Prelazak na GNU/Linux i nije toliko isplativ?

Nedavno su na Internetu procurile informacije o studiji naručenoj od strane Hewlett-Packarda gdje se isplativost Linuxa stavlja pod veliki upitnik, a vijest možda i ne bi bila toliko zanimljiva da se tu ne krije nekoliko zgodnih detalja…

MS-Office-2003HP je nedavno objavio vijest u kojoj tvrdi da će famozni prelazak Münchena na Linux (točnije LiMux) u narednih 10 godina grad stajati više od 60 milijuna eura. U istoj studiji također stoji da bi troškovi bili nešto manji od 17 milijuna eura da se ostalo na starijim verzijama Windowsa i Microsoft Officea, pri čemu se misli na Windows XP i Microsoft Office 2003.

Prema studiji je ušteda doista nešto veća od 40 milijuna eura i to je značajan iznos, ali je li doista tako? Jesu li stvari doista tako ružičaste?

Ono što studija očito nije uzela u obzir sljedeći su važni faktori — podrška za Windows XP i Microsoft Office 2003.

Dokad će onda Microsoft pružati podršku za Windows XP i Microsoft Office 2003? Pod pojmom “podrška” mislimo na automatske popravke, ažuriranja i internetsku tehničku pomoć, što sigurno nije mala stvar.

Posjetimo li službene Microsoftove stranice, tamo ćemo pronaći da podrška za navedeni operacijski sustav i skup uredskih alata prestaje 8. travnja 2014., što je tek nešto više od godine dana (!).

 

Windows-Xp-Service-Pack

S obzirom na to da su Windows XP i Microsoft Office 2003 u vlasništvu Microsofta, evo što kažu na internetskoj stranici vezano uz prestanak davanja podrške:

Bez podrške tvrtke Microsoft nećete više primati sigurnosna ažuriranja koja štite računalo od štetnih virusa, špijunskog softvera i ostalih zlonamjernih programa koji omogućuju krađu vaših osobnih podataka.

Sada kad smo u razmatranje uzeli dodatne kriterije, možemo se zapitati gdje je uračunata cijena prelaska na Windows 8 budući da XP zauvijek odlazi u povijest?

Također, ne smijemo zaboraviti ni na Microsoft Office 2003 jer, kao što znamo, ovaj skup uredskih alata nije kompatibilan s operacijskim sustavom Windows 8. Stoga nam ne preostaje ništa drugo osim nadgradnje ako se i dalje namjeravamo koristiti njime.

Ono što je posebno zanimljivo je tvrtka koja se krije iza izrade studije, a to je Microsoft.

Studija nije dostupna javnosti, stoga nije moguće dobiti potpuni uvid u rezultate, a Astrid Aupperle (Microsoft, Njemačka) izjavila je sljedeće:
“Da, studiju je doista izradio Microsoft za HP Consulting, ali samo u interne svrhe.”

Dakle, krajnje pitanje koje se nameće samo od sebe glasi — ako je prelazak na GNU/Linux neisplativ, kako kaže studija, zašto kriti rezultate studije od javnosti?

Izvori: tehnički podaci o životnom ciklusu sustava Windows, muktware.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (17 votes cast)
Prelazak na GNU/Linux i nije toliko isplativ?, 5.0 out of 5 based on 17 ratings

24 Komentara

Dodaj svoj

1. HP-u za njegove proizvode ne treba ništa temeljeno na xp-u jer je to previše staro i nije IN 🙂
2. XP i office 2003 za poslovne subjekte za neke osnovne potrebe je sasvim dovoljan (Nema prelaska na win 8 pobogu jer je loše riješenje za desktop, a isto tako u uredu ne treba ništa osim excella i worda i da se sve to fino snimi da svi koji imaju MS office a to je većina mogu taj dokument pregledati itd…)
3. isto tako održavanje samog XP-a i kompletno računala unutar win okruženja je jeftinije jer hmmm zaposliš tamo nekog informatičara da ti sklepa web, pa ti onda on odmah sredi i win, a taj pojma nema ni što je linux ofc tako da kakvu takvu podršku dobiješ džabe praktično 😉

isto tako uzmimo u obzir da je u dosta zemalja još uvijek IE glavni za neke državne poslove pa se onda podrazumjeva da imaš barem jednu win licencu…

P.s.dont get me wrong znam da bi moj biznis maksimalno bio pokretan linuxom ali opet sam siguran da bi trebala koja win licenca ili čak neki mac 🙂

Što se tiče točke 2… ne bih se složio za office 2003. Excel 2007 podržava 1M redova za razliku od 2003 koji podrzava ~65k, a u firmama u kojima sam ja radio 65k je smiješno malo, pa svi manje više imaju 2007…

ali je veca.. da je za euro veca, na tisucu racunala je to 1000€.
u svakom slucaju se linux vise isplati. osim u lijepoj nasoj… ovdje vrse ustedu placanjem softwarea.

Prvo je plasirana tvrdnja da je LiMux star preko 10 godina, koja je tačna koliko i tvrdnja da Windows potiče iz sredine 80-tih.

Najnovija verzija LiMux-a je objavljena 4 avgusta (kolovoza) 2011 i očekuje se nova. E, sad, kao alternativa svežem sistemu se pominje nešto što je staro više od decenije. Svašta!

To je kao kada bi rekli da bi se na harvderu i softveru najviše uštedelo izbacivanjem računara iz upotrebe, što je potpuno tačno, ali…

I da je linux skuplji, novac ostaje u njemackoj, tj. ako se misli na plaćanje obuke osoblja da se naviknu koristiti linuksom i openofficom.
Ne odlazi novac američkom microsoftu

Tipicni Microsoftov potez. Bace glasinu i onda ju ne zele potvrditi i negiraju svaku vezu s njom. Sad se svi pitaju da li je usteda na Linuxu stvarna ili je napuhana.
A Microsoft je svoje postigao i zadovoljno se smjeska.

Za nekoliko godina će Linux biti u svakom smislu podržaniji od XP-a, baš kao što je danas od 98-mice. Gde danas naći softver i hardver za Windows 98? Da preskočimo podršku MS-a za sam Windows 98 koja više ne postoji, ne postoji više ni podrška drugih proizvođača softvera i hardvera za njega.

Microsoft ne može prodati kopiju ispod proizvodne cijene jer ga kopiranje softvera, nakon što je proizveden, više ništa ne košta. Stoga su oni u svojoj studiji mogli navesti i da bi cijena za München bila 0 (riječima: nula)! Ali oni bi ipak ciljali na cijenu koštanja migracije na GNU/Linux minus 10%; dovoljno da budu jeftiniji od GNU/Linuxa, a opet moraju “nešto” zaraditi… Očito da nisu dobro ispregovarali pa su sad ispušili 🙂

(Na sve to bi nabacili NDA kako nitko drugi ne bi saznao koliko su im spustili cijenu da drugima mogu nastaviti naplaćivati enormno skupe licence). Eto, Microsofte – ubuduće pamet u glavu, no bez brige propast ćeš kad tad jer ćete u konačnici svi klijenti tako ucijeniti 😀

…ili, alternativa je sudbina da oslobodi Windowse… GNU/WinNT 10

veliki “problem” sa ex- yu jezicima sa kojim sam se nebrojeno puta susreo u svom poslu i sada me ovaj text podsetio, sto ne postoje odvojene reci za pojmove PRICE i COST..
sto se tice same “studie” blahahahahuhuhuuuuuu..

Za one koji misle da MS Office ne radi pod Linux–om bez emulacije, samo bih rekao da office365 normalno radi pod Linuxom u FireFox-u. Naravno, za one kojima LibreOffice nije dovoljan.

I nije toliko isplativije samo je jeftinije jer u Hrvatskoj a vjerovatno isto vrijedi i za vecinu drzava, svaka firma mora platiti svoj program, u ovom slucaju je to neki od LINUX-a, te u tu cijenu ulazi i porez drzavi, i naravno programeri koji bi to odradili. Samo tko prodaje LINUX mi nije jasno, osim sto se moze novcano donirati LINUX zajednicu.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.