Pretvorite Android u iPhone

Većina Linux korisnika će se složiti da je jedna stvar koju najviše vole kod Linuxa njegova otvorenost i sloboda. Ta otvorenost je i dovela do toga da danas imamo stotine Linux distribucija, desetke grafičkih sučelja, window managera, ljuski itd. Zbog svega toga možemo bilo koju Linux distribuciju prilagoditi kako god želimo – od samog izgleda do drugih stvari “ispod haube”, što ovisi o volji i znanju pojedinca.

Slična je stvar i s Androidom. Možda nemamo na raspolaganju nekoliko grafičkih sučelja, ljuski itd, no danas postoje stotine Android “distribucija” iliti ROM-ova, koje možemo na različite načine prilagoditi svojim potrebama, što opet ovisi o znanju i volji pojedinca. Jedan od tih načina smo opisali u prethodnom članku, u kojemu smo natjerali Android da donekle imitira Windows Phone 7. Ovaj put je na redu pretvorba Androida u iPhone. Za transformaciju u iPhone nemamo prevelik izbor aplikacija kao kod prethodne transformacije, ali ćemo svejedno dati sve od sebe da prijatelje ponovno zavarate svojim mobitelom.

Na raspolaganju imamo nekoliko launchera, a većina njih se usredotočila samo na imitaciju iOS sučelja, dok su im druge mogućnosti vrlo slabe. Ipak smo pronašli jedan koji će zadovoljiti i najzahtjevnijeg korisnika – kako izgledom, tako i mogućnostima. Njegovo ime je Espier Launcher.

 

Espier Launcher

 

Espier Launcher nema tzv. “app drawer” kao drugi Android launcheri, nego su aplikacije poslagane na radnoj površini, baš kao na iPhoneu. No i dalje možemo dodati bilo koji widget ili prečac na homescreen. Popisom aplikacija možemo upravljati kako nam odgovara; dugim pritiskom na bilo koju ikonu otvaramo “edit mode” u kojemu možemo promijeniti redoslijed aplikacija, deinstalirati ih, stvoriti i uređivati mape i promijeniti ikone na docku. Ako povučemo prstom prema gore otvaramo popis nedavno pokrenutih aplikacija, kao i widget za upravljanje energijom kojim kontroliramo wifi, mobilni internet, osvjetljenje zaslona, bluetooth, autorotaciju i zvuk.

 

Podešavanje Espier launchera

 

Espier Launcher (kao i iPhone) ima i ugrađenu tražilicu koja olakšava traženje aplikacija, podataka, kontakata, interneta itd. Najzanimljivija je mogućnost korištenja orijentacijskog senzora u edit modu. Kada pokrenemo edit mode, držimo neku ikonu pa naginjanjem mobitela možemo listati zaslone. Ako imate neki slabiji mobitel i želite poboljšati performanse ovog launchera, možete jednostavno isključiti animacije i tražilicu ako vam usporavaju rad. Sve u svemu, Espier Launcher je vjerna imitacija onog na iPhoneu, sadržava više mogućnosti nego drugi iPhone imitatori, a k tome je i besplatan.

Druga aplikacija također dolazi iz Espier studija. To je Espier Browser, koji donekle imitira Safari na iPhoneu, no upravljanje zabilješkama je isto kao i upravljanje ikonama na Espier Launcheru (odn. iPhoneu). Dugim pritiskom na ikonu pokrećemo edit mode u kojemu možemo promjeniti redoslijed, stvarati mape, brisati zabilješke itd., dok je iskustvo surfanja slično onome na iPhoneovom Safari pregledniku.

 

Espier Browser

 

Nadalje, dolazimo do odabira tipkovnice gdje imamo nekoliko izbora; možemo instalirati jednu od imitacija iPhone tipkovnice, ili neku drugu tipkovnicu i dodatnu iPhone temu za nju. Od imitacija najviše nam je zapela za oko iPhone Keyboard Emulator.

 

iPhone keyboard emulator

 

Ne raspolaže brojnim mogućnostima, ali vrlo dobro kopira izgled iPhone tipkovnice, a zauzima tek nekoliko MB. Drugi izbor je instalacija neke druge samostalne tipkovnice i njene iPhone teme, gdje smo opet imali na raspolaganju različite tipkovnice, ali smo se odlučili za SlideIT Soft Keyboard i njenu iPhone temu, koja izgleda ovako:

 

SlideIT tipkovnica

 

Zašto SlideIt tipkovnica? Zato što posjeduje čitav niz mogućnosti, 45 jezičnih paketa (a među njima i hrvatski), “pisanje glasom”, prepoznavanje rukopisa i još dosta toga.

Sada je na redu aplikacija za slanje poruka. Iako i u ovom segmentu postoji nekolicina aplikacija koje bi dostojno mogle obaviti ovaj zadatak, odabrali smo chompSMS zato što po defaultu pruža slično iskustvo kao na iPhoneu, dok je na drugim aplikacijama potrebno skinuti dodatne teme ili proširenja.

 

ChompSMS

 

Ovdje možemo podesiti brojne opcije, promijeniti font, temu, pozadinu, način obavještavanja, sigurnosne postavke, stvoriti sigurnosnu kopiju postavki i još mnogo toga.

Ako želimo iste notifikacije kao na iPhoneu, instalirati ćemo iPhone Notifications aplikaciju. Vjerujemo ipak da je Androidov sustav obavijesti puno bolji, no tko voli nek´ izvoli.

 

iPhone Notifications

 

Zadnja aplikacija kojom ćemo zapanjiti naše prijatelje je Magic Locker i njegova iPhone tema.

 

Magic Locker

 

Magic Locker nam omogućava podešavanje raznih postavki, kao što je postavljanje sigurnosne zaštite i posebnog wallpapera, onemogućavanje home tipke i tipki za glasnoću, postavljanje različitih prečaca na lockscreen itd. Postoji ogroman broj tema za Magic Locker, a iPhone tema će upotpuniti cijelu ovu priču.

I završili smo s transformacijom vašeg Android ljubimca u iPhone.

Neki će se vjerojatno pitati čemu činiti svetogrđe i pretvarati Android u neki drugi sustav, pa dajemo odgovor: Jednostavno zato što se može.

 

Autor:Mario T.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

2 Komentara

Dodaj svoj

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.