Linux Mint 17 Cinnamon: Idealan izbor za početnike i obične korisnike

U posljednje vrijeme sam se pomalo umorio od isprobavanja raznih distri. Prije mi je bilo zanimljivo isprobati nešto novo, nešto drugačije. Već nekoliko godina zaobilazim mainstream i koristim nešto alternativnije stvari. PCLOS, Fedora, Sabayon, LMDE, openSUSE, a u posljednje vrijeme i Manjaro. Nije to loše. Svašta se nauči u tom “šaranju”.

Ne mogu se potužiti svojim Manjarom. Više od godinu i pol mi vjerno služi kao glavna distra na mom računalu. Ipak, nagomilalo se grešaka i sve je malo sporije nego prije. Možda bi se to dalo srediti s malo googlanja i krpanja sustava uz pomoć Arch ekipe s foruma, ali ću mu ipak dati mira. Još uvijek je tu na računalu i redovno se održava, no mislim da ću na neko vrijeme predahnuti od njega.

Ono što mi je najviše falilo iz davnih dana korištenja Ubuntua je sigurnost deb sustava i APT-a. Na drugim distrama društvo su mi često pravili kompliciraniji i manje sposobni package manageri, egzotični repozitoriji za instalaciju manje poznatih programa, povremeni izleti u kompajliranje, zavisnosti koje nedostaju, nadogradnje koje zahtijevaju pažljivo čitanje i povremeno googlanje da bi se riješili iznenadni problemi. S debianoidima su stvari drugačije radile. Najčešće se dodao repo, ili potražio i instalirao .deb paket koji je uvijek bio dostupan na netu. Ništa lakše.

Došlo je vrijeme da se malo smirim i vratim u mainstream.

Budući da nisam baš ljubitelj Unityja, odlučio sam najprije isprobati Linux Mint. Mint 17 je idealan izbor za ljude koji žele što manje administrirati svoje računalo, a što više ga koristiti. Već je proteklo prilično vremena od kada je izašao i najvjerojatnije su svi veći bugovi ispeglani. Oprostit će mi kolege Linuxaši što ovaj put nisam odabrao LMDE. Kao što sam rekao, sada igram na sigurno. Odabir je pao na klasični Mint s Cinnamon desktopom.

Dakle, evo mog iskustva nakon dva tjedna druženja s najnovijim Mintom.

Linux Mint 17 Cinnamon Live
Linux Mint 17 Cinnamon Live

 

Instalacija

Ne znam što tu više napisati. Mintov installer je u velikoj mjeri preuzet od bazne distre Ubuntua (što mu nikako nije minus; upravo suprotno) i jako je jednostavan i logičan. Teško da ćete u bilo čemu pogriješiti. Svi koraci su smisleni i lijepo objašnjeni. Poteškoća ne bi trebao imati ni netko tko prvi put instalira Linux na svoje računalo. Čak će mu i podešavanje dual boota biti jednostavno.

Ostavljam galeriju slika koja najbolje opisuje sve korake instalacije, pa pogledajte ako vas zanima.

(Ne zamjerite na većoj galeriji. Početnicima ona može poslužiti kao vodič za instalaciju.)

 

Cinnamon

Odlučio sam se za Cinnamon desktop jer sam, malo za promjenu, nakon XFCE-a htio koristiti neko modernije okruženje. Gnome Shell na openSUSE-u mi se jako svidio, ali Mint na Gnome bazi koristi Cinnamon. Budući da se radi o Mintovom zaštitnom znaku koji je nakon nekoliko godina razvoja postao jako ispoliran, Cinnamon je logičan izbor.

Dobro došli u Linux Mint!
Dobro došli u Linux Mint!

 

Na Cinnamon će se svi lako priviknuti. Klasično, pomalo windowsoliko sučelje bez problema će koristiti i netko tko nikad nije čuo za Linux. Sve je na pravom mjestu, nema eksperimentiranja, a tek kad malo zagrebemo ispod površine shvatit ćemo koliko je u to “obično” sučelje ubačeno optimizacije i malih detalja koji olakšavaju rad.

Mint 17 - Qiana nakon instalacije
Mint 17 – Qiana nakon instalacije

 

Cinnamonov izbornik je izvrsno složen. Nudi vam klasični izbornik programa po kategorijama, polje za pretragu koje u djeliću sekunde pronalazi željeni program, polje za najkorištenije programe te gumbe za gašenje računala i upravljanje korisničkim računima. Sve je dostupno klikom miša, ili tipkom Super za one koji više vole tipkovnicom upravljati svojim računalom. Ovdje se vidi evolucija Mintovog izbornika koji je bio zaštitni znak Minta još u doba starog Gnoma dvojke.

Cinnamonov meni. Sve što vam treba nalazi se tu.
Cinnamonov meni. Sve što vam treba nalazi se tu.

 

Panel se jednostavno konfigurira prelaskom u “edit” način rada, a za one koji vole dodati svoje appletse na panel, dostupan je relativno dobar izbor online i to direktno iz alata za konfiguraciju. Nažalost, neki od tih dodataka ne rade, ali ja sam uspio pronaći sve što mi je potrebno. Ako vam neki applet ne radi, najčešće postoji hrpa zamjenskih za preuzimanje s neta.

Gužva na mom panelu. Možda nije najljepše, ali je funkcionalno. ;)
Gužva na mom panelu. Možda nije najljepše, ali je funkcionalno. 😉

 

Nešto je skromniji izbor deskletsa, kako se na Cinnamonu nazivaju ovi mali programi za radnu površinu. Nadam se da će se tijekom narednih mjeseci taj broj povećati. Nećemo ovo bilježiti kao veliki minus – ipak su deskletsi na Cinnamonu prisutni tek nekoliko mjeseci. Meni osobno ne nedostaju. Najčešće koristim samo sat, a onima koji žele neku egzotičniju konfiguraciju ostaje Conky koji se može natjerati na sve.

Od deskletsa koristim samo sat.
Od deskletsa koristim samo sat.

 

Mint dolazi sa samo tri teme. Taj izbor će biti dovoljan samo najnezahtjevnijim korisnicima, ali kao i za sve ostalo, postoji bogat online katalog koji će sasvim sigurno zadovoljiti sve ljubitelje prilagođavanja desktopa.

Isto tako, i pozadinskih slika je tek nekoliko. Nisu loše, a na internetu ih ionako ima beskonačno mnogo pa si možete birati do mile volje.

Sve u svemu, estetski i funkcionalno, Cinnamon je jedno od najboljih radnih okruženja na Linuxu, a može se bez problema nositi s konkurencijom s drugih operativnih sustava.

 

Predinstalirani programi

Ovo je jedna od osobina Minta koju će cijeniti početnici. Gotovo sve što vam treba imate na računalu odmah nakon instalacije. Nije potrebno ništa dodatno instalirati.

  • Multimedija? Za filmove imate VLC i Totem. Za muziku Banshee. I naravno, svi potrebni kodeci su predinstalirani.
  • Dokumenti? Naravno, LibreOffice će se pobrinuti za to.
  • Uređivanje i pregledavanje fotografija? gThumb i Image Viewer poslužit će za pregledavanje, a Gimp za uređivanje.
  • Internet? Firefox, Thunderbird, Pidgin i Transmision pokrivaju gotovo sve što će vam trebati. Flash i Java su već predinstalirani.

Iako postoje i bolje zamjene za neke od ovih programa, radi se o solidnom izboru koji će početniku omogućiti bezbolno upoznavanje sa svijetom Linuxa. Kasnije se uvijek može dodati omiljeni program.  Software Manager i Synaptic će to odraditi bez problema.

Pomoću Software Managera ćete s lakoćom pronaći i instalirati željene programe.
Pomoću Software Managera ćete s lakoćom pronaći i instalirati željene programe.

 

 

Zauzeće resursa računala

U svakodnevnom radu primjećujem da Cinnamon traži vrlo malo od mog računala. Brzina rada je nadasve ugodna, a zauzeće RAM-a i procesora je simbolično.

Multimedija, uređivanje dokumenata, korištenje interneta i uređivanje fotografija također ne predstavljaju napor za Mint na mojem računalu. U usporedbi s XFCE-om, možda se ponaša za koji postotak sporije, ali to je zanemarivo.

Većina ljudi bi trebala biti jako zadovoljna Mintom 17 u svom svakodnevnom korištenju računala, pogotovo ako su dosad imali nešto starije računalo i neku staru instalaciju Windowsa koja se postupno zatrpala smećem i usporila.

 

Problemi

Primijetio sam nekoliko problema. Ništa strašno, a neki su i nestali nakon instalacije nadogradnji.

Računalo nakon povrata iz suspenda ponekad nije prepoznalo moju kućnu bežičnu mrežu. U ovom slučaju bih najprije optužio svoj router-jeftinjak. Vjerujem da bi s boljim routerom ovaj problem nestao.

Povremeno bi se (opet, najčešće nakon suspenda) zadana tema resetirala i imao bih ružne ikone i prozore defaultnog Gnomea. Ovo se nije moglo popraviti mijenjanjem teme i postavkama sustava, već sam se morao odlogirati i ponovno ulogirati da bi se tema popravila. Nakon posljednje nadogradnje mi se ovo više nije događalo, tako da mislim da je ovaj problem riješen.

Totem mi iz nekog razloga ne reagira na klik mišem na željenu poziciju u filmu. Da bih došao do nje, mišem trebam uhvatiti klizač i dovući ga na željeno vrijeme. Nezgodno. VLC, koji inače koristim, nema tih problema.

Posljednji “problem” na koji sam naišao jest to da je zadana radnja klikanja s dva prsta na touchpad emulacija desnog klika na miš. Srednji klik se dobije klikom na obje tipke na touchpadu. Ne vidim smisao toga. Po mom mišljenju, ovo je daleko neergonomičnije rješenje od klasičnog two-fingers-tapping za srednji klik. Ako i vama to ide na živce, evo kako to riješiti.

Zaključak

Definitivno preporučam ovu distribuciju! Mint je stabilan, brz, prilagođen početnicima, jednostavan za održavanje, a Cinnamon je prekrasno i moderno radno okruženje, nezahtjevno za računalo i prilagodljivo svačijim potrebama.

Za sve one kojima se ne da previše vremena utrošiti na instalaciju, podešavanje i održavanje računala, a i za one koji se tek upoznaju s Linuxom, Mint je po meni najbolji izbor.

Ako vas još uvijek nisam uvjerio, Linux Mint 17 je LTS (long term support) izdanje i bit će podržano do 2019. godine. Bolje od toga ne može!

Ako ste korisnik Minta, javite svoje iskustvo u komentarima ispod. To će sigurno pomoći onima koji planiraju na svoje računalo instalirati ovu distribuciju Linuxa. Moje iskustvo korištenja je zasad više nego dobro. Možda netko nema takvo mišljenje? 😉

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (31 votes cast)
Linux Mint 17 Cinnamon: Idealan izbor za početnike i obične korisnike, 4.6 out of 5 based on 31 ratings

35 Komentara

Dodaj svoj

Isprobao sam razne distre jer mi pc treba za rad, uglavnom programiranje (Java, Android, Eclipse… nešto web i te spike). Moram napomenti da je taj Mint (v. 16) najkraće izdržao kod mene. Nakon samo tjedan dana postao je neupotrebljiv – stalno se smrzavao.
Imao sam manjaro nekoliko mjeseci i onda je i taj postao neupotrebljiv, često rušenje browsera (Chromium i FF, smrzavanje sustava… pa što rade ti upgrade-i?) Sad imam Centos 7 i vidim da je dosta žilav, no ne znam što ću nakon što i taj otkaže…

Moj ti je prijedlog onda Debian 7… Ako i to bude loše onda probaj Fedoru, nećeš požaliti… Ovo govorim iz iskustva na objema distrama. Inače još nisam probao ovaj CentOS 7, sa 5.x i 6.x do sada nisam imao većih problema (barem ne na desktopu, na VPS-u znam skuriti svasta prilikom isporbavanja na 6.5, pre slab je za 7 :/ )

Ja ga koristim tek dva tjedna i nisam imao nikakvih problema.
Inače obično pričekam da prođe makar mjesec/dva od objave distre pa ju tek onda koristim. Dotad se obično popeglaju bugovi i onda sve radi bolje. Moguće da ljudi imaju probleme jer se požure s instalacijom odmah nakon objave distre. Al, po mom iskustvu, bolje je malo pričekati.

…ne znam što si točno radio da su ti instalacije stalno pucale ali si vjerojatno radio istu grešku na svim distrama koje si koristio. Pogotovo ako si uređivao bitnije konfiguracijske fajle samog sustava, velika je vjerojatnost da si nešto krivo napravio… Koristim Manjaro od 12. mjeseca 2013. i mogu ti reći da mi se ništa sličnoga nije dogodilo. Jedini “problem” koji se bio javio je taj da mi se promijenila tema Xfce-a pa mi natpis ispod ikona na desktopu nije bio na prozirnoj podlozi. To sam “sredio” za 3 minute. Prije Manjara, koristio sam Linux Mint 13 (znači nekih godinu i pol dana) i sve je radilo savršeno kao i prvoga dana.
Moram dodati da ja volim prilagoditi svaku distribuciju koju koristim (i to malo žešće prilagoditi) pogotovo sam Manjaro customizirao ali kao što rekoh, sve radi savršeno.
Do sada, moram priznati, da nisam od nikoga čuo da je uspio skršiti Linux Mint za tjedan dana i to na način da se distra skrši sama od svojih update-a… Morao si nešto gadno zabrljati i bitno je da što prije otkriješ u čemu griješiš da tu grešku više ne ponavljaš. I preporučujem ti da koristiš LTS izdanja na PC-u koji je za ozbiljan rad.

ne znam ni ja zašto se isti uzorak problema stalno ponavlja… nisam stvarno nikakav zahtjevan korisnik, kad si nakon instalacije sve podesim kako spada onda to tako i ostane. Ne gledam filmove na pc-u, ne slušam muziku, samo Eclipse, Java, i FF i Chrome/ium, FileZilla, Inkscape … I onda nakon nekog vremena počne. Manjaro mi je bio zbilja dobar, no FF se počeo sam zatvarat / rušit vrlo često a Chrome zateleba cijeli PC (isto vrlo često) … i onda je odo na drugu distru. Fedoru sam imao i ona je bila ok cca 6 mjeseci. Mislim da je problem u update-ima koji redovito sve pokvare

ovaj problem vezan uz rušenje Firefoxa – u nekim slučajevima može biti i do drivera za grafičku… Meni se rušila verzija 28 ili 29 i onda sam malo pričekao da se bug ispravi i sve je ponovno nastavilo funkcionirati kako treba. Koju grafičku imaš? Možda ti je i HDD na kraju svog vijeka trajanja pa ti isto može stvarati različite probleme. A što se update-a tiče; Manjaro ti eventualno i može popucati nakon update-a (zavisi da li koristiš Stable, Testing ili Unstable) i to je ipak rolling release distra pa su problemčići ponekad mogući, ali Linux Mint… To mi je prvi puta da čujem da itko ima problema sa njihovim update-ima (jedino ako si omogućio njihove unstable odnosno testing repozitorije “Romeo”). Kažem, prije će biti da si ti nešto nesvjesno ili slučajno promijenio što nisi trebao nego da je baš samo od sebe puklo… U svakom slučaju, provjeri malo hardveraj! (Jako je bitno i koje vrste drivera koristiš za svoju grafičku ali oni koje Mint sam instalira su u 99% slučajeva najbolji izbor za tvoj stroj.)

nemam neku grafičku, imam Intel G41 i nisam nikad dirao ništa po tom pitanju nakon instalacije. Na mananjaru sam primjetio čudne probleme koji su možda bili vezani za USB i/ili nešto s pločom (Asus) i USB-om. Kako programiram neke Android app. uključen mi je tablet, pa onda uzmem USB stick i to se znalo desit da nekaj ne radi. Na shotdown-u pc-a bi se znalo desi neki kernel panic koji je spominjao USB čini mi se. Ali opet, nisam ništa posebno dodavao po tom pitanju. Sad na Centos-u (7) i ranije nisam imao USB problema, to s USB-om je bilo samo na Manjaru. Uglavnom, ne kemijam po instalaciji, instaliram i koristim nekoliko programa. Hardware mi je skroz običan (i već malo zastario, cca 3 g), uglavnom sve uobičajeno i od ok proizvođača…

Imao sam mint 14 i bio prezadovoljan …..sada koristim mint 17 cinnamon malo više od mjesec dana …..također prezadovoljan…..oduševljava me kao linux početnika kako računalo reagira sa linuxom kao i jednostavnost korištenja ….za probleme je tu ekipa foruma koja uvijek pomogne…..apsolutna preporuka .

Koristim Linux Mint 13 poznatija kao Maya a radno okruzenje je standardni Mate.Sta da kazem poslije 1 godinu kako je instalirana na mom racunaru osim da je isti kao i prije jedne godine,nikakvih problema,zamrzavanja,errora,usporavanja ama bas nista.Linux je jednostavno savrsen sistem za kucnog korisnika kad bi samo windows korisnici znali sta propustaju.

Koristim Linux Mint 17 Cinnamon još od izlaska i nemam gotovo nikakvih zamjerki. Mint je stvarno jedna od najkvalitetnijih distra, naravno uz Ubuntu već godinama.

I ja sam isprobao mnoge distre i sada imam inastaliran linuxmint 17 Cinnamon pored ubuntu 14.04 ali mi je ipak ubuntu nekako pristupacniji i vise ga koristim nego linuxmint.

Koristim Linux mint od verzije 11 sve u svemu je palac gore osobito 17-ka,jedina mana su driveri za grafičku koji nisu dobri za starije grafičke kartice te tada dolazi do nestabilnosti i programi malo trokavaju…sve u svemu odlična distra.

…za drivere nisu odgovorni ljudi koji rade na Linux Mintu nego ljudi iz nVidie i ATI-a koji drivere rade (ili eventualno ako koristiš drivere koju su napisali ljudi iz linux zajednice, može se dogoditi da ti driveri ne reagiraju najbolje sa nekim programima).

Ja koristim elementary os luna na svom malom laptopu i radi savrseno moja prva linux distra i super brza i lijepa je vjerojatno cu probat i mint uskoro

Dobar tekst. Linux Mint 17 je odličan. Možda čak za nijansku stabilniji je Mint MATE, posebno ako imate malo stariji računar, ali nije tako izpoliran kao Cinnamon.

ja sam skroz novi na Linuxui Mint 17chinnsmon mi je prvo što sam instalirao na stari laptop Compaq nx9420
ono što za sad ne znam
hrv slova u subtitlu
kako instalirati dialux evo ( dial.de)
i sketchup
podesit google za tražiicu
instalirat chrome
u toj priči bi zaboravio i na novom WIN

Za ta pitanja postoji forum i Wiki.
Na forumu imaš masu početničkih pitanja i problema već riješeno, a na Wikiu upute za osnovno upoznavanje kako GNU/Linux radi i kako se njime koristiti.

Edit by administrator: Dio posta obrisan. Rasprava o ilegalom softveru nije dopuštena!
(…)
Odustao sam iznerviran od vindovsa.instalirso sam linox mint Conmon17.2 i mislim da ga neću menjati. Što se tiče brzine kompjuters mislim bez preterivanja je 3puta brzi. Ja se. Ne razumem toliko ali koliko sam skapirso linox mint 17.2 je u visini win 7i win 8 ali mnogo brži i manje komplikovan

Kraće vrijeme koristim Linux mint Cinnamon (Neke tri godine) jedini problem koji imam je grafike Nvidia ali i sam Linus je rekao da je to do njih .Ostalo funkcioniše besprijekorno.Prezadovoljan sam s njim stvarno.Ponekad zafali neka apkikacija sa windowsa ali tu je wine i rješava problem.

Instalirah, po ovom uputstvu, prvi put u zivotu neki Linux (dual boot sa Win 7). Odusevljen sam! Probao sam sa usb-a live najpre Mint MATE 18, potom Cinnamon. Prijemciviji za moj ukus Cinnamon. Kada ukucam u pretragu iz Menija npr. PANEL, Cinnamon nalazi podesavanja panela, dok MATE nudi samo pojmove sa neta. Jedino mi nije nasao po jedan driver (oko procesora nesto) na laptopu (Celeron 847) i desktopu (Athlon II 220). U oba slucaja mi je nasao open source zamenu i nisam primetio problem u radu (opterecenje procesora na nivou). Nisam jos pokusao da pokrenem pci TV karticu na desktopu (Intex sa Philips 7130 i TV Expert softverom). Setih se da sam na mom prethodnom laptopu (Emachines E627) preinstaliran bio Linux Linpus, ali sam ga pregazio Windowsom, bez da sam i ukljucio da bar pogledam. Sad mi je zao. 🙂

Ne moras zaliti za Linpusom. Ne znam nikoga tko ga koristi, a jos manje da je zadovoljan s tom distrom.
Samo peri po provjerenim distribucijama kao sto je Mint ili Manjaro. 😉

kao drugi OS sam instalirao Mint 18.1 čisto iz radoznalosti.
Pojavilo mi se nekoliko problema, a ptem za savijet kako riješiti samo dva problema.

1. kako instalirati skener Epson V30. Na Epsonovoj stranici podrške nema drajvera koji bi mogli to da riješe.
2. Kako otvoriti ms aksiz -ovu bazu podataka. Na webu sam našao kao rješewe Keksi. ali on uopšte ne prepoznaje tu bazu.

Hvala na pomoći.

Linux Mint Cinnamon je vrh Linuxa. Koristim ga već skoro dve godine bez ikakvih problema. Samo redovni i pravovremeni update. Nisu mi jasni ti likovi koji navode “smrzavanje” i slične nebuloze. Bolje da razmisle o svojim računarima, šta njima fali, nego o Linux Mintu. Jednom je neko rekao da je Linux Mint Cinnamon u svetu Linuxa Mac OS X. Samim tim je sve rečeno. Pored ove distribucije sam probao još šest drugih, ali Linux Mint Cinnamon je zaista kralj. Pogledajte: https://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Linux Mint je na prvom mestu!

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.