Vatrena lisica leti u novom Quantum izdanju!

Firefox 57 nova je inačica popularnog web browsera izašla danas. U odnosu na mnoge prijašnje iteracije, koje bi se po značajnosti lako mogle prozvati i dot-revizije po starom sustavu obrojčavanja i koje je malo tko i pratio, ova iteracija donosi novi core engine nazvan Quantum koji puno bolje iskorištava mogućnosti modernog višejezgrenog hardvera (čitaj: Firefox je osjetno brži na novim računalima!). Vrijedna ekipa koja stoji iza Firefoxa hvali se da je ovo veliki korak da učini Firefox brzim i da nas u budućnosti, zbog novog pristupa čekaju samo dodatna ubrzanja. Živi bili pa vidjeli!

Za one znatiželjne, Quantum je napisan u novom programskom jeziku Rust koji je razvijen unutar Mozille, a koji prvenstveno donosi prednosti u razvoju koda namijenjenoga  paralelnom (concurrent) izvršavanju – oko čega se u novom Firefoxu sve i vrti. Pored toga, novi jezik donosi i neke koncepte iz svijeta funkcijskih jezika (npr. Haskella) te statične tipske sustave, a ujedno se pazi i na memoriju (memory safe). Sve bi to trebalo garantirati veću stabilnost programa i manje grešaka prilikom razvoja, dok su performanse zadržane.

Pedeset sedmica donosi i novost u vizualnom sučelju koje nosi novi dizajn, Phonon, koji je efikasniji i čišći, premda su drugi skinovi i dalje podržani kao i u starim verzijama kome se ne sviđa zadani izgled.

Korisnici Firefoxa dugo vremena s ljubomorom su gledali u Googleov Chrome ponajprije radi njegove brzine, no sad se čini da bi se situacija mogla obrnuti. Eto, Firefox možda opet dođe u modu, a ako ga želite isprobati učinite to tako da ga instalirate iz repozitorija vaše omiljene distribucije ili direktno preuzimanjem kompajliranih datoteka.

You may also like...

7 komentara

 1. codegun napisao:

  koristim Manjaro… da li ovo fakat treba posebno instalirat ili će se desit update postojećeg FF?

  • dupin napisao:

   Manjaro je baziran na Archu i također je rolling release. Doći će najnovija FF u njihove repoe brzo. 😉

  • JH-IM napisao:

   Ja sam danas dobio Firefox 57 na Arch Linuxu, Manjaro ima svoje repositoryje pa će doći nešto kasnije.

 2. jovo napisao:

  Strasno koristim program HLS Stream detector i nemoze da radi na novoj verziji Firefoxa 57

 3. Cooleech napisao:

  Ubra san novu ikonicu na desktopu još jučer, pokrenija ga i moram priznat da mi se više sviđa ovaj UI od prethodnog. Šta se tiče brzine, nisan uopće obraća pozornost na taj aspekt ali radi odlično kako je radila koja verzija-dvi prije. Svaki odmak od Chromeovog UI-a pozdravljam. 🙂

 4. :) napisao:

  Vraga leti, nije uopce dva puta brza kao sto tvrde, a jos manje da dva puta manje rama trosi nego chrome ili starije verzije firefoxa, ljudi po r/firefox pisu da imaju gro problema sa zazuzecem rama i cpu-a

 5. Filip napisao:

  Zasto je tomu tako?

  Firefox za cetri jezgre. Vjerovatno je o toj brzini samo rijec.

  A za raspbian pi. Os raspbian jos nije izasao firefox.

  A raspberry pi 3 kojeg posjedujem. Vrlo mocna igracka.cetri jezgre processora.