AMD pruža i open source podršku za UVD video

Prije nekoliko dana, AMD je izbacio kod koji je otkrio tajnu njihova Unified Video Decodera na modernim Radeon HD grafičkim karticama. Ovo pruža priliku open-source upravljačkim programima otvorenog koda da iskoriste prednosti hardverski ubrzanog video dekodiranja.

Odavno su korisnici open-source upravljačkih programa priželjkivali imati ovu podršku te ju koristiti zajedno s OpenGL enkodiranjem no, nažalost, nije bila dostupna. Godinama nakon što je UVD stigao s tadašnjim ATI Radeon karticama, napokon je dostupan i za open-source upravljačke programe. Službeno objašnjenje dosadašnjeg ne podržavanja je kako bi to ugrozilo Digital Rights Management njihova Catalyst drivera.

No, kako je pred par mjeseci AMD najavio okretanje prema Linux platformi, bilo je pitanje vremena kad će krenuti sa otvaranjem upravljačkih programa. Naravno, u najboljem financijskom interesu AMD-a bilo je okrenuti se većem (Windows) tržištu koje je ionako blagonaklono zatvorenim i vlasničkim aplikacijama kao i DRM-om dijeljenim video sadržajima. U takvim uvjetima bilo je teško dobiti adekvatnu podršku za open-source upravljačke programe. No, vremena se mijenjaju, prioriteti se mijenjaju, a AMD se sve više okreće i otvara ka open-source tržištu.

AMD-UVD

Same glasnie oko ovoga postavio je sam AMD još prošle godine najavom za Phoronix dok je, prije nekoliko dana, Michael Larabel na svom Twitter profilu napisao sljedeće:

Iako se ovo čini kao nestvarno, 3. travnja u ranim jutarnjim satima Alex Deutcher iz AMD-a je ekskluzivno za Phoronix objavio da je kod objavljen i pušten u open-source. UVD podrška bit će implementirana jednako kao i na Windows operacijskim sustavima za grafičke kartice serije 4000 i novije. Efektivno, to je UDV2 kompatibilan hardver i noviji. Podrške za grafičke kartice serija 2000 i 3000 neće biti kako one više nisu službeno podržane.

Također, AMD će odsad primarno doprinositi razvoju Mesa Radeon 3DGallium drivera te razvoju kernel DRM drivera.

Sve u svemu, ovo je veliki tjedan u Linux svijetu prožet mnoštvom odličnih vijesti i odličnih prilika.

Sam kod možete vidjeti i preuzeti s lists.freedesktop.org dok patch za Gallium driver možete preuzeti ovdje, a od strane kernela bit će službeno od 3. 10.

DORS/CLUC 2013

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (7 votes cast)
AMD pruža i open source podršku za UVD video, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

You may also like...

4 komentara

 1. americhanac napisao:

  aleluja!

 2. Milan napisao:

  Dobro to i nije neko otvaranje koda, UVD bits se nalaze zapravo u ogromnom firmveru. Što i nije baš lepo, ali je po AMDu jedini legalni način za njih da se tehnoligija donese u
  opensorce radeon drajver. Znači i nije najbolje rešenje i nije UVD opensource, ali je na kraju kako god ipak bolje po korisnike.

  • kirlenko napisao:

   Sad si me zbunio. Dobijamo li mi bolju podršku i hardware renderning na Radeon grafama ili AMD samo otvara ono što je već bilo u kernelu?

   • Milan napisao:

    I ti si mene zbunio, thread je UVDu, a UVD nema veze sa GPU renderingom, nego sa video dekodingom.

    Sa ovim nema specifikacija niti koda, već se dobija firmver blob (najbitniji “kod” je zatvoren u njemu), a na opensource infrastrukturi oko iskorišćenja toga se trenutno radi.

    Rezultat svega toga će biti rasterćenje CPU i GPU jedinice u poslovima video dekodinga koja se ovim prebacuje na UVD jedinicu i to je sve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.