Recenzije: VirtualBox 1.5.4

Koristite linux, ali su vam potrebni programi koji postoje samo u verziji za Windowse? WINE se nije pokazao kao idealno rješenje za određenu aplikaciju? Crossover Linux vam je preskup? Vrijeme je da šansu date virtualizacijskom softveru.

Virtualno računalo je softver koji nam omogućuje da nam jednom fizičkom računalu imamo instalirano više različitih operativnih sustava. Naravno da se ovo može izvesti i bez virtualizacijskog softvera, ali u tom slučaju moramo rebootati računalo svaki puta kada želimo promijeniti operativni sustav.

Softver kojeg danas imamo na testu, kreirat će za nas računalo “unutar računala”, odnosno dopustiti nam da instaliramo i koristimo recimo Windowse unutar linuxa. Ovo je izrazito funkcionalno rješenje koje će posebno prigrliti oni koji se nalaze negdje na pola puta “između” Windowsa i Linuxa, kao i nekolicina ovisna o aplikacijama koje rade isključivo pod Windows operacijskim sustavom.

Virtualno računalo će se pokazati korisno i ako ste skloni eksperimentiranju, instalaciji i kombiniranju različitih programa koji mogu “srušiti” vaš sistem (ili ga učiniti nestabilnim). Mi smo njegove prednosti uvidjeli pri isprobavanju raznih distribucija linuxa, jer Linux (ili više njih) unutar linuxa za VirtualBox ne predstavlja nikakav problem.

Vjerovatno ste većina čuli za VMWare i slična komercijalna rješenja, koja ćemo danas preskočiti i okrenuti se prema jednom drugom programu. Jednostavan, moćan, besplatan i otvorenog kôda (GPL licenca) – VirtualBox nas je osvojio na prvi pogled. Instalacija je krajnje jednostavna, pošto nam je ekipa iz Innoteka priredila gotove instalacijske pakete za većinu važnijih distribucija (Debian, Ubuntu, SUSE, Fedora, Mandriva, PCLinuxOS, Xandros, Red Hat…). Možete pogledati i u repozitorijima, vrlo je vjerovatno da ćete ga tamo pronaći.

Nakon pokretanja dočekat će vas intuitivno sučelje i samo par koraka do početka uporabe. Klikom na gumb “New” pokrenuti će se čarobnjak za izradu virtualnog računala. Odaberite naziv, željeni OS, količinu RAM memorije koju želite dodijeliti i veličinu “virtualnog” tvrdog diska. Virtualni tvrdi disk je ništa drugo nego prostor (datoteka) na vašem fizičkom disku, koji može biti fiksne veličine ili mijenjati veličinu kako dopunjavate sadržaj. Kada je sve spremno, ubacimo instalacijski disk željenog operativnog sustava i dovršimo instalaciju. Mi smo se odlučili za WindowsXP Professional (service pack 2). Instalacija je prošla bez problema i ubrzo nam se prikazao desktop. Uslijedila je instalacija potrebnih programa, a kada je sve bilo spremno napravili smo tzv. “snapshot”. Ovime smo spremili trenutno stanje računala, tako da ukoliko nešto pođe po zlu, uvijek se možemo vratiti na ovu točku, bez potrebe za ponovnom kompletnom instalacijom.

Windowsi su nam se prikazali unutar prozora u linuxu i jednostavnim klikom, strelica miša je “prešla” u windowse. Pritiskom na desni Ctrl “oslobađamo” strelicu i vraćamo se u linux. Praktično, iako može i jednostavnije. Instalirali smo “Guest additions” i sada se prelazak sa jednog operativnog sustava na drugi izvodi prelaskom strelice miša preko prozora.

Kreirali smo dijeljene direktorije i dobili pristup podacima na linux particiji. Sada nam je sve spremno za korištenje. Nismo osjetili nikakav veći pad performansi niti Windowsa niti linuxa. Često smo znali minimizirati prozor sa Windowsima i raditi u linuxu zaboravljajući da nam Windowsi rade u pozadini.

VirtualBox se u radu pokazao kao kvalitetno i stabilno rješenje. U druženju sa njim nismo naišli na nikakve probleme, a svoj posao je doista odradio vrhunski. Tople preporuke!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.