. Sve u svemu, dovoljno za početak, a sve što bi korisniku trebalo lako se kasnije instalira iz Pear OS Softver Centra (preimenovani Ubuntu Software Center) ili putem Synaptica.

Prije instalacije u Live modu sam isprobao ponašanje Pear Linux 7 na tri različite platforme (Intel i3+8 GB RAM-a+intg. graf., AMD A8+4 GB RAM-a+ intg. graf. i AMD X2 5200+4 GB RAM-a+nVidia 7600 GT). Nakon što sam se uvjerio da je sav hardver prepoznat te da na sve tri platforme OS radi zadovoljavajuće brzo, odlučio sam se za instalaciju na najslabijem i najstarijem računalu.

Sam proces instalacije neću posebno opisivati jer se radi o uobičajenom i vrlo sličnom načinu instalacije kao kod bilo koje druge distribucije bazirane na Ubuntuu. Uglavnom, cijeli proces – uključujući i skidanje multimedijskih kodeka i nadogradnji – nije trajao dulje od 20 minuta. Naravno, to vrijeme ovisi o brzini stroja na koji se instalacija vrši, kao i o brzini pristupa internetu.

Nakon što je instalacija završila i računalo se ponovno pokrenulo, dočekuje vas prilično lijep i jednostavan desktop s par ikona (koje, naravno, kasnije možete maknuti), Gnome alatnom trakom pri vrhu desktopa te dockom. Sve u svemu – vizualno dopadljivo i čisto.

Klikom na Pear OS 7 u gornjem lijevom kutu dobivamo “About this computer” – lijepo i pregledno grafički upakiran izvještaj o našem OS-u i glavnim komponentama računala.

Pear Linux 7 – About this computer

Pear Linux 7 - About this computer OS

Pear Linux 7 – About this computer: OS

 

Pear Linux 7 - About this computer CPU

Pear Linux 7 – About this computer: CPU

 

Pear Linux 7 - About this computer GPU

Pear Linux 7 – About this computer: GPU

 

Pear Linux 7 - About this computer HDD

Pear Linux 7 – About this computer: HDD

 

Pear Linux 7 - About this computer RAM

Pear Linux 7 – About this computer: RAM

 

Pear Linux 7 - About this computer Karnel

Pear Linux 7 – About this computer: Kernel

 

Upoznavanje korisnika s novim OS-om te upute kako koristiti pojedine alate za (vrlo ograničene) mogućnosti podešavanja izgleda i načina rada prečaca također su objašnjene grafički, pa će i neiskusni korisnici jednostavno moći podesiti “Mission control” (pomicanjem pokazivača miša u gornji lijevi kut na desktopu se prikazuju sve pokrenute aplikacije u umanjenom obliku), “Launcher” (donji desni kut, otvara se izbornik svih instaliranih aplikacija) ili izbor aktivne radne površine (donji lijevi kut).

Pear Linux 7 – My Pear

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7

 

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7 - Launchpad

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7 – Launchpad

 

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7 - Mission control

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7 – Mission control

 

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7 -Desktop switcherl

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7 -Desktop switcher

 

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7 - Clean My Pear

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7 – Clean My Pear

 

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7 - My Pear 4

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7 – My Pear 4

 

Pear Linux 7 - Welcome to Pear OS 7 - Notification Center

Pear Linux 7 – Welcome to Pear OS 7 – Notification Center

 

Od predinstaliranih aplikacija za spomenuti su još dvije: Time Back i Clean My Pear. Time Back nažalost nisam stigao ni mogao isprobati, no prema pronađenoj dokumentaciji radi se o alatu (klonu Apple Time Machine) kojim bi se mogao na jednostavan način vršiti backup podataka, odnosno određene mape u određenom vremenskom periodu.

Clean My Pear je isproban i radi jednostavno i zadovoljavajuće, a isprobao sam ga nakon tjedan dana korištenja i nakon što sam ručno nadogradio karnel s verzije 3.5.0 na 3.8.5. Program nakon pokretanja od korisnika zahtijeva interakciju samo u dijelu kada prelazi na čišćenje sistema, odnosno root direktorija kad traži upisivanje korisničke zaporke.

Pear Linux 7 – Clean My Pear

Pear Linux 7 - Clean My Pear

Pear Linux 7 – Clean My Pear

 

Radi li se o distribuciji koju bih preporučio nekome ili ne? Nakon tjedan dana korištenja, zaključak nije lako donijeti. S jedne strane mi nedostaju opcije boljeg prilagođavanja sučelja korisniku, dok s druge na isto mogu gledati i s pozitivne strane – autori Pear Linuxa su imali upravo to kao misao vodilju pri izradi distribucije: onemogućiti manje iskusnom korisniku da nešto pokvari i dobije neupotrebljiv OS. Treba spomenuti i da nadogradnje dolaze gotovo svakodnevno i da s njima do sada nije bilo nikakvih problema, što je kod nekih drugih distribucija znalo biti dosta problematično i loše iskustvo.

Nadalje, u pozitivne stvari svakako bih ubrojio i izbacivanje velikog broja programa i servisa koji su inicijalno dolazili s Ubunutuom 12.10, te u cjelini bolje raspolaganje resursima računala od Ubuntua (koji je često znao bez stvarne potrebe koristiti CPU ili RAM), što se manifestira doista brzim i glatkim odazivom OS-a i aplikacija na zahtjeve korisnika.

Od negativnih stvari bih, uz već navedena ograničenja u podešavanju, mogao izdvojiti i podršku od samo 18 mjeseci te nemogućnost kasnije nadogradnje na noviju verziju, kao i nepostojanje 32-bitne verzije OS-a. Još jedna od sitnica za koju u ponuđenim postavkama nisam našao rješenje jest automatsko brisanje notifikacija. Naime, notifikacije se moraju brisati ručno, što ponekad zna biti zamoran posao.

Za kraj, budući da sam prethodnih 4-5 mjeseci na zajedničkom kućnom računalu imao instaliran Pear OS 6 (sad je stavljena sedmica), smatram da je Pear Linux 7 dobra distribucija za početnike i nezahtjevne korisnike, a ako im se sviđa i OS X izgled, tim bolje.

Pear Linux 7 možete skinuti ovdje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (10 votes cast)
Pear Linux 7 - Linux s okusom odgrizene kruške., 4.8 out of 5 based on 10 ratings

32 komentara

 1. Zlatko napisao:

  Skidam ga, baš sam se zainteresovao za njega opet. Lično, meni ni prethodni nije odgovarao, ali mi je na neki način simpatična njihova filozofija.

  • Ivan napisao:

   Meni se sviđa elementaryOS ali mi se ne sviđa to njihovo “vječito betovanje” 🙂 Malo im presporo traje razvoj. Na laptop sve i svašta trenutno stavljam, a na glavnom kompu mi ne pada napamet zamijeniti my beautiful arch setup i awesome 🙂

   • sade napisao:

    Jbg elementary je krenuo radit sve svoje aplikacije, a za to ipak treba vremena. Ne zele se izblamirat i objavit OS koji ce bit poznat iskljucivo po nestabilnosti. Ali izgleda da se stvari ipak krecu. Donedavno su na svako pitanje kad ce konacena verzija odgovarali sa: kad bude spremna. Sada pak tvrde da je objava “iza ugla”. Sta god im to znacilo. Vizualno je lijep ali sve te distribucije sa dockovima su meni totalno nefunkcionalne, jednostavno ne shvacam smisao tog docka osim kao ukrasa sa velikim lijepim ikonama.

 2. zlatko napisao:

  Eto me na Pear7 jeste live mod, ali odusevljen sam kako radi. Leti, opterecenje procesora 1-3% , bukvalno vecina stvari se odaziva momentalno, dok nekim treba mozda 1-2 sekunde. Neverovatno kako je optimizovan. Da sam nov u ovim vodama, i da mi treba racunar samo za internet, filmove, muziku … mislim da bih ovo instalirao bez trukne razmisljanja. Naravno, pitanje je kako se ponasa kad je instaliran, mada verujem da nema neke vece razlike (barem sam do sad imao takva iskustva), sem sto ce biti jos brzi. A sto se tice nekih dodatnih podesavanja, mislim da nema potrebe, jer ima sve i sve je ok rasporedjeno, jedino mi se ne dopada gornji levi ugao kad se klikne na PearOS7 sto se pojave podaci vezani za racunar, kao da je to najbitnije. Mislim da su to mogli mnogo bolje da iskoriste. Sve u svemu, na prvu loptu ostavlja bez daha.

  • Zlatko napisao:

   Uporedbe radi, sad sam na KDE opterećenje procesora je od 5-15% kad miruje, pa pogledajte razliku u optimizaciji. A i programi se ovde osetno sporije otvaraju.

   • drone napisao:

    Nitko ti ne brani da optimiziraš sistem, isključiš servise koji ti ne trebaju i sl. Istina, to je po mom mišljenju obrnuti pristup, ali tako je kod mnogih distri. Evo, meni KDE na Archu u mirovanju troši 0-2% CPU-a (Intel Pentium Dual-Core E6700 3.2GHz, u idleu na 1.6GHz). KDE programi otvaraju mi se vrlo brzo, ostali malo sporije “na hladno”, valjda je jasno zašto.
    Dobro je razumjeti kako sustav radi jer “optimizacija” nije neka voodoo magija.
    Još bih samo želio spomenuti da je navedena filozofija Pear Linuxa potpuno suprotna onome što mene veseli, ali svakome njegovo 🙂

  • Dario napisao:

   Kad je instaliran radi sporije ali to je i očekivano jer je HDD ipak sporiji od USB-a i RAM-a u kojem se nalazi OS kod Live korištenja, ali još uvijek debelo brže nego Ubuntu 12.10, a tako je i s potrošnjom resursa.
   Gornji lijevi kut s podacima je tu takav jer je u OSX-u tu jabuka i kad se klikne na nju između stvari koje se nalaze u padajućem izborniku je i poveznaca na podatke o apple računalu samo što je to tamo puno detaljnije.

   • Z0K4 napisao:

    Kako je interni HDD sporiji od USB-a? O čemu pričaš? Ako je flash memorija ne znači da je brzina ravna HDD-u, a samim time niti SSD-u.

    • drone napisao:

     Možda ako se prekopira u ramdisk, ali ne znam je li to slučaj s ovom distrom. Znam da se Parted Magic i još neke takve prekopiraju u RAM ako ga ima dovoljno.

     • Z0K4 napisao:

      Da, ali to su distre koje su namjenjene isključivo Live bootu i koje su jako male.

      • drone napisao:

       Jasno, ali ne mogu 100% tvrditi jer ovaj kruškoliki Ubuntu nisam isprobao. Ako recimo imaš nekih 8GB ili više, onda ne bi bio problem kopirati dobar dio live distre u ramdisk. Jedino što bi se malo duže kopiralo pri bootu 🙂

       Šalu na stranu, nisam još naišao na normalnu desktop distru koja se tako podiže. Ako ih ima, molim da me netko obavijesti. Veća je šansa da Dariu ipak disk krepava jer na tom stroju je USB 2.0 i jednostavno nema šanse da live boot i rad bude brži od SATA diska.

       • Dario napisao:

        Nisam mislio na boot, bot je naravno duži .. mislio sam na vrijeme potrebno da se aplikacija otvori/pokrene .. i da, HDD nije SATA već stari ATA Maxtor od 80 GB.

    • Dario napisao:

     Sad sam se malo zamislio i kako meni OS s USB-a brže radi nego instaliran na HDD jedini zaključak do kojeg sam došao je da mi HDD krepava 🙁

 3. alukard napisao:

  Meni se ovo kopiranje os x-a ni malo ne sviđa..

  • Zlatko napisao:

   Zašto??? Pa većina GNU/Linux korisnika teži da im OS izgleda kao OSX (pogledaj forum), dok većina KDE korisnika teži da im KDE izgleda kao Unity. Vole ljudi kopije pa to ti je. dakle Pear daje upravo ono što se od Linux distribucije traži, jednostavnost, funkcionalnost, brzina i izgled OSX a sve to besplatno, i može da se instalira bukvalno na svaki računar.

   • lutherus napisao:

    Onda krive screenshootove gledaš na forumu. ili visiš na nekim čudnim forumima.

   • Branko napisao:

    Korisnici KDE-a koliko ja vidim uglavnom imaju jedan donji panel i pokretač programa na njemu. Nisam baš primjetio da koriste panel sa strane kao na Unity-u. Neki da, ali to je jako malen postotak. Tako da bi se moglo više reći da KDE korisnici kopiraju Windowse. Međutim, radi se o jako prirodnom rasporedu elemenata i ne bih to nazvao kopiranjem. To je jedan od logičkih načina da posložiš svoj desktop.
    Oponašanje OS X-a je ranije bilo znatnije popularno dok je još carevao Gnome 2. Ali to nije bilo iz želje da se približimo OS X-u jer si ga nismo mogli priuštiti na drugi način, već se radilo o prilično dobrom konceptu desktopa. Gornji panel i jedan dock na dnu.
    Teško je napraviti originalan desktop bez da te netko optuži za kopiranje. Unity je donekle originalan, a svi će reći da bezobrazno kopira OS X. Mislim da je jedino Gnome 3 išao tom stazom i da je potpuno originalan. Ali koliko vidim ljudi mu nisu baš previše skloni.
    Tako da, mislim da se tu ne radi o oponašanju. Postoji određen broj načina na koje možeš izvesti dobar i funkcionalan desktop.

    • lutherus napisao:

     S time da je Os-X desktop zasnovan na gnome 2 pa tu i nije bilo nekog kopiranja već samo prerasporeda unutar kuće.

    • drone napisao:

     Imam fiksni donji panel i jedan hidden s lijeve strane za quick launch jer sam ga izbacio iz donjeg panela da mi ne zauzima mjesto (koristim klasični task manager). To tako koristim odavno i prije pojave Unityja. Definitivno ne težim da mi KDE izgleda kao Unity jer mi takav koncept baš i ne paše. Fiksni panel s lijeve strane je ok s obzirom na to da su se i monitori promijenili s 4:3 na 16:9, ali ja sam navikao na donji fiksni. Osim toga, položaj panela nije presudan u cijeloj priči.
     KDE je uvijek slovio kao najlakše okruženje za one koji dolaze s Windowsa upravo zbog sličnog rasporeda elemenata. Iz tog razloga u Mintu su tako složeni panel i elementi desktopa, bez obzira na DE.

    • Branko napisao:

     I još bi naveo da KDE sa svojim Plasmoidima i Activitiesima daje enormnu slobodu svojim korisnicima koji mogu složiti kakav god desktop žele. Samo im je mašta granica.

   • sade napisao:

    Ako zelis izgled OS-X izgled mozes ga slozit i sam u roku 10 minuta na bilo kojoj distribuciji cak i sa LXDE-om kao okruzenjem.

 4. americhanac napisao:

  “te ga nastavio koristiti uz minimalne izmjene, onako kako su njegovi tvorci najvjerojatnije i zamislili.”

  Jel to recenzija za Windows ili Apple proizvode? Dumb alert! 😀

  • Dario napisao:

   Ne, to je recenzija Pear Linuxa 7 .. pa piše u naslovu 🙂
   Da pojasnim, računalo na kojem je Pear je zajedničko kućno računalo od kojeg nitko ne traži da traži “božju česticu” .. znači, trebaš nešto na brzinu pogledati na netu, klinci žele pogledati crtić ili se malo igrati, taj PC je stalno upaljen i obaviš kaj trebaš i ideš dalje, jednostavno za takve namjene je OK i puno je praktičnije imati takav OS nego vaditi za pet minuta korištenja laptop iz torbe, zar ne?

   • americhanac napisao:

    Ma naravno; meni vrti Mint 9 😀

    No poklonicima/sledbenicima/vjernicima Linuxa reci – “kako su oni to zamislili” je skoro pa na nivou tjeranja u rodno mjesto 😀

    Moj komentar je o tome, da krajnjem korisniku je svejedno koji OS vrti samo dok ne razumije sto to on radi.

    P.S.
    Kaj nema Samsung sve te funkcije vec? 😉

 5. Kristijan napisao:

  Ima da probam ovo sljedeći tjedan!

 6. lutherus napisao:

  Ubuntu na još jedan naćin. Zjev.

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.