Arch Linux + ThinkPad = Bingo

Tijekom zadnjih 10 godina mog linuxarenja prošlo mi je kroz prste svakakvog hardveraja: laptopa, stolnih računala, kojekakvih kanti sa slabim komponentama. Uvijek sam birao najsiromašnije distribucije s još siromašnijim korisničkim sučeljem. Uglavnom je to bio XFCE. Ne žalim se – koliko para, toliko muzike – ali sad me već pomalo ubija HDD i njegova “brzina”. Dva puta je crkavao, pa sam ga mijenjao. Srećom, imao sam backup pa to nije bio značajan problem, ali “novi” hard nije bio ništa brži. Eksperimentirao sam i s dodavanjem RAM-a, ali nula bodova.

Moj desetogodišnjak sazrio je za mirovinu i iz drugih razloga. Proživio je nekoliko nesreća, uključujući i jednu pod utjecajem alkohola (prolila se piva po tipkovnici) i nikada više nisam uspio sve tipke dovesti u funkciju. Nadalje, kao prvi laptop nebrojeno puta je bio podvrgnut instalaciji kojekakvih distri od strane totalnog nooba. Pridodajmo još moje vječito prčkanje po terminalu i postavkama BIOS-a, OS-a i svih mogućih aplikacija, i zaključak se nameće sam od sebe.

Vrijeme je konačno nabaviti pravi stroj.

Prvi susret s ThinkPadom

Listajući naš forum, naletjeh na temu “ThinkPad”, a zatim na usporedbe HDD-a i SSD-a. To je bio onaj ključni trenutak kad sam odlučio nabaviti jedan takav stroj. U mom slučaju radilo se o rabljenom prijenosniku, ali za mene je to novi stroj. Dobro očuvan, s malo “prijeđenih kilometara” i jednom novinom koja me je ugodno iznenadila: TrackPoint. Crveni gumb u sredini tipkovnice i još tri ispod njega, za koje je kolegi trebalo dugo da mi objasni čemu služe. Zahvaljujući tom crvenom gumbu, pomalo treniram pisanje ne skidajući ruke s tipkovnice. Lijeva tipka=lijevi palac, desna tipka= desni palac, a srednja tipka po izboru. Trebat će mi vremena da uvježbam novog miša, ali već mi se sviđa.

Najvažnija novost koja mi je odmah pri pokretanju postala očita jest brzina SSD-a. Razlika između HDD-a i SSD-a je nebo i zemlja. KDE Plasma i nekoliko otvorenih browser tabova plus par aplikacija pokrenutih istovremeno ne usporavaju disk. Skidam kapu Lenovu i zbog odlične korisničke podrške. Uz laptop sam dobio opširan priručnik “Hardware Maintenance Manual” u PDF-u na 124 stranice.

Arch Linux – moj default

Arch Linux je odmah legao na ThinkPad kao mlada prve bračne noći. Uredno ubacujem svoj USB stick s Arch ISO slikom i krećem s instalacijom. Za dvadesetak minuta moj omiljeni Arch vrti KDE Plasmu – sučelje koje nisam mogao ni u snu pokrenuti s HDD-a.

O samoj instalaciji ne bih mnogo duljio. Uz Cooleechevu skriptu, to je pjesma. Nakon preuzimanja najnovije ISO slike, stavljam ju na USB stick dd naredbom. Pritisni F12, pokreni s USB-a, i bootaj Arch Linux…

$ loadkeys croat
$ wget is.gd/ALISsh
$ sh ALISsh

…dalje samo slijedim upute, toliko puta već viđeno. E, sad, možda samo umišljam ili sam previše pristran, ali skripta by Cooleech se puno brže odvrti na Lenovo stroju nego na bilo kojoj od svih mašina koje sam ranije imao. Ovaj put čak nisam bio spojen žicom, nego sam prije pokretanja skripte pokrenuo wifi-menu i spojio se bežično. Instalacija je prošla uredno, što se ne bi moglo reći za moje prijašnje pokušaje.

Nema više “sudo pacman -S gimp”

Arch Linux nema baš mnogo predinstaliranih aplikacija kao što to ima Ubuntu, pa sam morao ručno dodati svoje omiljene. Među prvima je bio Gimp. Kao okorjeli Archer, već sam naučio praviti i aliase. Dodajem par redova u .bashrc i lupam samo “i gimp”. Brzinom munje se instalira, a još brže podiže. Opet jašemo zajedno, ali sada u galopu.

Usput slušam savjet ekipe i instaliram Brave preglednik baziran na Chromiumu. Sad sam još brži. Tabovi u njemu otvaraju se instantno. Video radi bez trzanja u punoj rezoluciji. Slike u “težim” aplikacijama također otvara odmah, iako zbog nostalgije još uvijek radije koristim Mirage.

Windowsi u svijetu Arch Linuxa

Ljudi obično instaliraju Linux uz Windowse, ali kod mene je uvijek naopako.

Baterija na mom ThinkPadu T530 je u odličnom stanju, ali sam ipak imao želju produljiti joj vijek ako je ikako moguće. Forumski kolega Bertone savjetovao mi je da instaliram Vantage – alat za održavanje sustava dostupan na službenoj Lenovo stranici. Čini se kao zgodna stvar, a navodno ima brdo opcija za poboljšanje hardvera i kalibraciju baterije. Moguće je ograničiti kapacitet punjenja tako da ne prepunjava bateriju, a ima i još nekih opcija koje nisam stigao pregledati.

Tako sam krenuo u AUR tražiti Vantage, kad ono – nema. Yay vantage, ništa. Zovem pomoć, a kolega sa smješkom odgovara da to moram instalirati na Windowse. Koje mrtve Windowse, pa znaš da vrtim Arch!

Sreća u nesreći: uz ThinkPad mi je došao ključ za legalnu instalaciju Windowsa. Hajde, rekoh, kad ste već tu, idem probati. Postupak je gotovo isti kao za instalaciju Linuxa. Skineš ISO, snimiš ga na stick, F12, boot from USB i dalje je sve slikovnica. Naravno da je bilo problema, jer moj OS ne podržava alat za izradu instalacijskog medija. Na kraju ipak uz pomoć dd “bacam” Windows ISO sliku na USB.

Instaliram Windowse (prvi put u životu, kunem se) i nakon instalacije, gle čuda, podigli su se u punom sjaju. Ali gdje je moj Arch? Vrištim! Tijekom instalacije Windowsa odabrao sam da iskoriste slobodni prostor na disku, a Arch je trebao ostati netaknut na /dev/sda1. Kolege priskaču u pomoć i savjetuju da instaliram GRUB jer su vražji Windowsi preuzeli boot menu. OK. Umećem svoj live Arch USB u utor i pokušavam s F12, ali onaj prepredeni fast boot mi ne da ni blizu. Prozori se podižu nemilosrdno.

Odlučujem probati u BIOS-u isključiti fast boot, ali F1 ne reagira. Došlo mi je da ih deinstaliram istom brzinom kojom sam ih instalirao.

Nakon malo googlanja u Edgeu (bivši legendarni Internet Explorer), saznajem da se fast boot gasi u samim Windowsima kroz opcije podešavanja sustava. Odmah mi je lakše. Odradim to, dižem live Arch i nakon samo par sati uspijevam instalirati GRUB. Moram zahvaliti na pomoći Cooleechu – imaš konjske živce.

Na kraju to ovako izgleda:

[/home/vlado]$ lsblk
NAME   MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda      8:0    0 223.6G  0 disk
├─sda1   8:1    0    28G  0 part /
├─sda2   8:2    0   579M  0 part
└─sda3   8:3    0 195.1G  0 part
sdb      8:16   1   7.5G  0 disk
└─sdb1   8:17   1   7.5G  0 part /run/media/vlado/8097-100B
sr0     11:0    1  1024M  0 rom 

Dakle, boot sada traje desetak sekundi. Arch se podigne nešto brže od Windowsa 10 i ostaje moj broj 1 na novom ThinkPadu. Sve u svemu, Lenovo ThinkPad T530 ima veliku šansu za proći prijemni ispit kod mene, iako moji testovi nisu baš nježni. Svim dosadašnjim strojevima sam dušu vadio svojim debelim prstima, ali nadam se da ovoga neću uspjeti uništiti. Možda ono “T” u imenu znači “Tenk”.
Dok vani prijete virusi, najbolje je ostati doma uz Arch Linux, Lenovo ThinkPad te nešto poput GIMP-a. I naravno, uz Linux za sve forum.

You may also like...

9 komentara

 1. Cooleech napisao:

  Brav(e)o, Vl@do! ?

 2. dupin napisao:

  Pitko i poučno kao i uvijek.

 3. Dario napisao:

  Fino Vl@do,… nego zaboravio sam spomenuti uz coffe (jbg, ipak je tad još bilo zabranjeno piti coffe, mislim birtije su bile zatvorene 🙂 ) instaliraj TLP, upute i pojašnjenje je ovdje: https://linrunner.de/tlp/installation/arch.html

 4. Vl@do napisao:

  Tnx Dario, bit će onda stvarno trilogija. ?

 5. Shicy napisao:

  Naš Vl@do uvijek oduševljava 🙂

 6. roc1nante270 napisao:

  Odličan članak 😉

 7. codegun napisao:

  nedavno sam na Acer Spin 1 jedan najurio windoze i stavio Manjaro… odmah drugi stroj koji ne provodi 90% vremena u updatima i napkon radi.

 8. b4sh napisao:

  Super Vl@do ;))

 9. yorkin88@gmail.com napisao:

  Nije me predugo bilo, ali vidim da Vl@do još uvijek žari i pali Linux scenom. 😀