Ubuntu 14.10 – Utopic Unicorn. Jel’ se što popravio taj Ubuntu?

Ubuntu sam posljednji put koristio prije oko godinu i pol kada sam recenzirao tada aktualni Raring Ringtail 13.04. Nije mi se svidio. Previše je toga bilo nedorađeno. Unity je bio prespor, Centar softvera također, Dash je bio tek u povojima i upitne iskoristivosti, a tada aktualno pretraživanje Amazonovih rezultata je ostavljalo jako loš dojam na dugogodišnjeg korisnika slobodnog softvera. Sve u svemu, tadašnji Ubuntu je ostavljao dojam nedovršenog proizvoda koji ima potencijal narasti u nešto jako zanimljivo, ali isto tako i potencijal otići u totalnu katastrofu igranjem na skliskom terenu modernih trendova.

Godinu i pol kasnije sam se odlučio dati Ubuntuu još jednu šansu. Računao sam da bi to moglo biti dovoljno vremena da se popeglaju one male iritantne stvari koje su me ranije smetale, a najviše sam očekivao da će se sam Unity značajno popraviti i prije svega ubrzati.

Pa, da li se to desilo? Kako mi se svidio ovaj najnoviji Ubuntu? Pročitajte u sljedećim redovima.

 

LIVE USB

Unetbootin bez problema ispravno smješta Ubuntuov iso na moj USB stick. Ovaj puta nije trebalo odraditi nikakve “vratolomije” s dd-om. Podizanje LiveUSB-a traje oko dvije minute, a desktop je prilično živahan i upotrebljiv. Za na brzinu obaviti kraći posao, sasvim dovoljno.
No, nisam se dugo zadržavao na Live verziji. Ionako ju koristim samo da bih provjerio kako se moj hardver slaže s najnovijom varijantom testirane distre. Sve radi kako treba.

Ubuntu 14.10 Live

Ubuntu 14.10 Live

 

Vrijeme je za instalaciju. Priređena particija na mom disku spremno čeka.

 

INSTALACIJA

Već dugo vremena Ubuntu ima jedan od najboljih, ako ne i najbolji instaler među distribucijama Linuxa. (Ovdje će se mnogi pobuniti, ali stojim pri ovom.) Lijepog i modernog izgleda, prijateljskog sučelja, bez zbunjujućih opcija, generacijama samo usavršavan u detaljima, čak i početniku pruža ugodno iskustvo instalacije Linuxa. Potrebno je samo čitati ono što piše na ekranu i nema šanse da ćete nešto zabrljati!


Instalacija s USB sticka traje petnaestak minuta, plus desetak minuta koliko je mom sporom internetu bilo potrebno da preuzme dostupne nadogradnje (koje se preuzimaju tijekom instalacije – odličan potez Cannonicala!) i da se instalira dodatni vlasnički softver. Sve u svemu, za dvadeset i pet minuta (a i brže za one s “normalnim” internetom) imate gotov i potpuno upotrebljiv desktop.

Ubuntu 14.10

Ubuntu 14.10

 

KORIŠTENJE

Počnimo najprije s time što se dobije nakon instalacije Ubuntua. Od programa imate gotovo sve što vam treba za normalan rad s računalom. LibreOffice, Gnomeov preglednik slika, Totem preglednik videodatoteka, Rhythmbox za slušanje muzike, Firefox se brine o surfanju internetom, a Thunderbird za pregledavanje mailova. Ako ste prilikom instalacije stavili kvačicu za instalaciju vlasničkog softvera, dobili ste i multimedijske kodeke, javu, Flash i Microsoftove fontove. Znači, spremni ste za gotovo sve.

Ubuntu je gotovo odmah nakon instalacije spreman za rad. Potrebno je tek instalirati tek par progama.

Ubuntu je gotovo odmah nakon instalacije spreman za rad. Preporučam ipak instalaciju još nekoliko programa.

 

Naravno, iskusniji korisnici će u postojeću kolekciju programa dodati i one na koje su navikli. Izbor je ogroman. Teško da postoji distra koja ima toliko dostupnih programa za instalaciju. Službeni repozitoriji su ogromni, a dostupna je i hrpa neslužbenih ppa-ova te deb paketa. Sve što želite gotovo sigurno ćete pronaći u verziji za Ubuntu.

Ubuntuov Centar softvera

Ubuntuov Centar softvera

 

Za instalaciju programa brine se Ubuntuov Centar softvera. Ranije nezgrapan i strašno spor program evoluirao je u nešto sasvim suprotno. Više nema beskonačnog čekanja da se Centar softvera otvori i pronađe ono što želite. Sve se događa jako brzo i iskustvo instaliranja programa na ovaj način je jako ugodno. Jednostavno je i pregledavanje programa po kategorijama, a ispod odabranih programa se nalaze i recenzije korisnika kako bi vam se još više olakšao izbor oko instalacije. Korisna stvar su i sugestije. Naime, pomoću njih netko neiskusan u Linux svijetu lako može pronaći program za obavljanje željenog posla. Naveo bih još i da će vam često sam Dash dati sugestiju nekog od programa za instaliranje pa i tako možete doći do željenog programa. Sve u svemu, Centar softvera je postao sasvim upotrebljiv za svakodnevno korištenje. Čak štoviše!

Instalacija Gimpa preko Centra softvera

Instalacija Gimpa preko Centra softvera

 

Uspješno instaliran Virtualbox

Uspješno instaliran Virtualbox

 

Za one naprednije tu je uvijek Synaptic kojeg je ipak prije toga potrebno instalirati.

Ja sam dodao svoju standardnu kolekciju programa: VLC, Gimp, Clementine, Uget, Redshift, System load indikator i od nedavno mi nezaobilazni Viber (smijte se koliko hoćete). Većina će vas još instalirati Chrome i eventualno Skype.

I to je to. Sve što vam treba za rad na računalu.
Pisanje dokumenata, slušanje muzike, gledanje filmova, surfanje internetom, mailovi, online komunikacija, uređivanje slika. Za prosječnog korisnika dovoljno. Naravno, već duže vremena vam istu stvar nudi i većina poznatijih, a i onih manje poznatih distri. Ništa novo, ali svejedno treba reći da je na Ubuntuu sve to jako lako dostupno odmah nakon instalacije, ili uz minimalnu naknadne instalaciju par željenih programa.

One koji žele još malo prilagoditi svoj sustav upućujem na naš forum i temu o tweakanju Ubuntua 14.04. Vjerojatno većina stvari tamo napisanih vrijedi i za 14.10.

 

UNITY

Unity zaslužuje poseban osvrt. Specifičan Canonicalov proizvod već se nekoliko godina rafinira i daje sasvim osebujno iskustvo korištenja računala. Smišljen kao kombinacija modernih i klasičnih elemenata korisničkog sučelja, u početku nije sasvim oduševljavao svoje korisnike. Toliko je bio drugačiji i vjerojatno loš da je u svojim početcima udaljio hrpu svojih vjernih korisnika. Spor i neobičan, bez elemenata na koje smo svi navikli u radu s računalom tada nikako nije oduševljavao.

Da li se tu što promijenilo? Moram priznati da je. I to značajno. Na bolje.
Cijelo sučelje je znatno brže i ne opterećuje sustav kao ranije. Dash je jako responzivan i sada je pravi užitak stisnuti tipku Super, nakucati prvih par slova željene aplikacije i stisnuti Enter. Uvijek se pokreće željeni program. Nije potrebno mišem pretraživati po kategorijama i klikati za pokretanje.

Unity zaista minimalno zauzima resurse sustava

Unity zaista minimalno zauzima resurse sustava

 

Pokretanje programa tipkovnicom je savršeno riješeno!

Pokretanje programa tipkovnicom je savršeno riješeno!

 

Ljubitelji tipkovničkih kratica će posebno cijeniti Dash i Unity. Posebna pažnja se posvetila takvom načinu rada. Čak toliko da vas odmah nakon prvog pokretanja sustava, te na Live načinu rada dočeka velik popis tipkovničkih kratica. Sve je lako dostupno i podiže se za trenutak. Definitivno je užitak koristiti!

Popis tipkovničkih kratica možete dobiti pritiskom na tipku Super u trajanju 2-3 sekunde

Popis tipkovničkih kratica možete dobiti pritiskom na tipku Super u trajanju 2-3 sekunde

 

Naravno, to ne znači da se ne možete koristiti i mišem. I mišem se sasvim fino navigira Unityem i Dashom. Jedino ćete do popisa instaliranih aplikacija morati kliknuti koji put više nego ste navikli.

Mišem ide malo sporije

Mišem ide malo sporije

 

Kontekstni izbornik mi jako odgovara jer štedi mjesto na ekranu mog laptopa, a tipke za upravljanje prozorima s lijeve strane mi također odgovaraju jer se na Unityu ionako sve nalazi lijevo i strelica miša se najčešće i nalazi s te strane.

Na Unityu se sve nalazi s lijeve strane. Začudno, to ne smeta.

Na Unityu se sve nalazi s lijeve strane. Začudno, to ne smeta.

 

Sve u svemu, sve se nalazi na svom mjestu, a ako vam nešto i nije po volji, Unity se sada može prilagoditi vašim željama. Doduše, ne onoliko koliko se to mogu ostala sučelja poput KDE-a, ali daleko više nego u prvim danima ovog sučelja gdje gotovo ništa niste moglo mijenjati.

Ikone na docku s lijeve strane se jednostavno premještaju, dodaju i uklanjaju, a cijeli dock se već nekoliko generacija Ubuntua može jednostavno povećavati i smanjivati. Iskusni korisnici će primijetiti da na njemu nedostaje “desktop switcher”, ali se on lako dodaje (U postavkama Appearance odaberete Behavior i u njemu postavite kvačicu na Workspaces)

 

IZGLED

Malo ću se osvrnuti na izgled. Često kritiziran na svom početku zbog imitacije Applea, Canonical je ipak uspio izgraditi svoj osobiti izgled. Ljubičasta boja je postala zaštitni znak ove distre i uvijek je dominantna na zadanoj pozadini radne površine. No, niste osuđeni na tu nijansu. Bez brige, ovaj Ubuntu dolazi sa zaista jako lijepim i ukusnim pozadinama pa ćete najvjerojatnije brzo pronaći omiljenu. Promjenom pozadine mijenja se i boja docka. Ništa novo, jer Unity to radi od početka, ali svejedno zgodan detalj.

Malkice preljubičasto za moj ukus ;)

Malkice preljubičasto za moj ukus 😉

 

E ovo mi baš paše!

E ovo mi baš paše!

 

Službene teme su jako dobro izbalansirane i ugodne za oko i korištenje.

Ambiance tema

Ambiance

 

Radiance

Radiance

 

Fontovi su odavno jaka strana Ubuntua pa se ni u ovoj verziji ne morate bojati grbavih slova koja znamo zateći na nekim drugim distrama. 😉

Ikone su također jako lijepo odabrane, a posebno “flat” ikone koje imate na pojedinim izbornicima sustava i panelu.

Jako lijep izbornik za gašenje računala

Jako lijep izbornik za gašenje računala

 

Sveukupni dojam je jako profesionalan. Vidljivo je da se detaljima posvećivalo dosta pažnje i niti jednom nisam naišao na neki detalj koji bode u oko kao što to zna biti na nekim manjim distrama. Sve u svemu, ne morate se bojati svoj laptop otvoriti među normalnim ljudima. Njihove reakcije će najvjerojatnije biti jako pozitivne.

 

PROBLEMI

Očekivao sam daleko više problema s obzirom na to da se ne radi o LTS verziji Ubuntua i da je 14.10 tek nedavno izdan. A naišao sam na samo jedan veći i par sitnijih.

Naime, ne rade web appsi. Šteta, jer su se web appsi do sada uvijek isticali kao posebnost Untiya. Iako se u osnovi radilo samo o prečici na web adresu, pomoću njih ste ipak mogli brže pristupiti svom mailu, Youtubeu ili bilo kojoj od hrpe stranica koje su to podržavale. Nadam se da će se to brzo riješiti sljedećim nadogradnjama sustava.

Osobno me smetala i nemogućnost “srednjeg klika” tapkanjem dva prsta po touchpadu. Zadana akcija tapkanjem s dva prsta je desni klik miša. Po meni blesav izbor jer već imam desnu tipku ugrađenu u touchpad. Malo čačkanja po xofg.confu i dconf-editoru i to se riješilo.

Još bi se tu osvrnuo na pretraživanje Amazona i ostalih web servisa putem Dasha. Svi kojima se to ne dopada (a ja sam jedan od njih), tu funkciju mogu isključiti u doslovno dvije i pol sekunde. (System Settings>Security & Privacy>Search>OFF) Tako da ovo ne bi navodio kao nedostatak Ubuntua.

I to je to. Sve drugo je radilo izvrsno! Ovo je prva verzija Ubuntua nakon dugo vremena koja mi nije radila probleme.

 

ZAKLJUČAK

Svi koji su čitali do ovdje, shvatili su da mi se ova verzija Ubuntua jako svidjela. Nakon nekoliko generacija sazrijevanja i rafiniranja, Unity je konačno postao dobro i upotrebljivo radno sučelje. Dječje bolesti su izliječene i veseli me daljnji razvoj ovog sučelja. Očito da su izbjegli krivu rutu forsiranja svih modernih tehnologija, a koja je skupo koštala jedan drugi operativni sustav koji se zaletio na tu stranu. Izvrsna kombinacija modernih tehnologija i starih provjerenih rješenja čine pravi užitak koristiti Unity na računalu. Dok kod drugih sučelja imate dojam evolucije klasičnog, tradicionalnog desktopa, Unity ponekad daje natruhe rješenja koje koristimo na svojim pametnim telefonima i tabletima. I to ne na loš način. Dosadni stari PC je malo živnuo. To je dobrodošla stvar u ovo vrijeme kada PC postaje sve manje važan, a fokus se prebacuje na pametne telefone i tablete.

Moram priznati, Canonical je napravio izvrstan proizvod. Definitivno preporučujem svima koji žele isprobati nešto novo! Možda nećete svi biti toliko oduševljeni kao ja, ali vjerujem da će se naći poprilično korisnika koji će se nakon godinu-dvije izgnanstva polako početi vraćati svojoj prvoj distri.

Završio bi s tim da mi je u ovih nekoliko dana druženje s Ubuntuom bilo jako zabavno i da ga namjeravam ostaviti kao glavni operativni sustav na svom računalu. Očekivao sam spor i bloatan sustav, a dobio sam brz i moderan. Tko bi rekao? Svaka čast Canonical! Dobar posao!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.7/5 (19 votes cast)
Ubuntu 14.10 - Utopic Unicorn. Jel' se što popravio taj Ubuntu?, 4.7 out of 5 based on 19 ratings

You may also like...

30 komentara

 1. JH-IM napisao:

  Jako dobro napisano. Dijelovi 14.10 će biti i backportani u 14.04.2 afaik pa će i korisnici LTS dobiti neke od novosti koje ima 14.10. Dobro da si spomenuo fontove, mene na mnogim distribucijama ubije u pojam loš font rendering, ne znam zašto drugi ne mogu preuzeti Ubuntu patcheve za fontove, ako ih ima Arch Linux u repositoryjima nisu proprietary pa ni nema prepreka za njihovo korištenje.

 2. Abnormal napisao:

  Canonical je platio Dalton Maag studio iz Londona za razvoj tih fontova (isti studio koji radi za BMW i Nokiu) i onda te fontove objavio kao open source. Nalaze se i na Launchpadu gdje se može zatražiti izmjene ili dopune postojećih fontova, a Canonical plaća sve izmjene.
  Nije mi poznat niti jedan drugi primjer ovakvog načina razvoja fontova.
  Fontovi su objavljeni pod licencom naziva “Ubuntu Font License” i ta licenca kaže da svatko može koristiti ili mijenjati te fontove ali određuje ograničenja u načinu kako se može mijenjati naziv tih fontova. Recimo ako netko želi napraviti svoju verziju tih fontova, onda same fontove može izmijeniti kako god želi, ali naziv fontova može izmijeniti samo na točno određen način i mora ih nazvati npr. na način “Ubuntu fontovi izmijenjeni od tog i tog”. Ta restrikcija u imenovanju fontova mislim onda smeta drugim distrama.

 3. Danijel napisao:

  Prešao sam sa manjara na ubuntu 14.10. 🙂 Nekako mi se 14.10 čini brži od Manjara pod Gnome okruženjem. Ugl, sve radi brzo, za sada je stabilan. Problem na laptopu (asus x551ma) je backlight fn key koji nisu radili, ali par tweakova u grubu i intel.confu je riješilo problem. Imam dojam da je štedljiviji po pitanju baterije (instaliran TLP) u odnosu na manjaro.

  • trzalica napisao:

   TLP si mogao instalirati i na Manjaru 😉 (tamo nije po defaultu instaliran jer imaš nekoliko opcija, nekoliko programčića koji ti pomažu oko štednje baterije pa su odabir prepustili korisnicima)

 4. Danijel napisao:

  Znam za to,imao sam ga instaliran i podesen po manjaro wiki.Ugl.malo promjenendibro dođe

 5. trzalica napisao:

  @Branko – znači napustio si Manjaro 🙁
  Jedna od stvari koja mi nikako ne odgovara su widnow ikone na lijevoj strani – neshvatljivo mi je zašto baš moraju biti na lijevoj strani i zašto ne bi mogla postojati opcija kao što je postojala u Gnome 2 da se mogu prebaciti na desnu stranu…?!? :/

  • Branko napisao:

   Manjaro sam davno napustio. Ne zato sto mi je bio los, vec zato sto mi je dosadio. Malo sam se zazelio promjene. Na kraju smo ipak mi Linuxasi najcesce kronicni distro hopperi.
   Stalno izlazi nesto novo pa te vuce da isprobas. 😉
   Inace, tipke na prozorima se mogu prebaciti na desnu stranu. Meni pase lijevo pa ne mijenjam, ali mislim da to mozes promijeniti Ubuntu Tweakom.

   • trzalica napisao:

    Ajde please Branko, kada budeš imao vremena (i ako ti nije problem) da isprobaš sa Unity Tweak Tool-om to postići pa da javiš?! U ovom članku piše da bi to trebalo biti moguće pa bi samo volio čuti potvrdu ako je stvarno moguće 🙂 (Jer čitao sam u 5 ili 6 mjesecu da je hard coding u pitanju što se tiče tih ikona)
    http://www.howtogeek.com/194900/use-these-tools-to-change-settings-removed-from-ubuntu-and-gnome/

    • Branko napisao:

     Imaš pravo. Ne mogu se postaviti desno. Unity Tweak ima tu opciju (kao što je dolje napisao JH-IM), ali kad se postavi da kontrole budu desno ništa se ne dogodi i nakon par sekundi na Unity Tweaku se vrati da su kontrole lijevo.
     Očito hardcoded. Nije baš lijepo od njih.

     • trzalica napisao:

      Definitivno nije pošteno sa njihove strane. Znam da će sada neki reći da je to sitnica i to je istina ali baš zato što je sitnica trebalo bi biti moguće u sekundi to podesiti po vlastitim željama. Ne razumijem zašto baš toliko inzistiraju na tim ikonama sa lijeve strane… :-/

 6. JH-IM napisao:

  Unity Tweak Tool-Window Controls.

 7. JH-IM napisao:

  Kontrole na lijevo imaju smisla radi integriranja full screen programa u panel pošto su indikatori na desnoj strani. Tako se dobije više prostora na ekranu, treba malo navikavanja.

 8. vlado napisao:

  Isprobao sam većinu distri iz svijeta Linux- a, ali ubuntu je definitivno najbolji.

  • Branko napisao:

   Dobro ajde, sad baš da je najbolji, to ne možeš reći. To je tvoje subjektivno mišljenje. Ima puno dobrih distri. Svaka je dobra za nešto. To je sve individualno. Nekom paše jedna, nekom druga. 😉

   • lutherus napisao:

    Najbolja distra je ona koja ti radi i koja ima sve pakete koji ti trebaju za tvoj normalni radi. Ostalo su sve prepucavanja ko ima većeg ( fiću ) .

    • hrx napisao:

     upravo to. najčešće idem s ubuntu, jer je lakše ići uz glavnu struju, radi mi acestream, sopcast .. jer volim gledat nogometne utakmice vikendom, radi mi coolterm i još neke stvari koji čim malo skreneš i do minta npr. već se moraš izbavljat iz dependency labirinta. to mi je najveća mana linuxa.

 9. linux2008 napisao:

  Isprobao sam novi ubuntu i sve mi je super, ali jedini problem koji imam je kad se ulogiram u bilo koji mail choromium se obori, ostali browseri normalno otvaraju mail, stvarno ne razumjem u cemu je problem, ako netko zna bio bih zahvala.

 10. pribon napisao:

  Branko@ ti Ubuntu samo sto odlikovanje ne dade. Nije bas tako kako opisujes ovu distru. Ima puno problema, u radu sa ovom distrom, na Toshiba Satellite L875D-S7332 a jedan od njih je ovaj http://www.unixmen.com/system-program-problem-detected-fix-remove-ubuntu/ koji ne mogu da resim. Zatim, kad izvrsim restart ne mogu da udjem u sistem pa je potrebno da uradim ponovni restart. Osim toga, desava mi se da ne mogu da unosim tekst (tj. da kucam na browser) …

  • Dario napisao:

   Meni tvoji opisani problemi prije vuku na hardverski nego na softverski problem.

  • Branko napisao:

   A gledaj. Meni se Ubuntu tako ponaša na mom računalu. Na tvom očito drugačije.
   Da sam imao problema bi ih naveo.
   Ali zato imate mogućnost komentiranja i tu možete navesti probleme koje imate kako bi ljude koji čitaju mogli upozoriti na eventualne buduće nevolje.

 11. Petar napisao:

  Kad sam poceo sa GNU/Linux distrama isprobavao sam sve “zahtjevnije distre za napredne korisnike” jer mi je bilo zabavno tjednima poštelavati Slackware, Gentoo. Onda sam se prebacio na Fedoru. U zadnje mi se vrijeme uopce neda komplicirati pa stavim Mint ili Ubuntu jer već prilikom instalacije dobijem sve sto prosječnom korisniku potrebno. Dosta osnovnih programa +svi codeci. Instaliraj i vozi. Ubuntu verzije 12.xx i 13.xx sam zamjenio sa Mintom, ali od 14.04 opet radje stavim ubuntu. Ova ver je vec na testnoj masini i djeluje ispolirano.

 12. Kreso napisao:

  nisam probao, trenutno sam na brodu i download mogucnosti su mi jako male, ali evo nalazim po netu i drukcija misljenja
  http://dedoimedo.com/computers/ubuntu-utopic.html

 13. Hrx napisao:

  dedoimedo daje 0/10, jer nije mogao napraviti screenshot na live session, što se kasnije ustanovilo da ne ide ni na ostalim. valjda do Xorga. drugi bug je nemogućnost formatiranja kod instalera. ništa što gparted ne može riješit. po meni 14.04 Ubuntu najbolje od Linuxa do sada.

 14. Dado napisao:

  Vrtio sam Ubuntu 14.04 jedno dva mjeseca..odlična distra, samo, meni je onaj dash još uvijek odraz one “što jednostavno kad može komplikovano”..ali to je moje (subjektivno) razmišljanje..sreća ima side panel pa na njega ne moram često ni ulaziti…

 15. hrx napisao:

  Pa dash je obični alt-F2 na svakoj distri

 16. sasa napisao:

  Iskreno, Ubuntu sam zamrzeo kad je prosao na uniti sa verzijom 11.04. Nasao sam sebe u Linux Mintu, i nemam nameru vise da ga menjam. Mada sada kada citam nove recenzije pozelim da se ponovo vratim na Ubuntu. To ti je klasicno linux prokletstvo… stalno izlazi nesto novo, i vuce te da ga isprobas .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.