Netko vam je upao u kadar – učinite da nestane

Godišnji je prošao, upravo ste se vratili s mora i pregledavate stotine snimljenih fotografija. Birate nekolicinu dobrih, a najljepšu među njima po Murphyju obavezno ruži postara švabica koja se slučajno našla na kamenu u moru odmah iza vaše drage. Što nam je činiti u ovakvim situacijama?

Metoda koja se koristila do nedavno prilično je komplicirana i zahtjeva mnogo iskustva i potrošenog vremena, a rezultati ne budu uvijek zadovoljavajući. Srećom, Adobe je u Photoshopu® CS5 uveo jednostavno rješenje ovog problema korištenjem novog filtera, tzv. “The Content Aware fill“. Odmah po izlasku, “wow” efekt se proširio internetom i ljudi su bili oduševljeni – filter bi fotografiju obradio čudesno dobro i pritom uštedio hrpu vremena.

Kako funkcionira Content Aware fill? Označite stvar ili osobu, i u par klikova ona nestaje s ekrana. A što sa praznim prostorom, pitate se? Ovaj filter će složenim algoritmima popuniti prazninu u odnosu na okolni sadržaj označenog objekta.

Označimo željeni element  I on čudesno nestane

GIMP – vodeći alat za obradu grafike na GNU/Linuxu nema sličnu mogućnost u trenutnoj verziji, ali zato rješenje postoji u obliku ekstenzije odnosno proširenja. Zove se “Resynthesizer“, radi praktično istu stvar i može se preuzeti ovdje.

Slika vrijedi tisuću riječi, a video daleko više, stoga pogledajte ovo uputstvo koje pokazuje postupak preuzimanja, instalacije i najvažnije, upotrebe filtera i njegove fascinantne rezultate.

Isto to uputstvo, ali u tekstualnom obliku možete pogledati ovdje.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
VN:F [1.9.22_1171]
Stari sustav ocjenjivanja
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Netko vam je upao u kadar - učinite da nestane, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Ivan

Osnivač linuxzasve.com portala - autor brojnih tekstova o Linuxu i otvorenim sustavima. Pokazuje izrazite simpatije za informacijske tehnologije, uz naglasak na web i društvene mreže.

You may also like...

3 komentara

  1. Filip napisao:

    Resynthesizer je vrlo mocno prosirenje no ima nekih nedorecenosti, sve u svemu vrlo upotrebljiv alat i do sada po mom misljenju najkorektniji alat za obradu slike.

  2. Branko napisao:

    Dodano u moj Gimp! Sad ću sve pobrisati! Ahahaha! 😀

  3. f napisao:

    Ne ide to baš tako wow…. u 2 klika. super to izgleda s nebom kao pozadinom al treba biti malo veći ćifto kad se radi o ne namještenim fotkama i okolini koja zahtjeva 3-4 sata rada na koje većina nije spremna da bi sredila fotku u obiteljskom albumu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.