Linus Torvalds je dobitnik Millennium Technology nagrade za 2012. godinu

Millennium Technology je nagrada koju dodjeljuje Finska Akademija Znanosti za tehnološke inovacije koje posebno unaprijeđuju kvalitetu ljudskog života. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine, a osim priznanja zasluga, uz nagradu ide i 1,3 milijuna dolara.

Ove godine nagradu su zasluženo dobili Linus Torvalds za svoj rad na Linuxu, te Dr. Shinya Yamanaka za svoj rad na dobivanju matičnih stanica.

U intervjuu nakon dodjele nagrada Linus je bio jako skroman i naveo da nije neki veliki vizionar. Iako je ideja važna, navodi da je najvažnija ustrajnost da se ideja provede u stvarnost. Naveo je da se uspjeh Linuxa nije dogodio odjednom, već da je za to bilo potrebno mnogo malih koraka.

Pogledajte službeni intervju:

 

Možemo reći da je Linus sasvim zasluženo dobio tu nagradu. Kao što znamo, on je odgovoran za stvaranje Linux kernela. Linus i dalje sudjeluje u razvoju, iako je već dugo razvoj kernela ozbiljan posao u kojem sudjeluju kompanije poput Red Hata i IBM-a, zajedno s tisućama pojedinačnih developera. Linux je zaslužan za velik dio današnje tehnologije i svijet kojeg danas poznajemo bi izgledao dramatično drugačije da se Linux nije nikada pojavio. Moramo napomenuti da je u cijeloj priči značajnu ulogu imala i Linusova odluka da od početka razvija Linux kao slobodan softver.

Većina web servera na internetu je pogonjeno Linuxom, gotovo sva superračunala koriste Linux, gotovo svi složeniji elektronički uređaji također imaju Linux iako je većina njihovih korisnika potpuno nesvjesna te činjenice, a moramo napomenuti i da je Linux jezgra operativnog sustava Android.

Osim očite tehnološke vrijednosti, uz Linux stoji i čitava filozofija slobodnog softvera i slobodne razmjene i unaprijeđivanja ideja i tehnologija. U današnje vrijeme smiješnih patenata i sudskih sporova koji koče inovacije i slobodan razvoj ideja, Linux pokazuje kako postoje i drugi modeli razvoja, a tvrtke poput Red Hata dokazuju da slobodan softver može biti financijski jako dobro isplativ.

Linusu čestitamo na zasluženoj nagradi a nama svima želimo da Linux dobije i svoje zasluženo mjesto na desktop računalima!

Završavamo videom Linux fundacije koji najbolje pokazuje pravu vrijednost Linuxa:

 

Izvor:The Register

Autor:Branko S.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

3 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.