Recenzija: Parted Magic 2013.1.29

Parted Magic slobodna je i besplatna live distribucija izdana pod GPL licencom namijenjena radu s diskovima i particijama.

Bilo bi nepravedno ostati samo na toj izjavi jer je Parted Magic mnogo više od toga. To je mala ali moćna distribucija koja sadrži mnogo korisnih programa za prevenciju i rješavanje različitih problema.

PartedMagic radna površina

Osim korisnika Linuxa, Parted Magic mogu upotrebljavati korisnici ostalih popularnih operativnih sustava jer podržava veliki broj datotečnih sustava (btrfs, exfat, ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiserfs, reiser4, xfs i zfs). Za rad je potreban i686 procesor i 312 MB RAM-a ili 175 MB u live modu. Ako imate minimalno 312 MB RAM-a, kompletan sustav prekopirat će se u RAM. Prednost toga vrlo je brzo pokretanje aplikacija, a oslobodit će se i medij, odnosno uređaj s kojega je sustav podignut. Moći ćete izvaditi live CD iz optičkoga uređaja i njime se koristiti za rad s drugim optičkim medijima.

Naglasak jest na radu s diskovima, ali su uključeni i programi drugih namjena kao što su Firefox, ClamAV antivirus, Audacious audio player, programi za benchmark sustava i detekciju hardvera, chat, presnimavanje medija itd. Popis svih uključenih programa možete naći ovdje. Iako je Parted Magic već predstavljen na našim stranicama, ova iznimno korisna distribucija zaslužuje više od jednoga članka.

PartedMagic izbornik

U ovom ćemo članku pokušati predstaviti Parted Magic i onim korisnicima koji možda zaziru od upotrebe ovakve vrste alata. Potom ćemo poraditi na primjeru za prevenciju potencijalnih problema s operativnim sustavom i to na jednostavan i brz način bez kompliciranja: izradom sigurnosnih kopija (backupa) operativnoga sustava kloniranjem njegove particije. Za tu namjenu upotrijebit ćemo Clonezillu — program koji vas vodi korak po korak pri izradi backupa. Svaki korak bit će popraćen slikom i riječima i to u idućem članku koji se piše dok ovo čitate.

Clonezilla u PartedMagicu

No prije toga, upoznat ćemo se s Parted Magicom te stvoriti preduvjete za uspješne i redovite buduće backupe operativnog sustava. Napravit ćemo frugal instalaciju na hard disk kako bi nam Parted Magic uvijek bio pri ruci. Ne brinite ako vam neke riječi poput “frugal” zvuče nepoznato i prijeteće. Uskoro ćete vidjeti da se iza tih čudnih pojmova kriju vrlo jednostavni postupci. Međutim, ako ne znate snimiti ISO sliku na optički medij, ako ne znate što je bootloader, particija ili BIOS, onda bi možda bilo najbolje da posjetite poveznice ispod i dobro se upoznate s navedenim pojmovima i postupcima jer nam je cilj spriječiti, a ne izazvati diskovne katastrofe.

http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_t … _diskovima
http://wiki.open.hr/wiki/GRUB_2_za_pocetnike
http://wiki.open.hr/wiki/GRUB_2
http://wiki.open.hr/wiki/Ne_mo%C5%BEe_startati_CD
http://wiki.open.hr/wiki/Kako_zapr%C5%BEiti_.ISO
http://wiki.open.hr/wiki/Ukratko_o_u%C4 … og_sustava

Prvi je korak preuzimanje ISO slike Parted Magica. Uputite se na partedmagic.com i preuzmite najnoviju verziju klikom na veliko narančasto dugme Download. Na stranici za preuzimanja naći ćete i upute kako snimiti ISO na optički medij ili kako kreirati LiveUSB pomoću UNetbootina. Obratite pažnju i na ono crveno upozorenje.

Nakon preuzimanja i snimanja ISO slike na optički medij ili USB stik, možete isprobati Parted Magic. Ponovno pokrenite računalo i izaberite podizanje sustava s optičkoga ili USB uređaja. Ako ste sve napravili kako treba, dočekat će vas ovakav Grub meni:

Izaberite podizanje sustava s optičkoga ili USB uređaja

Osim Parted Magica, u stavci “Extras Menu” naći ćemo dodatne korisne alatke:

Dodatne korisne alatke

• HDT – Hardware Detection Tool – alat za detekciju hardvera pomoću kojega možete saznati koje komponente imate u računalu
• Memtest 86+ – poznati program za testiranje radne memorije
• Super Grub Disk i Super Grub2 Disk – alati za instalaciju ili popravljanje Grub i Grub2 bootloadera
• MHDD – alat za dijagnostiku, popravljanje i testiranje hard diskova
• Clonezilla 32/64 – odličan program za backup
• Nwipe 32/64 – program za sigurno brisanje sadržaja diska (unaprijeđena verzija dwipe naredbe iz DBAN-a)

Neki od ovih programa uključeni su i u sam Parted Magic. Razlika je što se iz Extras podmenija pokreću samostalno, bez učitavanja kompletnoga Parted Magica, a to je ponekad poželjno jer pojedinačno zauzimaju mnogo manje resursa.
Kao što smo već zaključili, Parted Magic odlična je specijalizirana distribucija s impresivnim popisom slobodnih i besplatnih alata koju bi bilo dobro instalirati i na hard disk kako bi uvijek bila lako dostupna, pogotovo kada radite česte backupe kompletnih sistemskih particija. Za razliku od klasične, frugal instalacija ne zahtijeva posebnu particiju na disku. Sve što trebate učiniti je prekopirati direktorij s Parted Magicom u /boot direktorij koji se nalazi na bilo kojoj particiji vašega diska i podesiti postojeći Grub bootloader za podizanje još jednoga sustava. Particije na koje ćete kopirati Parted Magic mogu biti čak i particije s Windowsima, prazne formatirane particije ili ostale nesistemske particije na kojima držite podatke. Bitno je samo da su formatirane u nekom od podržanih datotečnih sustava.

Slijedi praktični dio i primjer frugal instalacije koji uključuje tri particije:

• sda1 na kojoj je instaliran Linux Mint 14 (/home particija nije posebno)
• sda2 je particija za podatke
• sda3 je swap

Pokrenemo li GParted (ikona s nazivom Partition Editor na desktopu Parted Magica) vidjet ćemo prikaz particija našega testnog diska:

Gparted - prikaz particija našega testnog diska

Sada ćemo ponovno pokrenuti računalo, odabrati glavni OS (u ovom slučaju Linux Mint 14) i napraviti frugal instalaciju Parted Magica. Sve navedene korake moramo obaviti kao root korisnik. Ako se bolje snalazite u grafičkim programima, preporučujem instalaciju programa Grub Customizer. Upute za Ubuntu, Mint i srodne distribucije ovdje su, a korisnici Arch Linuxa mogu ga instalirati iz AUR-a.

Upute za frugal instalaciju možete naći ovdje. Mi ćemo ih malo prilagoditi našoj situaciji:

1. prekopirati pmagic direktorij s prethodno snimljenog Parted Magic CD-a, stika ili ISO slike u /boot direktorij.
2. u /etc/grub.d/40_custom dodati sljedeće:

menuentry “PartedMagic” {
insmod part_msdos
insmod ext2
gfxpayload=1024x768x16,1024×768
set root='(hd0,msdos1)’
linux /boot/pmagic/bzImage root=/dev/sda1 directory=boot edd=off load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw vga=normal loglevel=9 max_loop=256 vmalloc=288MiB
initrd /boot/pmagic/initrd.img
}

Uređivanje GRUB-a

3. U terminal upisati naredbu update-grub ili ako je korišten Grub Customizer, spremiti postavke

Napomena: ako je isključen prikaz Grub menija, potrebno ga je prije naredbe update-grub uključiti uređivanjem datoteke /etc/default/grub u kojoj trebamo zakomentirati redak GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 (dodati # ispred) i promijeniti vrijednost GRUB_TIMEOUT=”0″ u “5” ili “10” (broj u navodnicima predstavlja vrijeme prikaza menija u sekundama). Dakle, nakon izmjena, dio /etc/default/grub datoteke koji smo promijenili treba izgledati otprilike ovako:


#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=”10″

Ako više volite grafički način rada, u Grub Customizeru uključite odgovarajuće postavke pod tabom General settings u grupi visibility i kliknite na Save:

GRUB Customizer

Ponovno pokrenite računalo i ako ste napravili sve kako treba, u Grub meniju pojavit će se Parted Magic:

U Grub meniju pojavit će se Parted Magic

Na kraju, istaknimo da je Parted Magic projekt koji razvija samo jedan čovjek, Patrick Verner. Odlučio je da mu to bude jedini posao i izvor prihoda koje skuplja donacijama. Ovdje možete vidjeti statistike i donirati iznos po želji te tako poduprijeti razvoj ove izvrsne distribucije.

Autor: Draško Perović

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.9/5 (14 votes cast)
Recenzija: Parted Magic 2013.1.29, 4.9 out of 5 based on 14 ratings

You may also like...

11 komentara

 1. wintermute napisao:

  imam problem sa externim diskom ASUS AN300 500G USB3, uzeo sam ga pre svega za koriscenje pod linuxom i razmenu (velikih) filova sa osx i win7.. na sebi sadrzi webstorage particiju u .iso koja je neunistiva.. otporna na eject, erase, format, unmount.. osx i win7 vide hdd i “cd” kada se disk ubode, linux (za sada isprobano u crunchbangu, mintu i fuduntu) samo “cd”.. fdisk i gparted ga ne konstatuje, lsusb ga jedino “vidi”..
  pokusacu sa parted magic sutra..
  pazite se ovog predusretljivog uredjaja.. 😛

  • drone napisao:

   Pretpostavljam da je tvoj problem vezan uz firmware diska. Ne kažem da je neispravan, nego je tako napravljen. Možda treba neki driver ili klijent program za OS da bi mogao komunicirati s tim diskom, a kojeg nema za Linux. Ne vjerujem da će ti Parted Magic pomoći u ovom slučaju, ali možeš probati.
   Hvala na upozorenju.

 2. Vl@do napisao:

  Hvala Draško. 😉

 3. b4sh napisao:

  Stvarno super stvar 😉

  LP b4sh

 4. Martin napisao:

  Nisam linuxaš, ali mogu reći da parted magic koristim već cirka 2 godine za rad sa particijama, za testiranje diska i za backup podataka sa srušenih windows sistema i ne vidim trenutno boljih alata za tu vrstu posla… thumbs up!

 5. Rade napisao:

  Odlican alat ali mu fali boot-repair i grub costumizer.

 6. DpwnShift napisao:

  Great review! I love PartedMagic…

 7. Lilo napisao:

  Više nije besplatan ni slobodan sad se plaća pa ko voli nek izvoli ja prelazim na G-parted live

 8. jurastublic napisao:

  Razvijatelj PartedMagica Patrick Verner je prije nešto više od godine dana ostao bez stalnog zaposlenja. PartedMagic je inače radio u slobodno vrijeme. Zato je na stranicu bio stavio molbu za skromnu donaciju. Desetine tisuća ljudi je i dalje skidalo slobodno ali malo tko bi donirao i jedan dolar. Nedavno mu je i žena ostala bez posla tako da je silom prilika stavio obavezno plaćanje od 5 dolara onome da bi podmirio osnovne životne potrebe. Da mu je svatko tko je skinuo image ostavio samo za žvaku, danas bi i dalje bio besplatan za skidanje.