GNOME donosi vlastiti Software Center i druge zanimljivosti

Nedavno smo već pisali o brojnim novostima koje nam GNOME developeri pripremaju u nadolazećim izdanjima, a ovaj puta nastavljamo priču. Nismo mislili da imaju toliko toga u planu, ali nama ne smeta to, zar ne? Nadamo se samo da će sve to što prije ugledati svijetlo dana kako bismo mogli uživati u svim tim blagodatima što ranije.

Najzanimljivija vijest, zbog čega ju i stavljamo na prvo mjesto, je Gnomeov vlastiti Software Center. Ovaj centar softvera bi trebao biti temeljen na gnome-packagekitu, što bi značilo da će raditi na bilo kojoj distribuciji s Gnome sučeljem. Čudimo se što nitko ranije nije došao na ovakvu ideju – da napravi pristupačan i moderan Centar softvera kojega bi većina distribucija rado prihvatile kao zadani upravitelj paketima. Ovime bi se zasigurno smanjio jaz među ogromnim brojem distribucija, neovisno o tome da li u pozadini tog Centra softvera radi yum, apt, zypper ili neki drugi paketni upravitelj. Pa bacimo pogled na trenutni dizajn:

Gnome Software Center

 

Zajedno s Centrom Softvera dolazi i novi upravitelj nadogradnjama koji će korisnika, prema slikama, na jednostavan način obavijestiti koje pakete treba nadograditi i što svaki od njih donosi.

Pristupačniji upravitelj nadogradnjama

 

Također, moguće je da će se promjeniti i način na koji obavljamo nadogradnje, koje se trenutno na većini distribucija obavljaju tijekom pokrenute sesije. Ovo ponekad može biti kobno za sustav, jer instaliranje nadogradnji za važne biblioteke koje su potrebne nekim procesima kao što su gnome-session, sshd i sl. može uzrokovati havariju sustava kojega ćemo jako teško vratiti u prijašnje stanje. Pokušajte samo obaviti nadogradnju xulrunner paketa dok je pokrenut Firefox ili Thunderbird i shvatiti će te o čemu je riječ.

Gnome developeri planiraju promjeniti to i natjerati nas da ponovno pokrenemo računalo kod svake nadogradnje čime bi se bitno smanjila vjerojatnost od mogućeg kvara sustava. Ovo nas ipak podsjeća na nadograđivanje na Windows sustavima kojega moramo ponovno pokretati kod svake nadogradnje sustava, pa je izgledno da ćemo morati ponoviti onu staru: “Rugala se sova sjenici..”. Uglavnom, gnome-settings-daemon će surađivati s PackageKitom, i skinuti sve potrebne nadogradnje i pripremiti /var/lib/PackageKit/prepared-update datoteku za nadogradnju. Nakon toga dobivamo obavijest “Ponovno pokreni računalo i instaliraj nadogradnje”, i ukoliko na nju kliknemo pokreće se pkexec pk-trigger-offline-update koji kreira /system-update a sesija se ponovno pokreće. Kod sljedećeg pokretanja PackageKit priprema nadogradnju i instalira sve pakete, a nakon toga obavještava korisnika dali je nadogradnja uspjela ili ne.

Offline nadogradnja

 

Druga novost je uklanjanje kategorija za aplikacije. Naime, većina korisnika koristi tražilicu za pronalazak aplikacija i bilo čega drugoga tako da su kategorije zapravo beskorisne. Mnogo aplikacija također može ući u nekoliko kategorija što dovodi do nekonzistentnosti cijelog popisa.

 

Prema slici možemo zaključiti da ćemo dobiti gumb odn. start izbornik na lijevom docku kojim pokrećemo popis aplikacija, gubimo gornju traku kojom smo prebacivali između otvorenih prozora i popisa aplikacija, a tražilica se premješta na sredinu. Nekima će ovo imati smisla, dok vjerojatno postoji i onih kojima će ovo dodatno doprinjeti beskorisnosti sustava.

Zadnja novost možda neće biti zanimljiva običnim korisnicima, no developerima i onima koji stvaraju razne teme i artwork za Gnome sigurno hoće. Gnome 3.4 je donio brojna poboljšanja vezana uz CSS, od kojih su najzanimljivije podrška za većinu značajki CSS3 pozadina i okvira, podrška za linearne gradijente te dugo očekivana podrška za postavljanje drugačije teme za neaktivni prozor. Gnome 3.6 najvjerojatnije donosi CSS animacije i tranzicije zbog čega će GNOME izgledati još više cool nego što je bio do sada. Pogledajte primjer na slici (kliknite na sliku za pokretanje GIF-a):

 

Osim toga, očekuje nas i podrška za višestruke slojeve pozadine. Drugim riječima, gdje smo prije mogli postaviti samo gradijent ili punu boju, sada možemo postaviti neograničen broj slika i uzoraka. Ako ovo kombiniramo s drugim CSS3 svojstvima mogućnosti su neograničene. Pogledajte na videozapisu kako to izgleda:

 

Prilično impresivno, zar ne? S nestrpljenjem očekujemo sve ove novosti, a nadamo se da će ih uskoro biti još.

 

Reference: http://worldofgnome.org/, http://worldofgnome.org/2, http://gnome.org/

Autor: Mario T.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

8 komentara

 1. Ante Primorac napisao:

  Sad tek kontam da zapravo od gnome-a oni prave kao internet browser, ako uvrste sve značajke CSS3 onda compiz se može zaboraviti, sve animacije se mogu raditi preko CSS3

  • Daniel4m napisao:

   Oko compiza si vjer. u pravu a sto se tice internet browsera, pa to je cilj svima u buducnosti da se vise orjentisu ka internetu. Kako god oni mjenjaju koncept, a na nama da se prilagodimo.

 2. kepica napisao:

  Ne mogu pisati objektivno o ovoj temi jer obožavam GNOME. Toliko ga volim da sam mu spreman progledati kroz prste. Pročitao sam i Linusov (negativni) komentar koji si naveo kao link u tekstu, i bio mi je simpatičan, jer je naprosto potvrdio kako je sve vrlo jednostavno podesiti preko ekstenzija. Web stranica GNOME ekstenzija je nešto izuzetno i zaslužuje puno pohvala i poticaja svih GNOME korisnika da tamo zavire, pa i više od toga – da počnu sami pisati tvoje ekstenzije za GNOME ljusku. Što ćemo dobiti out-of-box od nove verzije GNOME ljuske je zanemarivo, dokle god postoji ogromna armija obožavatelja i korisnika, spremnih sudjelovati u razvoju na bilo koji način: preko umjetničkog dizajna desktop tema, ili pisanjem skripti za postavljanje nekog gumba u neki panel. Živio naredbeni redak, bože daj nam više GNOME shell ekstenzija ! 🙂

 3. Big Muzzy napisao:

  Gnome prerasta u novi OS 🙂

 4. NMojovic napisao:

  Odlično i što se tiče toga da gnome prerasta u novi OS nemam ništa protiv toga čak naprotiv, voleo bih da svi DE-ovi naprave svoje showcase distroe:D

 5. Bruno_AFK napisao:

  tvrdnje da gnome prelazi u os… pa well to više manje budu svi prerasli u to jer što je ubuntu prije bio… gnome s dodanim programima 🙂 i ok s vremenom su dolazile neke sitnice

  korištenjem css-aa pokušava se olakšati neke stvari to ne znači da gnome bude online već nešto sl je koristio webOS isto tako i windows 8 za metro sučelje omogućuje kreiranje aplikacija s web tehnologijama… svi to rade i to je budućnost…

  ideja oko softver centra mi je ok, ali ne kužim zašto pobogu stavljaju ikonu više u dock s lijeve strane kada je ionako premal tj na manjim zaslonima kada staviš dosta ikona one jedva budu vidljive (ili pak pokreneš više programa)

  i isto tako i dalje ne razumijem zašto ljudi toliko mrze gnome 3 (shell) 😀

 6. Danijel napisao:

  Znam da je off-topic ali morate ovo vidjeti 🙂 obratite pozornost na 2:00 – 2:08

  http://www.youtube.com/watch?v=njos57IJf-0

  Meni je gnome shell sasvim OK. Vizualno mi je puno dotjeraniji i ispoliraniji nego unity. Sve je to stvar navike i ukusa pojedinca, barem je to moje mišljenje. Bar ima na biranje pa neka si svatko izabere što mu najviše odgovara.

  Pozz!

 7. vlado napisao:

  Nigdje ne vidim upute kako skinuti “GNOME software center”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.