Objavljen Linux kernel 3.5, stiže bolja podrška za hibridnu grafiku

Nakon gotovo dva mjeseca razvoja, objavljen je Linux kernel 3.5. Novo izdanje donosi veći broj novosti na koje ćemo se kratko osvrnuti.

X.orgLinus Torvalds postavio je objavu o dostupnosti nove verzije Linux kernela, brojčane oznake 3.5. Novo izdanje donosi bolju podršku za rješenja hibridne grafike tipa Nvidia Optimus koja nalazimo uglavnom na prijenosnicima, i to uz pomoć nadolazećeg X Servera 1.13 (možete ga očekivati u rujnu ove godine). Kad smo kod prikaza, spomenimo još i bolju podršku za USB monitore. Zatim, tu su novi alati za nadzor performansi korisničkog softvera, određena poboljšanja u infrastrukturi koja jačaju sigurnost LXC-a, a novi filter mehanizmi za seccomp (Secure Computing Mode) omogućuju programima postavljanje syscall filtera. Napravljena su i određena poboljšanja vezana uz Btrfs i Ext4 datotečne sustave.

Kao i obično, novi kernel donosi set novih te poboljšanih upravljačkih programa za razne uređaje, istaknuti ćemo podršku za “FireWire Target Disk Mode” – mogućnost poznata mnogim korisnicima Mac računala. Dodana je i podrška za Asus Xonar DGX zvučnu karticu, a HD-audio driver sada podržava Creative SoundCore3D funkciju. Vlasnici Sonyjevih prijenosnika također će iskusiti određena poboljšanja (osvjetljenje tipkovnice na određenim modelima).

Novi kernel možete preuzeti na web adresi kernel.org, dok detaljan popis novosti donosi web stranica h-online.com.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

19 Komentara

Dodaj svoj

Odlicna vest, narucito za nas sa laptopovima sa nVidia Optimus tehnologijom.
Da malo i mi osetimo cari te tehnologije a ne na pojedinim distroima radim na integrisanoj Intelovoj karti, koja uput budi receno i nije bas tako ni losa, ima sher sistemske meorije do 2 gb.
Sutra krecem da (re)kompajliram kernel 3.5.

Hvala za info ekipi LinuxaZaSve. 🙂

Pozdrav, Brok

Da li je ovo neko već probao? Danas mi je stigao update za ubuntu za novi kernel i sada mi nudi u Additional drivers dve varijante koje imaju isto ime “NVIDIA binary Xorg driver, kernel module and VDPAU library” jedan je license free a drugi proprietary. Da li je neko instalirao nešto od ovoga, da li je to ta podrška za optimus? Imam nvida GT 630 na Asusu N53m i koji da upotrebim ( nemam trenutno volje da više eksperimentišem, izmaltretirao sam se da mi je muka, u pokušaju da to nateram da radi ali do sada nisam uspeo pa zato pitam ako neko već ima iskustvo)

Nažalost ništa ne uspijeva, osim instalacije proprietary drivera koji imaju pošteni power management. No AMD je prošli mjesec ukinuo podršku za moju grafiku, tako da uskoro više neću moći koristiti niti te drivere.
Očekivao sam da će novi kernel tu pomoći, al šipak.

echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile

To bi terbalo da smanji temperaturu i uspori ventilator.(naravno power_method mora biti podešen na profile).

PS. Prije ovo ga probaj sa echo dynpm > /sys/class/drm/card0/device/power_method

Isprobao sam jučer i danas, al nažalost ne pomaže. Temperatura je i dalje oko 60 stupnjeva, a ventilator radi non stop (za usporedbu – s proprietary driverima temperatura je za oko 20 stupnjeva manja).
Osim toga kad sam probao s dynpm desktop je svakih par sekundi blicao.

Ubacio sam i taj novi ali to opet ne radi. Pustio sam umesto njega bumblebee testirao sam na 0ad igri (koja čim je instaliram radi dobro, posle nekog vremena igranja počinje sve više da usporava) ali ne vidim razliku. Ima li neko predlog neke dobre RTS igrice da preporuči da probam kako radi bumblebee?

Ma za hibridnu nisu ni kod promjenili, sve je isto kao od 3.1.
Neznam, možda sam paranoičan i toliko jako mrzim red hat, no sigurno ima neke veze sa @redhat.com mailovima u komentarima.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.