Pregled grafičkih sučelja za Linux

Mnogi korisnici koji po prvi puta ulaze u Linux svijet ostanu zbunjeni od prevelikog izbora. Dosad su koristili jedan sustav koji na većini računala izgleda i funcionira potpuno potpuno isto. Pa ako imamo na računalu instaliran Windows 7, i kasnije u školi ili na poslu sjednemo na drugo računalo, velika je vjerojatnost da ćemo i ondje pronaći isto neku verziju Windows sustava na kojemu ćemo bez većih problema pronaći ono što želimo, jer je sučelje slično ili identično.

Na Linuxu je situacija potpuno drugačija, jer postoji nekoliko grafičkih sučelja i bezbroj distribucija što može zbuniti početnike jer neće znati što odabrati, a to ih može čak i odvratiti od Linuxa. Zbog toga, serijom članaka želimo prezentirati tu raznolikost Linux svijeta na jednostavan način te ohrabriti nove korisnike kod prvog susreta s Linuxom, jer znate kako se kaže – prvi dojam je najvažniji. Pa krenimo s grafičkim sučeljima.

Grafičko sučelje je ono što vidimo na ekranu računala i što koristimo da bismo obavili ono što želimo. Njih možemo podijeliti prema “težini” odnosno prema računalnim resursima koje zahtijevaju za rad, a možemo ih vidjeti na većini Linux distribucija. Zbog toga zaista nemamo nikakvih ograničenja kod odabira distribucije.

 

KDE SC

 

KDE sučelje je nastalo daleke 1996. godine i dosad je prešlo ogroman put, a trenutna inačica je 4.8. Neki bi rekli da je KDE najnaprednije grafičko sučelje za Linux/Unix sustave. KDE donosi ogroman broj aplikacija koje se zajedničkim imenom nazivaju KDE SC (Software Compilation) te radnu površinu koja se naziva Plasma. Postoje dvije vrste Plasma radne površine – Plasma Desktop i Plasma Netbook, koja se može koristiti i na uređajima sa zaslonom na dodir.

KDE po “defaultu” nudi neke stvari koje druga grafička sučelja ne nude ili je na njima potrebno instalirati dodatan softver za to. Naime, na KDE-u odmah nakon instalacije možemo dodavati razne widgete na radnu površinu, s par klikova preuzeti nove teme, ikone, pozadine, kursore i widgete, omogućiti razne efekte radne površine, te koristiti brojne druge već integrirane opcije. Recimo, ako bismo na nekom drugom sučelju željeli instalirati temu, moramo ju prvo pronaći na internetu, skinuti i otpakirati u /home/.themes mapu, dok na KDE-u otvorimo aplikaciju za promjenu teme i unutar nje jednostavno skinemo i postavimo novu temu. Ista je stvar i s pozadinama, ikonama, widgetima itd.

 

KDE grafičko sučelje

 

I dok KDE sučelje svojim mogućnostima nadmašuje druga grafička sučelja, njegovo pokretanje neće moći obaviti starija i slabija računala, jer za normalan rad KDE zahtijeva bar 512 MB RAM memorije i procesor od 1 GHz, dok se preporučuje 1 GB RAM i procesor jači od 1 GHz.

    Neke od popularnih KDE distribucija su:

GNOME

 

Gnome grafičko sučelje je najpopularnije, no ta popularnost je počela polagano opadati nakon izlaska posljednje inačice, a koje se još naziva i Gnome Shell. Starija inačica Gnome sučelja je izgledom slična KDE okruženju, tj. sadrži jednu ili dvije trake na kojima se nalaze popis prozora, izbornik aplikacija i sat, a na koje se po potrebi mogu dodati još neki dodaci.

 

Gnome 2 sučelje

U ovom novom izdanju, nazvanom Gnome Shell izbačena je traka s popisom prozora – umjesto nje tu je nova traka na vrhu ekrana i takozvani “overview” u kojemu možemo vidjeti:

 • Traku s lijeve strane (Dash) na koju možemo dodavati favorite i prebacivati između otvorenih aplikacija
 • Umanjeni pregled svih otvorenih prozora koje i tako možemo odabirati
 • Popis aplikacija
 • Polje za pretragu kojim pretražujemo aplikacije, datoteke, kontakte i dr.
 • Pregled radnih površina na desnoj strani ekrana
 • “Messaging tray” na dnu ekrana
GNOME 3 Shell

GNOME Shell

Gnome Shell sučelje se može proširivati brojnim ekstenzijama kojem možemo pronaći na službenoj stranici i jednostavno aktivirati. Zahvaljujući njima, možemo povećati funkcionalnost cijelog sučelja. Gnome Shell nije zahtjevan i lako će ga pokrenuti i starija sučelja, a preporučljivo je imati bar 384 MB RAM memorije i procesor od 800 MHz. Neke od distribucija koje dolaze s Gnome Shell sučeljem su:

Cinnamon

 

Cinnamon sučelje je izvedenica Gnome Shell sučelja a nedavno su ga stvorili developeri Linux Mint distribucije nezadovoljni Gnome Shellom. Linux Mint developeri žele u Cinnamonu stvoriti sučelje slično starom Gnome 2 načinu rada, s jednom trakom na dnu ekrana s popisom prozora, izbornikom aplikacija, satom i drugim dodacima koje po potrebi možemo dodati.

 

Cinnamon na Linux Mintu

 

Cinnamon sučelje uključuje i druge osobine poput mogućnosti umanjenog pregleda svih prozora, pregleda radnih površina, vlastite konfiguracijske alate i dr., a za njega vrijedi isto što i za Gnome Shell što se tiče hardverske podržanosti. Zasad nijedna distribucija ne dolazi s predinstaliranim Cinnamon okruženjem, no očekuje se da će sljedeća verzija Linux Minta doći s njim.

XFCE

 

XFCE je odličan izbor za starija računala jer ga je moguće pokrenuti na računalu s procesorom od 300 MHz i 192 MB RAM memorije. Nudi nam standardnu traku s popisom prozora, izbornikom aplikacija, satom itd. koju je moguće dodatno podešavati i dodati nove trake. XFCE je moguće dodatno podešavati s brojnim temama i ikonama koje možemo pronaći na internetu, a sam položaj traka i svega na radnoj površini je moguće prilagoditi kako nam odgovara.

 

Xfce na Xubuntu Linuxu

 

Neke od distribucija koje dolaze s XFCE sučeljem su:

LXDE

 

LXDE je još jedno sučelje koje će doslovno letjeti na bilo kojem računalu. Kod tek pokrenutog sustava LXDE troši 45 MB RAM memorije, što ga čini najmanje zahtjevnim grafičkim okruženjem. Na službenim stranicama je popis hardvera na kojemu je testiran LXDE, a prvi na popisu je Pentium II 266 MHz sa 192 MB RAM memorije gdje piše da sustav radi sasvim zadovoljavajuće. LXDE uključuje svoje alate za podešavanje izgleda i drugih postavki kao što su LXAppearance, LXLauncher, LXSession Edit, tako da ga bez većih problema možete prilagoditi svojim potrebama.

LXDE na Lubuntu Linuxu

Neke od distribucija koje dolaze s LXDE sučeljem su:

Unity

 

Unity je sučelje koje je razvila tvrtka Canonical – tvorac Ubuntu distribucije, a koje se za sada nalazi jedino na Ubuntu distribuciji. Unity sadrži dvije trake na radnoj površini, jedna na vrhu ekrana i druga na lijevoj strani ekrana a koja se još naziva i Launcher. Na gornjoj traci se nalazi sat, izbornik za poruke, mrežu i drugi izbornici, a ono što je najzanimljivije je što su u toj traci integrirani izbornici aplikacija čime se zapravo želi uštedjeti na prostoru, slično kao na Appleovom OS X-u. Lijeva traka sadrži popis otvorenih aplikacija i favorita te gumb kojim se otvara izbornik koji se zove “Dash”. U “Dash” izborniku je moguće pretraživati aplikacije, fotografije, glazbu, kontakte, druge datoteke na računalu, glazbu i videozapise na određenim internetskim servisima, a “Dash” je moguće dodatno proširiti drugim dodacima tako da možemo pretraživati torrente, recepte, socijalne mreže i slično.

Unity je moguće dodatno prilagoditi temama i ikonama, no položaj traka nije moguće mjenjati osim ako niste napredan korisnik. Kada je riječ o hardverskim zahtjevima, čini se da je Unity najviše gladan po pitanju resursa jer je preporučeno najmanje 1 GB RAM memorije i 1 GHz procesor.

Unity na Ubuntu Linuxu

Osim nabrojanih postoji još nekoliko grafičkih sučelja, a to su EDE, Mate, Sugar, Trinity, UDE, ROX, Etoile i još neki, no pošto je ovo tekst za početnike nećemo previše ulaziti u sve njih. U sljedećem članku ćemo proći popularne Linux distribucije i njihove specifičnosti, a nadamo se da smo vam ovim člankom olakšali odluku oko odabira grafičkog sučelja. Kao što vidite, Linux može i starom računalu udahnuti novi život, pa ako ste se mislili rješiti nekog starog računala, razmislite još jednom.

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
Pregled grafičkih sučelja za Linux, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

You may also like...

47 komentara

 1. Branko napisao:

  Mario svaka čast!
  Vrhunski članak!
  Sigurno će dobro doći početnicima u Linux svijetu kojima je izbor grafičkog sučelja velika novost i nešto što nisu imali na Windowsima.

 2. tiler napisao:

  a dwm, xmonad, awesomeDE..? cccc…. koji propusti.

 3. Shicy napisao:

  Poštovani tiler, smatram da bi bilo krajnje neozbiljno početnicima spominjati dwm, xmonad, awesome i slične window managere i to iz razloga što početnici uglavnom žele sustav koji radi bez pretjeranog zafrkavanja s istim. Ukoliko pritom i lijepo izgleda, to je dobitna kombinacija.
  Dakle, ako korisnik jednog dana i poželi isprobati neki window manager, on će to i učiniti, ali u stadiju početnika, mislim da bi ga wim-ovi samo isprepadali i da bi se vratio na MS Windowse.

  • max360se napisao:

   WM-ovi su za naprednije korisnike. Upravo kako si ti rekao, nema smisla to stavljati za pocetnike.

 4. calisto napisao:

  Odličan članak, sve pohvale! Samo me zanima koliko je Matte raširen i koliko se razvija, tj. je li uhvatio korjenja u čitavoj ovoj zbrci sa Unity-jem, Gnome 3 i Cinnamonom?
  Samo jedna mala opaska u vezi Minta i KDE: defaultno okruženje za Mint je uvijek Gnome 2 – od sada Cinnamon – dok se sve ostalo (KDE, Xfce, Lxde, Fluxbox) ne razvija kontinuirano.
  Odličan posao, veselim se ostalim člancima!

 5. tiler napisao:

  @Shicy
  1. nisam shvatio da je ovo stranica za početnike
  2. možda podcjenjuješ početnike; uostalom pozanjem početnike (vrijedi i za neprogramere) koji su spremni sate i sate potrošiti u “pimpanju” svojeg radnog okruženja, biranju ispravne boje, fonta, položaja ikonica itd, itd. u usporedbi s “make clean install” za dwm mi se ti sati i sati čine pretjeranim zafrkavanjem. na koncu, zar se Unity sa svojim super+#br konceptom biranja aplikacija nije približio ideji dwm-a? (ili opčenito DE-a koji se kontroliraju tipkovnicom, a ne samo mišom)
  3. vrijedi bar spomenuti, ako ne posvetiti im toliko prostora kao Gnome-u i KDE-u

  • Ivan Galgoci napisao:

   Nije stranica za početnike, ali gornji članak očito jeste – ne treba ih opterećivati s hrpom dodatnih pojmova, vjerujem da ćeš se složiti sa mnom.

 6. Shicy napisao:

  ma slažem se da postoje početnici koji su spremni “igrat” se sa OS-om 😉
  ali, ipak smatram da je velika većina onih koji nisu spremni na to, niti možda žele 😉

  ovo nije stranica samo za početnike, ali ovi članci (konkretno ova serija članaka) je, uglavnom, za njih 😉

  jasno da su vrijedni spomena 😉 i sam na Archu koristim dwm, ali mislim da je velikoj većini novaka to teško shvatljivo, nepregledno i slično 😉

  imam nešto sitno iskustva sa instalacijom linuxa raznim početnicima, i svi su htjeli ili kde ili gnome… kde su tražili windowsaši jer im “izgleda k’o windows” 😉
  a uvjeren sam, da sam im pokazao dwm, da bi me prebili 😀 😀
  mada, s druge strane, kad se čovjek privikne na neki wm, onda mu je prelagan za upotrebu…

  možda je srž stvari “veličina skoka” sa izgleda windowsa na izgled linuxa…

 7. _samir napisao:

  clanak je super,jer bas opisuje optimalan broj sucelja za pocetnike.

 8. tiler napisao:

  @Shicy
  1. “da sam im pokazao dwm, da bi me prebili 😀 :D”
  slažem se – mene skoro jesu 🙂
  2. “možda je srž stvari “veličina skoka” sa izgleda windowsa na izgled linuxa…”
  sasvim sigurno + potrebno je popamtiti sve te “keybindingse” – vidim da je i ubuntu s Unityem shvatio to, pa će dodati i brzo izlistavanje svih kratica. dva plusa za ubuntu za tako jednostavno rješenje.
  3. ma da, promaklo mi je da je za početnike – ne portal, nego članak.

 9. max360se napisao:

  Mario super clanak!
  Svaka cast!

  Samo jedna napomena. Sliku Xfce-a si trebao dati sa neke druge distribucije jer ovaku u pravilu ne izgleda.

  • lutherus napisao:

   Valjda čovjek stavil zato jer su ubuntuidi najkorišteniji linux based operacijski sustavi, pogotovo kod viljane publike.

 10. qw3rty napisao:

  Nije li Unity, zapravo, samo školjka za Gnome 3?

 11. Stefan napisao:

  Nice… i svaka čast na trudu!

 12. Filip Krmpotić napisao:

  Otkad Mint dolazi sa predinstaliranim Cinnamonom? On dolazi sa GNOME 3.2 i GNOME 2.xx i MATE-om,a ne Cinnamonom. Ali može se ofc. instalirati Cinnamon…

  • qw3rty napisao:

   Tačnije sa MATE-om i Gnome 3 (+MGSE).

  • Mario napisao:

   Da, tu sam pogriješio, jer Mint razvija Cinnamon pa sam ga odmah uzeo kao zadano sučelje za Mint, iako Mint ne dolazi predinstaliran s njim. My bad, ispraviti ću.

   Što se tiče WM-ova, nisam uopće ulazio u tu priču jer je tema o DE-ovima a ne WM-ovima, i cijela priča je za početnike tako da bih time dodatno zakomplicirao sve. A mislim i da početnike i ne zanimaju previše xmonad, subtle i sl.

   Također, Gnome je sučelje, a Unity i Gnome Shell su samo ljuske, no svejedno sam ovako opisao jer da sam u detalje ulazio, opet bih dodatno zakomplicirao cijelu priču, što mi nije bio cilj s obzirom da je tekst ipak za početnike.

   • speedy napisao:

    Mario moze jos samo jedna opaska

    “Recimo, ako bismo na nekom drugom sučelju željeli instalirati temu, moramo ju prvo pronaći na internetu, skinuti i otpakirati u /home/.themes mapu, dok na KDE-u otvorimo aplikaciju za promjenu teme”

    pa i u gnometu jednostavno otvoris aplikaciju za promjene teme i mjenjas/dodajes temu ikone itd itd……. nemoj plasit nove usere da moraju lovit skrivene foldere itd itd da bi stavili nove ikone ili teme 😀

    i da svaka cast za clanak super je 😉

    • Mario napisao:

     Ok, ali na Gnomeu moraš prvo otići na recimo gnome-look.org i ondje skinuti temu, pa tek onda instalirati. KDE to sve nudi u jednom prozoru. 🙂

     Hvala svima! 😀

 13. Abnormal napisao:

  Mint 13 će doći s predinstaliranim Cinnamonom koji će se u vrijeme izlaska te distre temeljiti na Gnome 3.4.

  Inače u tijeku godine dobit ćemo još dva sučelja razvijena na temelju Gnome 3; elementaryOS razvija svoje vlastito sučelje i ZorinOS također razvija svoj vlastito sučelje.

 14. lutherus napisao:

  Ja si trenutno kompajliram kernel jer zaboravil prošli puta uklopiti i rtc a trebam i bfs. cfs je katastrofa.

 15. Shicy napisao:

  Mislim da čak i nije toliko bitno koja distra dolazi s kojim predinstaliranim sučeljem koliko je bitno da početnici dobiju uvid “čega svega tu ima” i relativno čitljiv a istodobno jako koristan uvid u postojeće stanje. Taj dio je Mario fantastično odradio 😉

 16. Vlado napisao:

  Odličan članak. Upravo to me muči od kad sam počeo koristiti Linux.
  Ovo je prava stvar za početnike, a ja jesam taj. (doduše malo napredniji)
  Svaka čast autoru i slažem se da za sada ne treba ići dublje i šire dok ovo ne savladamo.

 17. ant1h3r0 napisao:

  Odličan članak.

  Samo da ukažem na tipfeler:
  “… grafičkih sučelja, a to su EDE, Matte, Sugar, Trinity, UDE, ROX, Etoile i još neki…”, nije Matte, već Mate.

 18. xylik napisao:

  Super članak jedva čekam nastavak.

 19. b4sh napisao:

  Neke od distribucija koje dolaze s XFCE sučeljem su:
  Xubuntu
  PC Linux OS
  Fedora
  OpenSuse

  Debian dolazi isto sa XFCE i LXDE 😉

  Pozdrav 😉

 20. Shicy napisao:

  Dolaze sve sa svima, pogotovo ako instaliraš sa DVD-a pa imaš veći izbor 😛

 21. b4sh napisao:

  imas jos par primjeraka kao naprimjer :

  – IceWM
  – Enlightenment (E17 Standard)
  – Fluxbox
  – OpenBox
  – JWM (Joe’s Window Manager)

 22. Ivana napisao:

  Mario, svaka čast na članku. Odmah sutra ću ga instalirati :)))))

 23. 4ndY napisao:

  Pohvale na iscrpnom članku. Samo me zanima postoji li neki poseban razlog zašto Fedora nije stavljena i među KDE distre ili ju je autor teksta zaboravio navesti? 🙂

 24. Cool Profit napisao:

  Da se pridružim pohvalama za članak 🙂
  Iako je KDE najstarije sučelje, i dalje ga koristim svakodnevno ali razmišljam da za koji dan počnem na Unityu

 25. Vl@do napisao:

  Ukratko: Linux za svaki stroj i za svakog početnika. Idealan članak za dobar početak.
  Moram još jednom pohvaliti autora. Upravo to je i mene privuklo i zadržalo na Linuxu.
  Za vijeke vjekova Amen.

 1. 26. ožujka 2012.

  […] Današnje moderne distribucije nude i X Window System uključujući i punokrvne desktop managere kaoKDE ili pak GNOME uz mnoštvo GNU aplikacija te je korisnicima dostupno na tisuće, što slobodnih što […]

 2. 14. studenoga 2012.

  […] od jednog načina što je najizraženije u svijetu grafičkih sučelja. Kako je kolega Mario već obradio najpopularnija sučelja ja ću ih preskočiti (odličan članak kolega, čekam nastavak) pa ću se radije usredotočiti na […]

 3. 15. studenoga 2012.

  […] moderne distribucije nude i X Window System uključujući i punokrvne desktop managere kao KDE ili pak GNOME uz mnoštvo GNU aplikacija te je korisnicima dostupno na tisuće, što slobodnih što […]