Mageia 4 – Nastavak magije

Prošli tjedan objavljena je Mageia 4, distra bazirana na Mandriva Linuxu. Ovaj projekt nastao je 2010. godine od strane bivših radnika Mandrive, uz pomoć ostalih razvijatelja i zajednice s glavnom misijom – izgraditi odličan alat za ljude. Nakon devetomjesečnog ciklusa, Mageia slavi četvrto izdanje. Kao lutalica među Linux distrama, odlučio sam ju isprobati. Da li je magična kao što joj ime govori?

Mageia distribuciju možete preuzeti sa službenih stranica kao ISO presliku u dvije najpopularnije arhitekture (32 (x86) ili 64 (amd64) bita), a od grafičkih okruženja na raspolaganju su vam već dobro poznati GNOME, KDE, Xfce, LXDE pa čak i sve popularniji Cinnamon i MATE.

Za promjenu, skinuo sam DVD instalaciju jer ima svojih prednosti (dostupan velik broj programa, grafičkih okruženja…), iako nije tako čest odabir zbog veličine ISO datoteke (3.6 GB) i činjenice da nema Live način rada te da iskusnijim korisnicima donosi mnogo nepotrebnih stvari. Dobar je izbor ako nemamo pristup internetu jer instalaciju programa možemo obaviti s DVD-a.

Instalacija je jednostavna, grafički uređena tako da početnicima ne bi trebala predstavljati problem.

Kod DVD instalacije nema mogućnosti Live podizanja sustava.

boot

 

Za razliku od drugih distri, instalacija Mageije traži prihvaćanje licence, odnosno, traži da ju pročitate i odlučite slažete li se s navedenim.

license

 

Dodjeljivanje particija je toliko pojednostavljeno da su greške svedene na minimum. Ipak, treba naglasiti da ništa nije imuno na korisnikovo djelovanje, pa obratite pažnju što radite s particijama. Novost je da se u ponudi datotečnih sustava sada nalazi i Btrfs.

partition1

 

Izbor je vaš. Pod custom su dostupna ostala grafička okruženja ili window manageri.
Slijedi instalacija sustava. Ovisno o odabiru DE-a ili drugih paketa koji biramo, instalacija traje 30 do 40 minuta (ne znam kako je s CD instalacijom jer ju nisam koristio).

DE

 

Po završetku instalacije preostaje nam upisati ime korisnika i njegov password.

user

 

Instalacija bootloadera, odabir monitora, i ugodan sažetak postavki. Ovdje možemo vidjeti naše postavke te ih, eventualno, promijeniti ako smo pogriješili ili ako ih sustav nije prihvatio.

summary

 

Slijedi upit za update i ovim je instalacija Mageije završena.

boot_menu1

 

Distra koristi GRUB bootloader, dok je GRUB 2 dostupan za testiranje. Od grafičkih okruženja odabrao sam KDE; na vama je odabir koje okruženje želite koristiti.

Slično dodiru magičnog štapića, čarolija nastaje – pojavljuje se novi Welcome screen. Moram priznati da mi je ovo najljepša dobrodošlica kod novoinstaliranih distri, uz to i jako korisna u odnosu na druge jer omogućava direktnu instalaciju najpopularnijih programa. Bravo, Mageia!

welcome

 

welcome_apps

 

Tu je KDE grafičko okruženje verzije 4.11.4, defaultni wallpaper i klasični izbornik koji zadržava duh starih vremena. Također, jako je dobar za pregled ako imate hrpu programa, a ako vam se ne sviđa, možete ga lako promijeniti u drugi izbornik.

kde_menu

 

Mate radno okruženje:

mate_desktop

 

Gnome:

gnome_menu

 

Xfce:

xfce

 

Za instalaciju programa koristimo Mageia Control Center:

mageia_control_center

 

Budući da sam pri instalaciji koristio DVD, instalacija programa se vrši s DVD-a. Da ne bih svaki put morao ubacivati DVD, to se lako promijeni tako da se programi instaliraju iz repozitorija. Paketi su ažurirani i stabilni, a novosti koje donosi Mageia 4 su:

 • Kernel 3.12.8
 • RPM 4.11.1
 • Systemd 208
 • Gnome 3.10
 • Libreoffice 4.1.3.2
 • FullHD podrška
 • Cinnamon 2.0, KDE 4.11.4, Mate 1.6, te Xfce 4.10 radna okruženja.

Mageia Control Center nije doživio promjene u odnosu na ranije verzije – to je isti Mandrakeov kontrolni centar. Vrlo jednostavan program koji omogućava podešavanje i administraciju sustava. Ako više volite System Settings koji dolazi s grafičkim okruženjem, slobodno ga možete koristiti.

Ako želimo koristiti sudo umjesto root ovlasti, moramo editirati datoteku /etc/sudoers. Tražimo liniju:

root  ALL=(ALL)   ALL

umjesto root upišete svoje korisničko ime, sačuvate promjene i posao je završen.

Zanimljivo je da se upravitelj datotekama ne može otvoriti kao root u terminalu:

sudo dolphin

javlja:

No protocol specified
dolphin: cannot connect to X server :0

ili

kdesu dolphin

:

bash: kdesu: command not found

Tražeći malo o ovome problemu našao sam da moram koristiti

Alt+F2

pa tek onda upisati:

kdesu dolphin

Potrebno je naglasiti da ovu opciju koristimo samo ako znamo što želimo uraditi, jer u suprotnom možemo oštetiti sustav.

Za surfanje internetom dostupan nam je Firefox pretraživač, dok Flash plugin moramo instalirati. Za uredske poslove se brine LibreOffice 4.1.3.2.
Alat za nadogradnje uredno obavještava o dostupnim ispravkama i vrlo je jednostavan.

update

 

Hardver je u potpunosti prepoznat, a korisnicima Nvidia grafičkih kartica omogućena je automatska detekcija te instalacija odgovarajućeg vlasničkog Nvidia upravljačkog programa.

Bug koji će susresti korisnici ove grafičke kartice je nemogućnost “normalnog” pokretanja Kwrite aplikacije, no ono je moguće preko terminala:

kwrite

Ako imate dotični problem, nakon neuspjelog pokretanja Kwrite aplikacije obavezno nađite i prekinite njezin proces u programima za promatranje ponašanja sustava (npr. KsysGuard, Task Manager…), jer iako se na prvi pogled ništa ne događa, Kwrite proces ostaje raditi u pozadini i troši pozamašnu količinu RAM-a.

ZAKLJUČAK

Magične distre nema, ili je svaka magična na svoj način. Iako su mišljenja o ovoj distribuciji različita, smatram da je njezina popularnost opravdana. Normalnim korištenjem ove distre nisam naišao ni na jedan bug, sve radi onako kako je zamišljeno i nema potrebe za intervencijom korisnika ukoliko ne želite dodatno podešavati sustav (odnosno, ako niste iskusni korisnici). Podrška traje 18 mjeseci što je, na neki način, kratak period jer ne znamo kakvu nam promjenu donosi sljedeća verzija. U svakom slučaju, distra je jako dobra i nadam se još boljem razvoju.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

You may also like...

12 komentara

 1. calisto053 napisao:

  Izvrsno, vision! Samo nastavi tako! 😉

 2. Kruno napisao:

  Ja nisam siguran da bi sudo trebalo aktivirati kroz sudoers datoteku jer se na taj “unište” root ovlasti. Mislim da bi trebalo dodati korisnika u sudo grupu u /etc/group i onda u sudoers datoteku (ispod root ALL=(ALL) ALL) dodati novi redak:

  %sudo ALL=(ALL) ALL

  u principu nema razlike, ali meni bi bilo malo nelagodno prešarat root…

 3. rapha napisao:

  Probao sam verziju 2 koja je odlično radila. Prestao sam da je koristim, ne znam ni sam zašto. Nešto mi tu fali, nekako je dosadna.

 4. Zlatko napisao:

  U zadnje vreme nešto što je postalo primetno, je da su sve KDE distribucije postale dosadne.
  Manje više stabilno rade, ne donose ništa novo, sve liče jedna na drugu, ma … nadam se da će KDE5 promeniti taj trend.
  Zaista ako želiš nešto da istražuješ i da osećaš promene moraš da koristiš GNOME ili neke njegove izvedbe.

  • sade napisao:

   kde5 ce definitivno biti velika promjena…….takoder kde i lxde rade zajedno kako bi uzeli najbolje jedni od drugih….lxde ce postat mrvicu tezi sa Qt-iem ali zbilja samo mrvicu dok KDE bi trebao biti znatno laksi i jos brži bez da izgubi imalo na efektima i mogucnostima konfiguracije

  • blast beat napisao:

   Pa to je pozitivna stvar što tako stabilno radi i bez problema. Što se za “istražujući” GNOME ne bi baš moglo reći. 🙂

   • Zlatko napisao:

    Ma to sto stabilno rade, to je odlično, to ne sporim, i dobro je što je tako. Ali sam mislio na distribucije da nisu ni malo, kako da kazem, ne trude se da iskoriste pun potencijal KDE4 okruženja, već sve distribucije (čast izuzecima) koriste defaultne postavke KDE-a. Umesto da malkice osmisle neki svoj način rada, neki svoj idealan pristup, pa ima nebrojeno mnogo kombinacija kako KDE može da izgleda i na koji način može da se koristi. Mogle bi distribucije da imaju svoj vizuelni identitet, barem u samom startu, kasnije ako neko želi da podešava drukčije slobodno. Ali …
    E da aquaticy.com , je danas doživeo novi redizajn, pa slobodno svratite 🙂

    • blast beat napisao:

     Dobro to si u pravu, bio bi red da se malo potvrde osim što drže default postavke. Eto kako npr. Netrunner ume lepo da sredi. Ili čak i Chakra i openSUSE koji imaju svoje plasma teme. Ali opet i Mageia ima neke svoje osobenost što se izgleda tiče, nisu default postavke izgleda.

 5. Danilo napisao:

  Da li možda znate kako se ova distribucija ponaša sa štampačima (ovde prvenstveno mislim na HP), pošto do sada nisam naleteo ni na jednu distribuciju koja je odmah radila sa navdenima, nego sam uvek morao da skidam HPLIP?

  • blast beat napisao:

   Ne znam za ovu distru, ali osim klasičnih OTB distri tipa Mint (možda i SUSE) koje to rade same, na ostalima treba da se instalira taj paket koji bi trebalo da je u repou. Ja na archu instaliram hplip u cups i posle samo dodam printer, nikada nikakvih problema nisam imao.

 6. Goran napisao:

  Sve si dobro objasnio no nisi dao podatak je li podržan croatian language pack i u kojoj mjeri. Kako bi distra bila prihvatljiva širem krugu korisnika, mišljenja sam da se mora dati taj podatak.

 7. um napisao:

  Ne, Gorane, nije: samo je na kineskom i japanskom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.