Recenzirali smo: Ubuntu 10.04 LTS

Ubuntu – GNU/Linux distribucija koja je posljednjih godina dosegla toliku popularnost da je s vremenom postala sinonim za Linux i vrlo vjerojatno najkorištenija desktop distribucija današnjice. Dok jedni osjećaju lagani prijezir i sumnju u Canonicalove planove, drugi bespogovorno svakih šest mjeseci obavljaju nadogradnje ili instaliraju novu verziju.

Prošlo je dosta vremena od mog posljednjeg intenzivnog druženja s Ubuntu distribucijom – verzija 8.10 bila je očit promašaj, barem po mom mišljenju i iskustvu, a učestali problemi i nadogradnje koje ih nisu rješavale natjerali su me da iz raznolike ponude izaberem nešto drugo. U verzijama koje su uslijedile Ubuntu si nije dao dovoljno truda privući moju pozornost, sve do nedavno objavljene LTS (Long Term Support) verzije – 10.04 “Lucid Lynx”.

Zahvaljujući hypeu i medijskoj pažnji koja je pratila razvoj nove verzije, Ubuntu 10.04 mi je ponovno došao u ruke, ili točnije na prijenosnik koji ne koristim kao osnovno računalo (Intel Dual Core, 2GB RAM, Intel GPU). Krenimo redom…

Instalacija

Nakon učitavanja LiveCD-a, Ubuntu predlaže da odmah krenemo sa instalacijom, i prvi “Next” je na dohvat ruke (da ne bude zabune, i dalje postoji opcija ulaska u “Live” način rada). Instalacijski alat nije doživio nikakve drastične promjene osim novog, modernijeg izgleda – djelić nedavno obavljenog rebrandinga, o čemu će biti govora malo kasnije u tekstu. “Čarobnjak” koji vas vodi kroz instalacijski postupak, standardno je jednostavan, i svatko sa minimumom informatičkog znanja bi postupak trebao uspješno dovesti do kraja (ako izuzmemo particioniranje diska u slučaju već instaliranih operacijskih sustava koje planiramo zadržati). Sama instalacija je potrajala nešto manje od 15 minuta, što je sasvim zadovoljavajuće.

Prvi dojam

Nakon restarta računala dočekao me je standardno ružni GRUB izbornik, gdje sam odabrao Ubuntu kao prvu stavku,a kroz nekih dvadesetak sekundi ukazao se desktop (vrijeme bootanja se drastično skraćuje iz verzije u verziju, što svakako zavrjeđuje pohvale). Ako ste nekim slučajem posljednjih par mjeseci proveli pod kamenom ili na pustom otoku, mogli biste ostati (ugodno) iznenađeni viđenim – Ubuntu je nakon bezbrojnih najava konačno proveo drastične promjene u vizualnom identitetu, točnije, obavljen je kompletan rebranding, o čemu smo već pisali na našim stranicama.

Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx Desktop

Uglavnom, ovog proljeća nosi se ljubičasto, Human tema je postala stvar prošlosti a Radiance i Light su nove, moderne teme, i po mišljenju potpisnika ovih redova daleko ljepše i prikladnije godini u kojoj živimo. Bez obzira odabrali “tamnu” ili “svijetlu” temu, novi Ubuntu izgleda “bezobrazno” dobro i izvlači ono najbolje iz GNOME radnog okruženja.

Ipak, ne mogu se oteti dojmu kako je cijela stvar zapravo (pre)očita kopija proslavljenog Apple OS X-a, a siguran sam da nisam usamljen u ovom stajalištu. Isto tako, kroz neke sitnice možemo primijetiti izostanak onog završnog “peglanja” (primjerice nekonzistentnost u ikonama: neke su dobile nove, ljubičaste boje, dok su druge zadržale stari “Human” izgled, ili pak zvučna shema, koja je također zadržala onaj “afrički” duh, što nikako ne ide uz rebranding).

Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx Desktop

Primijetit ćemo i gumbe za upravljanje prozorima (maximize, minimize, close), koji su sada smješteni na lijevoj strani, što je izazvalo dosta pompe i negodovanja od strane Ubuntu korisnika. Osobno nisam primijetio nekakvu razliku u funkcionalnosti, tako da ostajem indiferentan po ovom pitanju, a ako netko stvarno ima problema s navikavanjem, postoji način za vraćanje gumba na desno.

Hardverska podrška

Ubuntu je poznat po dobroj hardverskoj podršci, a nova verzija nije iznimka. Na testnom prijenosniku Lucid je prepoznao sav hardver, počevši od grafike, zvuka, wireless kartice, Bluetootha, web kamere itd… Kasnije sam imao priliku obaviti instalaciju na još jedan prijenosnik, gdje je također sve proradilo iz prve, bez dodatnog podešavanja, stoga “kačim” jedan veliki plus.

Što se tiče samih performansi, na prosječnom hardveru Lucid Lynx se pokazao brzim, responzivnim i općenito ugodnim za rad. Desktop natrpan aplikacijama, hrpa otvorenih tabova u web pregledniku…a Lynx neopterećeno prede i dalje.

Ako imate problema na kakvom starom Pentiumu sa stotinjak MB memorije, možda je vrijeme da raskinete emocionalne veze i napokon nadogradite staru “kramu” (da, znamo da Windows XP na tom računalu “leti”, ali isto tako se dobro sjećamo godine kada je izašao).

Priložene aplikacije i instalacija novih

Mjesta na CD-u sve je manje, a kako bi se napravio prostor za neke nove igrače na terenu (PiTiVi Movie Editor, Gwibber, Simple Scan…) Canonical je odlučio “žrtvovati” pokoju aplikaciju. Da vam uštedimo vrijeme: nemojte uzalud tražiti GIMP među izbornicima, jer tamo ga nećete naći. Srećom, sve što nam je uskraćeno, ali i mnogo više – nalazi se u repozitorijima, kojima pristupamo uz odličnu aplikaciju Software Centre (još jedan pun pogodak iz Canonicala, definitivno najjednostavnija instalacija novih programa na PC desktop platformi).

Društvene mreže

Ubuntu, zahvaljujući prilično kratkom vremenskom razmaku između izdanja, ima priliku uvijek biti “u trendu”, pa smo dobili i tzv. MeMenu – jedinstven izbornik smješten u trayu pored sata, čijim spuštanjem dobivamo trenutni pristup svim našim online aktivnostima. Izmjena obavijesti o dostupnosti (Online, Away, Busy, Offline itd…), kao i status poruke na raznim društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera udaljene su tek pokoji klik miša.

MeMenu omogućuje i brz pristup chatu s prijateljima razasutim diljem Interneta, ili točnije – protokola i društvenih mreža. Moram priznati da sam bio prilično skeptičan, ali Empathy Instant Messenger pokazao se kao praktično rješenje za dopisivanje, nakon što ga povežete sa protokolima koje aktivno koristite (gTalk, MSN, ICQ, IRC, Yahoo!, AIM, Facebook Chat i dr).

Posebno je zanimljiva integracija sa Facebook chatom, što u praksi znači da više nema potrebe otvaranja web preglednika i logiranja na Facebook, samo kako biste se javili nekome na chat.

Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx Desktop

Tu je još i Ubuntu One servis, na koji se kao korisnik Dropboxa nisam previše osvrtao, ali red je da ga spomenemo. Ukratko, radi se o besplatnih 2GB prostora za pohranu i backup, smještenih u oblaku (eng. cloud). Datotekama upravljate iz Nautilusa, sinkronizacija se vrši automatski, dok je dodatni prostor moguće zakupiti.

Nadograditi ili?

Svakako nadograditi, posebno ako već imate instaliranu neku od starijih inačica Ubuntu Linuxa. Doduše, možda je pametniji potez pričekati nekih mjesec dana da stignu prvi paketi zakrpa i isprave se propusti koji nisu uočeni tokom razvoja. Isto tako, možda nije loša ideja napraviti čistu instalaciju (eng. clean install), naravno pod uvjetom da imate odvojenu /home particiju.

Ako spadate među nesretnike kojima je uskraćen brzi pristup Internetu, Canonical i dalje nastavlja sa praksom slanja besplatnih CD-ova poštom, uz neka nova pravila donešena ove godine, o čemu smo također pisali na našim stranicama.

Za sve koji do sada nisu koristili Ubuntu, a možda su imali namjeru, sada je pravo vrijeme, uzevši u obzir da se radi o LTS (Long Term Support) izdanju, za koje Canonical pruža podršku i nadogradnje u trajanju od tri godine za desktop verziju, odnosno pet godina za server.

Zaključak

Zaključak ne želim donositi nakon tjedan dana korištenja, ali ovako, “na prvu”, mogu reći da se radi o itekako zanimljivom izdanju koje je šteta ne isprobati. Kakvim će se pokazati s vremenom, ostaje nam tek vidjeti. ISO preslike diska možete pronaći na službenim web stranicama, a u planu je i 3buntu izdanje, koje priprema kolega Žarko. Za kraj, još samo poveznica na jedan detaljni post-instalacijski vodič, koji bi vam mogao biti od koristi.

Autor: Ivan Galgoci

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Recenzirali smo: Ubuntu 10.04 LTS, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.