Emmabuntüs – Xubuntu u humanitarnom radu

Emmabuntüs je GNU/Linux distribucija bazirana na Xubuntuu i namijenjena instalaciji na starija računala koja se doniraju humanitarnim organizacijama. Ime distribucije dolazi od humanitarne zajednice Emmaüs za koju je prvotno bila i namijenjena. Za recenziju ove distribucije zamolili su nas njeni autori, izvorno s francuskog govornog područja.

O svojoj distribuciji, odnosno distribucijama autori kažu sljedeće:

Cilj je ovih distribucija jednostavnost, otvorenost i poštenost. One su rezultat humanitaraca koji su prigrlili slobodnu kulturu da bi zajedno napravili distribucije za sve.

Emmabuntüs uključuje sav potreban softver za brzo i jednostavno upoznavanje s GNU/Linuxom. Bazirana na Ubuntuu, ova distribucija uključuje i skriptu “Équitable” što znači “pošten”. Nužno je bilo naći kompromis kako bi se olakšalo korištenje za svakoga pa je zato uključen i poneki vlasnički softver, primjerice Skype. Za unaprijeđenu navigaciju dodan je Dock preko kojeg se može pristupiti uključenom softveru.

Distribuciju je recenzirao naš pouzdani recenzent i član Vl@do na sebi svojstven način…

Emabuntu-Gimp

Iz pouzdanih izvora doznajem da je izašla nova distribucija Linuxa, Emmabuntüs 2. Temeljena je na mojoj omiljenoj distribuciji — Xubuntuu 12.04, pa sam ju odlučio isprobati. Na službenoj stranici može se vidjeti da je namijenjena slabijim i starijim računalima (512 MB RAM-a) tako da je i ekološki prihvatljiva širem krugu korisnika.
Uhodanim postupkom skidam Emmabuntüs na tvrdi disk i dodajem ga u, sada još bogatiju, kolekciju na USB sticku. Pokrećem prvo live CD da bih provjerio kako vozi na mom hardveru.
Podiže se poznato sučelje Xfce, kodnog imena Emmabuntüs. Pri prijavi se nudi mogućnost izbora sučelja: Cairo-Dock, Xfce i Xubuntu. Zakon!

Emmabuntus_live1

Iako sam mogao Cairo-Dock instalirati i na svoj Xubuntu, ova me dobrodošlica toliko iznenadila da sam odmah odlučio instalirati Emmabuntüs pored mog Xubuntua (dual boot).
Slijedi standardna, dobro uhodana rutina jednog geeka početnika. F12, pokrećem “živu” distru sa USB-a i odmah biram Install.

Instalacija je trajala oko pola sata jer sam se borio s francuskim koji baš ne govorim tečno. Raspored tipkovnice u live modu također mi je bio čudan, a žurio sam da što prije vidim sve mogućnosti Emmabuntüsa. Konačno – kraj i ponovno pokretanje računala. Naravno, kod pokretanja biram Emmabuntüs.

Sve je već podešeno i početnik ne bi smio imati nikakvih problema s upotrebom nakon instalacije. Instaliran je i preglednik Chromium; vjerujem da ovdje imam sve što mi treba. Tko je god birao, izabrao je po mom ukusu jer upotrebljavam baš ove programe: LibreOffice, Thunderbird, Skype, Chromium, SMPlayer, VLC, Cheese, Multisystem, Ubuntu Tweak… U igrama je već SuperTuxKart, a Gimp je spreman za crtanje. Nedostaje mi jedino XBMC, ali nema frke, instalirat ću ga. Programi, koje sam u Xubuntuu morao naknadno instalirati, sad su već tu i ostaje mi samo malo podesiti sustav, odabrati pozadinu i to je to.

Emabuntus-011

Cairo-Dock je zakon i možda me malo vratio na početak mog druženja s Linuxom, ali nije to loše. Zar se ne bismo svi voljeli malo vratiti u djetinjstvo i igrati se sa starim igračkama?

Cairo

Zato želim zahvaliti ekipi koja radi na razvoju ove distre jer vidim da se trude udovoljiti nama običnim korisnicima. Još je važniji njihov cilj ― prilagoditi sustav starijim i slabijim računalima kojima se mogu koristiti baš svi. Nisam još pravi geek, iako za korištenje Emmabuntüsa ni ne moram to biti, i moje ocjene nemojte shvaćati ozbiljno, ali distra je baš po mom ukusu, upotrebljiva i simpatična. Što mogu, kad volim taj Xubuntu, volim Xfce, volim Linux! 😉

Emmabuntus

Emmabuntus-Izbornik

P.S. Ako ste uspjeli ovo pročitati, to znači da je Emmabuntüs obavio svoj prvi zadatak jer je sve što vidite napravio on uz moju malu pomoć.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 4.8/5 (20 votes cast)
Emmabuntüs - Xubuntu u humanitarnom radu, 4.8 out of 5 based on 20 ratings

You may also like...

11 komentara

 1. Z0K4 napisao:

  Bravo Vl@do, bravo Emmaüs 😀

 2. trzalica napisao:

  Super Vlado,svaka cast! Bas se iz svake tvoje recenzije osjeca koliko volis Linux i to je bas zakon stvar za ljude koji jos dvoje da li da prijedju na otvorene sustave.

  • bertone napisao:

   Sorry, @trzalica, htio sam Vl@di napisati kako mu je mini recenzija mrak i kad sam išao kliknuti na “odgovori” klinac mi trknuo lakat i opalio ti “palac dolje” za tvoj komentar 🙁

   .. Vl@do, tebi sam ionako dužan coffe ili nekaj drugo pa ak ti je sutra moj kvart usput, navrati da te potapšem po leđima za super mini-recenziju 🙂

   • drone napisao:

    I meni se jednom dogodilo, ali još luđe (neću ovdje opisati što jer bi zvučalo prilično nevjerojatno), a nitko me nije bio ni pipnuo. Ovdje bi na palac dolje trebalo dodati još onaj čuveni “Are you sure?” dijalog 🙂
    Evo, dao sam mu palac gore za kompenzaciju.

 3. trzalica napisao:

  @bertone – nema problema! 😉 Pozdrav nestašnom mališanu! 🙂
  Da li ste možda čuli za hardversku novost – Odroid U2, snažnija alternativa Raspberry Pi-u?
  http://www.efytimes.com/e1/fullnews.asp?edid=100323

 4. Bertone napisao:

  @Vl@do, ide i javna pohvala za članak zbog Latest Reviews na http://distrowatch.com/ ,.. neka ljudi znaju 🙂

 5. Alan napisao:

  Zar nije moguće izabrati Engleski prilikom instalacije?

  Hvala na recenziji.