5.847 pregleda

freeOpen.net – Nova društvena mreža namijenjena GNU/Linux korisnicima i developerima

11

Predstavljamo novu društvenu mrežu namijenjenu GNU/Linux korisnicima i developerima.

FreeOpen.net je nova društvena mreža, namijenjena prvenstveno GNU/Linux korisnicima i developerima, ali su dobrodošli i svi koji na bilo koji način podržavaju slobodan i otvoren softver. Osmišljena je tako da vam pruži potpunu slobodu prezentacije vaše distribucije (blog, video, komentari) te vam uz to omogući i laku pretragu, praćenje i povezivanje s ostalim članovima mreže.

freeOpen.net početna stranica

freeOpen.net početna stranica

 

FreeOpen.net je rođen iz potrebe, a ne kao puka slučajnost. Jednostavno, očito je da se u zadnje vrijeme distribucije i korisnici udaljavaju jedni od drugih zbog sve većeg broja jednih i drugih. Potrebno je sve distribucije, kao i korisnike, okupiti na jednom mjestu i dozvoliti im da se izraze kako bi se pokazala snaga slobodnog i otvorenog softvera. Na ovaj način bi se novom korisniku omogućio jednostavan pregled velikog broja distribucija na jednom mjestu. Isto tako, korisnik bi dobio uvid i u razne forume, portale i blogove koji se bave slobodnim i otvorenim softverom.

Prikaz distribucija

Prikaz distribucija

 

freeopennet-Sabayon

Prikaz distribucije – Sabayon 10

 

Na freeOpen.netu postoji širok spektar zanimljivih i korisnih funkcija za članove, od postavljanja tekstova, linkova, preko video sadržaja pa sve do chata. Tekstovi ili video linkovi bi trebali direktno odražavati stav razvojnog tima ili korisnika vezan za određenu distribuciju. Najbolji doprinos zajednici je napisati originalan tekst, ali ako već imate vlastite tekstove na nekim drugim stranicama, slobodno ih kopirajte u potpunosti (sa slikama i linkovima). Dozvoljeni su gotovo svi oblici reklamiranja distribucija, portala i foruma ako se na taj način aktivno doprinosi širenju slobodnog softvera. Uz svako predstavljanje distribucije na stranici postoji i download link distribucije o kojoj se radi (i ovo je jedno od osnovnih pravila prilikom predstavljanja distribucije).

Korisnički profil

Korisnički profil

 

Ukratko, cijeli sadržaj mreže održavaju sami članovi koji su podijeljeni u dvije grupe: User i Active User. Da pojasnimo: User je krajnji korisnik neke od širokog spektra distribucija, ni na koji način aktivno ne sudjeluje u razvoju, ali voli prokomentirati, s vremena na vrijeme napisati koji post ili jednostavno testirati nove distribucije i biti u tijeku. S druge strane, Active User je predstavnik neke distribucije ili korisnik koji aktivno sudjeluje u razvoju i prezentaciji određene distribucije. Također, u ovu grupu spadaju svi koji na bilo koji način aktivno pridonose širenju slobodnog softvera (portali, forumi, blogovi). Zasad se svaki član može registrirati kao User ili Active User. Jednom kad mreža prijeđe u radnu fazu, to više neće biti moguće, jer će Active User to morati zaista i biti. Naravno, ako se neki korisnik pozitivno istakne, automatski će biti prebačen u Active User grupu.
Tekstovi, video i download distribucija bit će uvijek dostupni i neregistriranim posjetiteljima.

Trenutačno se freeOpen.net nalazi u beta fazi razvoja (uskoro bi trebao prijeći u beta2). Svaki prijedlog, komentar i/ili kritika su dobrodošli. 🙂

Molimo sve koji su u mogućnosti da se registriraju. Također, ako imate svoje distribucije, tekstove ili kanale na YouTubeu bit ćemo vam zahvalni ako ih postavite i na freeOpen.net (napomena: tekstovi moraju biti na engleskom jeziku).

 

Autor: Zlatko

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (12 votes cast)
freeOpen.net - Nova društvena mreža namijenjena GNU/Linux korisnicima i developerima, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

11 komentara

 1. 4ndY napisao:

  Jel i sam softver koji pogoni tu društvenu mrežu slobodan (dostupan kod i to)? Pitam jer ne mogu naći ništa na samom sajtu…

  Vidim da codologic koji se koristi nažalost to nije 🙁

 2. Zlatko napisao:

  Na žalost u pravu si što se tiče codologic, on jeste besplatan, ali je zabranjeno njegovo daljnje redistribuiranje, kao i uklanjanje njihovih linkova bez njihove saglasnosti.
  Sajt inače pokreće joomla! .

  • 4ndY napisao:

   Aha, Joomla – super 🙂

  • Ivan napisao:

   Moje osobno mišljenje je da si odabrao krivi alat za taj posao, to ćeš vidjeti kad dođe više korisnika… Za nešto što bi u budućnosti trebalo imati hrpu korisnika uvijek su najbolja custom rješenja, ali dobro napravljena custom rješenja…

   • Zlatko napisao:

    Ovo za više korisnika govoriš iz iskustva ili? (zaista me zanima sad)

    • Ivan napisao:

     Recimo da ćeš s Joomlom imat više problema s optimiziranjem nego da imaš neko svoje rješenje (uz pretpostavku da si dobar programer). Nikad nisam previše volio joomlu, možda je to samo moje subjektivno mišljenje, ali wordpress je daleko bolji u tom području, no opet nedovoljno dobar… Samo kažem, da ja nešto tako radim sam, vjerojatno bi se odlučio napraviti nešto from scratch:

     1. možeš proširiti kako hoćeš (lakše)
     2. veća mogućnost optimizacije
     3. sigurnosni propusti su u tvojoj kontroli, znaći ne čekaš na joomline updatee, jer vjerojatno si se i sam susreo s brdom defaceanih cms-ova , što možda i nije u potpunosti njihova krivnja, već krivnja third party pluginova itd.

     opet na drugu ruku, kad ideš s gotovim rješenjem prednosti su:

     1. nemoraš znati programirati.
     2. “zajednica radi za tebe”, znaći ne brineš kako ćeš popraviti određeni propust, već “update sam dođe”

     sve ovisi što konkretno radiš. Kažem još jednom, za ovaj tip projekta bih jA OSOBNO radio custom rješenje 🙂

     • ja napisao:

      ja sam za jedan veliki projekt probao custom rješenje jedne velike brlj mrlj programerske kuće na kraju sam dobio šit od proizvoda i prešao na joomlu. sada mi ju koristi 40ak tisuća registriranih članova i radi ko urica.

      nitko me ne može uvjerit da rješenje na kojemu rade 3 priučena programera radi bolje od rješenja na kojemu radi stotine programera diljem svijeta i neprestano ga nadograđuje i ažurira.

      najveće probleme na joomli izazivaju pluginovi i moduli jer su oni besplatni i slabo testirani najkritičniji ali te se stvari mogu rješavati custom rješenjima a čemu pogobu stvarati sve od nule kad imaš odličnu bazu s Joomlom koja uz nešto znanja i mašte može postati što god želiš.

      wordpress je uvijek bio i ostao običan blog.

      • Igor napisao:

       Ja bih takodjer prije Joomle odabrao WordPress, ali za nešto ozbiljnije pomislio svakako prvo na Drupal. ili kako je predlozeno na vlastito rjesenje.

       • Zlatko napisao:

        Ajde da razjasnimo misteriju. Dakle, joomle je u opticaju bilo prvo opencart (njegova osnova) da se preradi u ovakvo rešenje (pošto je zaista lagan i jako lako proširiv). Nakon toga je usledila joomla, ali kao neuspešno rešenje, posle toga je testiran u jedan navrat drupal, pa nakon toga wordpress, pa opet drupal (Community) koji nije hteod a radi kako valja iz nekih razloga … i kao krajnje resenje opet je bio povratak na joomlu, jer je pružala najveće mogućnosti i vec je imala bukvalno potpun kod za nesto ovakvo. Dakle, sad je na testiranju i za sad se ok pokazala, ali videćemo šta donosi vreme, ali po forumima i po iskustvima drugih korisnika, mislim da je ok resenje. A vlastito rešenje je preskup i preobiman posao. A u krajnjem slučaju, kad mreža zaživi, uvek može da se uradi i vlastito rešenje.

 3. Zlatko napisao:

  Voleo bih, ako neko zna ljude koji vode Nosonju, da ih kontaktira i da pretstave svoju distribuciju sa sve linkovima za download na freeopen.net-u , kao i ako postoje još neke lokalne (hrvatske, srpske, bosanske … ) distribucije da se prijave i da ih u potpunosit prestave,

Ostavi komentar

© 2017 Linux Za Sve. | Impressum | Sadržaj je licenciran pod CC-SA-3.0 ako nije drugačije naznačeno.
Proudly designed by Theme Junkie.